Turín 2022

Den třetí v eurovizní Pala Olimpico patřil druhému semifinále

První polovina účastníků druhého semifinále letošní Eurovize si vyzkoušela na vlastní kůži eurovizní stage.

Ani jsme se pořádně nestačili rozkoukat a první semifinalisté již mají své první zkoušky za sebou (den první a den druhý). S dnešním dnem se tedy brány Pala Olimpico otevřely také druhým semifinalistům. První půlka soutěžících se postupně prostřídala a my se můžeme nyní společně podívat, co si pro nás připravili.

Pondělní ráno odstartovalo energické vystoupení finské rockové skupiny The Rasmus. Pokud jste si oblíbili jejich lyric video z finského národního kola, pak vás potěší, že barevně je jejich soutěžní vystoupení velmi podobné a jednoduché – černé a žluté. Lauri Ylönen má žluté cosi mezi kabátem a pláštěnkou, ale během písně ho odhodí a až do konce je tzv. nahoře bez. Na jevišti je také množství černých balónů, mezi kterými se Lauri pohybuje, a nebudou chybět ani pyrotechnické efekty.

Michael Ben David z Izraele zůstal také věrný své barvě z národního kola – tentokrát je to bílá. Na jevišti má s sebou Michael čtveřici tanečníků taktéž oblečené do bílé, ale jeden z nich pod bílou skrývá i černou barvu. V některých záběrech jsou vidět také pojízdná zrcadla, jinak ale očekávejte podobně nabité taneční vystoupení, na jaké jsme od Michaela již zvyklí.

V případě Srbska se není o čem dlouze rozepisovat. Konstrakta vzala doma v Srbsku to, s čím zvítězila v národním kole, a přivezla to do Turína. Takže zpěvačka bude celou dobu v centru dění, nechybí ani oblíbené tleskání a mytí rukou s okolo stojícím doprovodem vokalistů. I oblečení se zdá být stejným, jaké známe z Pesmy za Evroviziju.

Nadir Rustemli z Ázerbájdžánu si na jeviště přivezl jednoduše vypadající schodiště, na kterém leží společně s jedním tanečníkem. Kouzlo přichází v okamžiku, kdy je možné tyto schody rozpulit a Nadir se svému alteregu může podívat do tváře. Bude zajímavé sledovat, jak tyto efekty budou zapracované do úhlů televizních kamer a posléze i na televizních obrazovkách.

Gruzie a její reprezentanti – skupina Circus Mircus – jsou ve svém vlastním světě. Ten svět je divoký, barevný, energický. Hodně se mění LED pozadí, kde různě poletují rty, a samotní členové kapely vypadají, jako kdyby vypadli z viktoriánského cirkusu a okořenili to notnou dávkou steampunku. Inu fantazii se ve světě Eurovize žádné meze nekladou. Pánové z Gruzie to pojali jako velkou show, kterou si prostě přijeli užít naplno.

U veselých vystoupení zůstaneme i v případě Malty, která rozhodně nemá problémy se svým zpěvem. Pokud se vám stýskalo po stříbrných a blyštivých šatech, kterých se na loňské Eurovizi sešlo hned několikero, tak právě takové nám přivezla Emma Muscat. Vypadají jako rozložená diskokoule, takže je možné, že se při kontaktu s reflektory celá Emma rozzáří. Na jevišti ji doprovází dva smíšené taneční páry a nesmíme opomenout ani vyvýšený piedestal s klavírem, na který Emma zahraje. Malta ale využije taktéž přední část jeviště blíže ke green roomu.

A po až školácky roztomilém vystoupení Malty přijde od San Marina pravý opak – jedna velká divočina. Achille Lauro rozhodně chce provokovat, má na sobě pouze černé slipy, přes které má oblečenou jakousi poloprůhlednou kombinézu doplněnou černým péřovým boa a kovbojským kloboukem. Během show je použito ve velké míře také ohňových efektů a v závěru skladby Achille dokonce během zpěvu řádí na růžovém býkovi.

A vedle sebe snad ani nemohla být dvě více rozdílná vystoupení. Australan Sheldon Riley má totiž na jevišti akorát dvě schodiště (takže schody si v druhém semifinále užijeme minimálně dvakrát) a je na jevišti sám v bílém kostýmu, který by se z určitého úhlu mohl jevit jako lehce excentrický pánský oblek s volnými rukávy a nohavicemi, ale to by nesměl mít za sebou vlečku z bílé kožešiny (nebo možná peří, každopádně doufejme, že je to umělé). Nechybí jeho tradiční doplněk v podobě blýskavého zakrytí obličeje. Celé to pak doplňuje svým čistým zpěvem.

A skoro by se zaloužilo říci – to nejlepší nakonec. Za současné situace s problematickým kinetickým sluncem totiž byla asi nejvíce prozíravá delegace z Kypru. Ti si rovnou přivezli vlastní velkou konstrukci ve tvaru mušle, na kterou si budou promítat své efekty. To, že vzadu na jevišti je nějaké slunce, které se nechová tak, jak si organizátoři představovali, jim tak nemusí dělat těžkou hlavu. Andromache totiž v mušli stojí jako bohyně a tak působí i celé vystoupení – jako zhmotněná řecká (kyperská) kultura. Andromache doplní také tanečnice, které dodají kromě projekcí celému stagingu ještě další energii.

Co si myslíte o první polovině druhého semifinále letošní Eurovize? Na videa ze všech zkoušek se můžete exkluzivně podívat na oficiálním TikToku.

@eurovision

Day 3 saw earth, wind, fire and RODEO?! 😂 #EurovisionTikTok #Eurovision2022 #Eurovision

♬ Get On It – Chris Alan Lee

A stejně jako včera i dnes pro vás máme další epizodu z pořadu Eurovision Backstage.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..