Turín 2022

Statistiky Eurovize 2022

Pojďme se společně podívat na pár zajímavostí a perliček o letošní Eurovizi v Turíně!

Někomu se dařilo lépe, jiným hůře. Pokud začneme těmi šťastnými, tak bychom měli rozhodně zmínit vítěznou Ukrajinu. Ta se svou třetí výhrou dotáhla v počtu celkových vítězství na Norsko, Itálii a Dánsko. Celkovým počtem 439 bodů v televotingu z 468 možných (při účasti 40 zemí) nastavila Ukrajina velice vysoko laťku, která se bude v následujících letech jen těžko překonávat. I další dvě země na medailových příčkách mohou slavit ve velkém. V případě stříbrného Spojeného království se jedná o nejlepší výsledek od roku 1998, kdy obsadili na domácím poli rovněž druhou příčku. A bronzové Španělsko je na tom podobně, to se v čele finálové tabulky objevilo naposledy v roce 1995, kdy bralo stříbro, nyní tedy o jednu příčku níže.

Itálie, pořadatelská země letošní Eurovize, pokračuje v pozitivně nastoleném trendu umístění v prestižní TOP 10, kde se s výjimkou let 2014 a 2016 umístila pokaždé. Dalo by se tak říci, že si na finálovou TOP 10 zakoupila jakési pomyslné předplatné. Zvítězit podruhé v řadě se však Itálii i přes velká očekávání nepodařilo. Zajímavé je také to, že Portugalsko vyslalo na Eurovizi již podruhé píseň v angličtině a podruhé v řadě si tak zajistilo postup do finále, což rozhodně pro tuto zemi není žádná samozřejmost. Do TOP 10 se dostalo Portugalsko ve finále teprve podruhé od začátku nového milénia, tím prvním případem bylo vítězství v roce 2017. Mezi ty země, které se po letošní Eurovizi mohou radovat, můžeme bez debat zařadit také naše sousední Polsko. Tomu se podařilo prolomit pauzu tří Eurovizí, kdy muselo zůstat v semifinále a pokud pomineme 8. místo z roku 2016, tak si Ochman odvezl nejlepší výsledek pro Polsko od roku 2003. Z celkového počtu 24 účastí Polska na Eurovizi je Ochmanova píseň River na pátém místě.

Zatímco Švýcarsku se nyní podařilo již potřetí v řadě dostat do finále (mezi lety 2015 a 2018 se Švýcarsku vůbec nedařilo a zůstalo před branami finále), dříve tradičnímu finalistovi Rumunsku se podařilo prolomit tři Eurovize trvající smůlu a WRS tak může být se svým výkonem v Turíně spokojený. Také Arménie může být velice spokojená s písní Snap své reprezentantky Rosy Linn. Ta v současné době sklízí obrovský úspěch na sociální síti Tik Tok a na poli Eurovize se po dvouletém neúspěchu v letech 2018 a 2019 a neúčasti v roce 2021 Arménii opět zadařilo. Ačkoliv se od našich reprezentantů We Are Domi očekával lepší výsledek, už jen samotný postup do finále (a ještě ze čtvrtého místa v semifinále) je pro Česko velká vzpruha do dalších ročníků.

Přehled těch méně úspěšných zemí otevírá Německo, které od roku 2015 vždy zaujalo místo na dně finálové tabulky, tzv. bottom 5. Výjimkou byl rok 2018, kdy Michael Schulte skončil na opačné straně na 4. místě. Na podobný úspěch však Německo dále čeká. Kypr letos patřil k překvapením druhého semifinále, kdy se mu nepodařilo postoupit do finále. Zajímavostí je, že od roku 2010 se Kypru podařilo dostat do finále pokaždé, když jejich reprezentační píseň nebyla zpívána v řečtině. V obou případech, kdy se Kypr rozhodl zcela nebo částečně použít řečtinu, se do finále nedostal. Ačkoliv Irsko stále drží prvenství v počtu celkových vítězství na Eurovizi, zdá se, že toto skóre bude velice náročné vylepšit. Od roku 2014 se totiž do finále probojovalo pouze jednou v roce 2018, letošní nepostup tak byl v pořadí již třetí. Ačkoliv se zdálo, že Bulharsko se již své smůly na Eurovizi zbavilo, opak je pravdou. I když se od roku 2016 Bulharsku dařilo a ve finále nechybělo, letos tahle šňůra skončila. Podobný osud měla Albánie, kterou jsme během posledních tří ročníků mohli po delší době opět vidět ve finále. Letos Ronela Hajati patřila před samotnou soutěží k favoritům na postup, ale do finále se nedostala. Podruhé v řadě jsme se letos museli ve finále obejít bez Dánska, potřetí pak bez Rakouska, které podobně jako zmíněná Albánie před živými přenosy v Turíně patřilo k favoritům na postup, ale živé vystoupení vzali diváci i poroty v potaz a Rakousko tak neprolomilo smůlu, která provází DJská čísla na Eurovizi.

Takovou Černou Horu jsme naposledy ve finále Eurovize viděli v roce 2015, zatímco Gruzii ještě o rok později v roce 2016, jinak obě země drží smutnou společnou bilanci nepostupu do finále. Velká smůla v posledních dvou letech provází na Eurovizi také Chorvatsko. Jak loňská Albina, tak i letošní Mia Dimšić skončily na 11. místě těsně před branami velkého finále Eurovize. Naposledy jsme Chorvatsko ve finále viděli v roce 2017, od roku 2010 má na svém kontě Chorvatsko pouhé dvě účasti ve finále. A popáté v řadě se do finále nepodívalo Lotyšsko, kterému jsme naposledy ve finále mohli fandit v roce 2016. V roce 2015 dokonce Aminata zaznamenala jeden z nejlepších výsledků Lotyšska za celou historii jeho účasti na Eurovizi, ale na tento úspěch se dosud nikomu dalšímu nepodařilo navázat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..