Hudební novinky

Listopadové novinky eurovizních umělců

Nová hudba eurovizních reprezentantů za listopad 2020.

Letošní listopad opět přinesl množství nové hudby od umělců, kteří se v posledních letech objevili na eurovizní stagi. Jako každý měsíc si v tomto článku shrneme ty nejzajímavější novinky.

Začněme ale těmi, kteří se na Eurovizi teprve chystají, umělci letošního zrušeného ročníku, jejichž znovu účast byla přislíbena pro příští rok. Za nejžhavější novinku uplynulého měsíce bychom mohli považovat Ugly Cry, jednu z písní bulharského interního výběru zpěvačky Victorie, které jsme věnovali speciální článek. S příjemným překvapením přišla i Rumunka Roxen, konkrétně s popovým hitem Wonderland, ve kterém zpěvačku vokálně doprovází Alexander Rybak, vítěz Eurovize 2009. Emocionální písničku o matkách a dětech v moldavštině In Ochii Tai zveřejnila i Natalia Gordienko, která se připravuje na svůj druhý eurovizní výstup po 15 letech. Hned tři novinky představilo srbské trio Hurricane, další z již potvrzených reprezentantů pro Eurovizi 2021. Jako obvykle se jedná o dvě nové taneční písně, nesoucí názvy Want Ya a Lopove. Skupina rovněž přezpívala skladbu Čaje Šukarije královny romské hudby a reprezentantky Severní Makedonie na Eurovizi 2013, Esmy Redžepové. Naposledy zmiňme i řeckou zástupkyni Stefanii, která ale bydlí v Nizozemsku, kde ve spolupráci se zpěvákem Reinem vydala píseň v tamějším jazyce, Swipe.

 

S příchodem adventu se také roztrhl pytel s novými vánočními písničkami, kterým věnujeme speciální článek v druhé polovině prosince. Už nyní si můžete ale pustit tu od Daðiho Freyra, příštího reprezentanta Islandu, nazvanou Every Moment Is Christmas With You.

 

Z letošních reprezentantů, jejichž účast pro příští rok byla odmítnuta nebo není jistá, vydali novou hudbu Fin Aksel s písní Muista kuka oot, polská zpěvačka Alicja se svojí Na pamięć nebo Damir Kedžo z Chorvatska, jež přišel se skladbou Sjeti se. S uplynulým rokem se už tragikomicky loučí i ruská skupina Little Big. V názvu své novinky sdělují nelehkému roku jasnou zprávu: S*ck My D*ck 2020.

 

Ani čeští eurovizní umělci v listopadu nelenili. Jak jsme zmiňovali v podrobném článku, se svojí první českou písničkou Nová láska debutoval jako sólista Albert Černý ze skupiny Lake Malawi. V první listopadový den se další novinkou stala i píseň inspirovaná nejistotou současné doby Šílený od příštího českého reprezentanta Bennyho Crista, který letos v lednu vyhrál národní kolo ESCZ 2020 s písní Kemama. Při vytváření spolupracoval s afro-kanadským kolektivem The Glowsticks.

 

V listopadu vyšla i řada nových alb, hned dvě od našich jižních sousedů. Rakušan Vincent Bueno, reprezentant země pro letošní rok, jehož účast na Eurovizi byla přesunuta na ten příští, vydal 25minutové album On the Run. Jeho eurovizní předchůdkyně Paenda, která se loni v Tel Avivu umístila jako předposlední ve 2. semifinále, vydala pětipísňový kousek My Heart. Mezi další nová alba se zařadila i taneční Contre soirée od Bilala Hassaniho, Randai od Litevce Jurijuse nebo Never Noticed od maďarského reprezentanta Kállaye Saunderse.

 

Na závěr se podívejme na některé zbrusu nové singly. Své síly spojili v Eurovizi úspěšní Belgičané Loïc Nottet a Laura Tesoro, kteří se v letech 2015 a 2016 umístili ve finálových TOP 10, a za pomoci DJ Alexe Germyse napsali písničku Strangers. V tvorbě dál pokračují i hvězdy jako Conchita Wurst, která se objevila v písničce španělského zpěváka Rickyho Merina Smalltown Boy, nebo Eleni Foureira s řeckou písní Dokimase me. Dvojnásobný eurovizní vítěz, Ir Johnny Logan, zveřejnil skladbu We Are Invincible. Z výběru dalších listopadových singlů zmiňme Hold On od Douwe Boba z Nizozemska, Phantom Pain od Němky Ann Sophie, Last Night od bulharské zpěvačky Poli Genovy či In the Rain od Iry Losco z Malty. Z neanglických skladeb se můžete zaposlouchat do portugalské Quase dança od Cláudie Pascoal, chorvatských písní Plan B od Franky a Čudo je moguće od Jacquesa Houdka nebo slovinské Drevo od dua MaraayaZoë pak vydala Tout Paris. Běloruské duo Naviband konečně napsalo skladbu Milliony bol’šich serdec, jejíž prostřednictvím vyjadřuje podporu úsilí o politické změny v zemi.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..