Turín 2022

Čtvrtý den prvních zkoušek v Pala Olimpico zakončen

Na řadě byli zbývající účastníci druhého semifinále včetně českých reprezentantů We Are Domi.

Zdá se, jako by čas plynul jako lusknutím prstu. První, druhý i třetí den je již za námi a dneškem byly v Pala Olimpico ukončeny první zkoušky letošní Eurovize. Co si pro nás připravila druhá polovina druhého semifinále?

Irsko odstartovalo úterní zkoušky svižně a Brooke změnila od svého vystoupení v národním kole mnohé. Třeba barvy, do kterých je celé vystoupení laděno, jsou především modrá. Tu najdeme jak na jevišti, tak i na šatech, které má Brooke na sobě. Narozdíl od Brooke mají její čtyři tanečnice na sobě barvu bílou. Uvidíme, jaká další překvapení si pro nás Brooke ještě přichystala, do druhých zkoušek totiž není příliš daleko.

Andrea ze Severní Makedonie se nespoléhá na pomoc tanečníků a během své písně Circles se tak na jevišti nachází úplně sama. Oblečena je do černé barvy, zatímco světla využívají spektrum modré, červené a bílé barvy. Teprve podruhé také vidíme výraznější použití stojících LED panelů po stranách předního jeviště. Na nich jsou promítány bílé otisky rukou. První zemí, která tyto panely taktéž při svém vystoupení použila, bylo Moldavsko.

U modré a červené (či oranžové) barvy ještě chvíli zůstaneme, protože estonský reprezentant Stefan se drží velmi podobného vizuálu, i když pro zcela odlišný typ písně. Ačkoliv s sebou nepřivezl kovboje z Eesti Laul ani projekce jako vytržené z divokého západu, rozhodně mu k odvedení dobrého výkonu stačí jeho kytara a dobrá píseň. Skladba Hope vás totiž nenechá v klidu a budete mít při sledování estonského vystoupení chuť si zatancovat.

A taneční rytmus přetrvává, když na scénu přichází rumunský reprezentant WRS za doprovodu dvou tanečníků a dvou tanečnic. Pánové mají černé kalhoty s červenými pruhy a dámy červené taneční šaty. Oba tanečníci mají ze stejného materiálu i mini trička, která v podstatě nic neschovají. WRS mezi tanečníky vyniká černým oblečením s výšivkami, které je doplněné červenou flamencovou košilí, kterou v průběhu vystoupení odhazuje. Jak jsme tedy u letošního rumunského čísla zvyklí – bude to tanec, tanec a pro změnu ještě jednou tanec.

A nyní je načase trochu zpomalit, protože přichází Ochman z Polska, který nás zavede do melancholického světa své písně River. Na sobě má klasický černý oblek, za který by se nemusel stydět nejeden ženich, ale není na jevišti sám. Společnost mu dělají čtyři tajemné tanečnice, které mají přes hlavu kápi, takže vzhledem připomínají tajemné mozkomory. Rozhodně něco, co se k letošní zadumané polské písni hodí.

A opět ještě chvíli zůstaneme u pomalejšího tempa, jelikož je na řadě balada černohorské reprezentantky Vladany. Ta má na sobě krásné modré šaty a ačkoliv zpívá o dýchání a o vzduchu, na pozadí můžeme na projekci vidět efekt vody, který vhodně doplňuje tekoucí vodu na okraji jeviště. Vladana se při svém vystoupení za nikoho neschovává a plně důvěřuje síle svého hlasu, že ji dostane do finále letošní Eurovize.

Ačkoliv se může zdát, že se opakujeme, tak Belgie a její reprezentant Jérémie Makiese při svém vystoupení využívají známé trojice barev modrá, bílá a červená. Až to vypadá, že tyto barvy budou dominantou druhého semifinále, podobně jako jsme zmiňovali, že první semifinále bylo samá růžová. Jérémie má s sebou na jevišti čtyři tanečníky v černém a on sám má šedé džíny, černé triko a stříbrnou bundu, takže si ho s jeho tanečníky rozhodně nespletete. V případě Belgie se také dočkáme hry světel, jak napovídá i ukázka ze zkoušky, kterou vám zde přikládáme.

Pomalu se blížíme do cíle s předposlední písní Hold Me Closer od Švédky Cornelie Jakobs. Ta zůstává věrná svému vystoupení ze švédského Melodifestivalenu, a tak si s sebou do Turína přivezla kulatou plochu, která se barví do červena a do zelena. Žádné větší překvapení nás nečeká ani v případě oblečení, ostatně jak již mají švédští reprezentanti ve zvyku. Málokdy se totiž koncept od jejich vystoupení v národním kole do samotné Eurovize nějak výrazně změní. Alespoň zelená barva ve švédském vystoupení bude příjemnou změnou v barevném spektru druhé poloviny druhého semifinále.

A skoro by se nabízelo říci, že to nejlepší přišlo nakonec. O zkoušce našich reprezentantů We Are Domi jsme se dopodrobna rozepsali v samostatném článku:

První zkoušky a tisková konference Česka

Jak na vás působí druhá polovina druhého semifinále letošní Eurovize? Na videa ze všech zkoušek se můžete exkluzivně podívat na oficiálním TikToku.

@eurovision

Today had it all! Amazing performances 💃 incredible lighting 💡 and zebra in-ears?! 🦓 #EurovisionTikTok #Eurovision2022 #Eurovision

♬ Dance party music(256414) – TimTaj

Čtvrtý den za námi také znamená čtvrtý díl pořadu Eurovision Backstage. Můžete si při něm krátit čekání na naše zpravodajství z druhých zkoušek.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..