Hudební novinky

Letní novinky eurovizních umělců

Nová hudba eurovizních reprezentantů za léto 2022.

Léto pomalu končí a nastává čas ohlédnout se zpět za uplynulými měsíci a novou tvorbou, již si pro nás během nich přichystali bývalí reprezentanti na Eurovizi.

Začněme rovnou u nás doma. Nejvíce nové hudby nám nadělil český reprezentant z let 2020 a 2021, Ben Cristovao. Ten na konci června představil svoji desku s názvem PROTENKONTRAST. Ta se skládá z jedenácti písní, na řadě z nich Bena doprovází hlasy známých rapperů jako Majk Spirit nebo Rytmus. Červenec pak přinesl duet V oblakoch od slovenské zpěvačky Simy.

S jednou novinkou přišla i česká skupina Lake Malawi. Jde o pohodový singl Mermaid Surf Club, na které spolupracovala i anglická hudebnice Abi F Jones.

Východní Evropou i během léta hýbaly politické nepokoje. Ukrajinská vítězka Eurovize 2016 Jamala se aktivně zapojuje do boje za svou vlast prostřednictvím hudby, důkazem toho je něžná skladba Thank You, Stranger, věnovaná všem těm, kteří pomáhají ukrajinským uprchlíkům v přilehlých zemích. Běloruská skupina Naviband, která kvůli svým politickým názorům zůstává v azylu v Polsku, zase před měsícem zveřejnila píseň Svjaci.

Odpor vůči krokům ruských lídrů vyjádřila i populární skupina Little Big z Ruska. Ve videoklipu k jejímu novému songu Generation Cancellation zesměšňuje politické elity a požaduje ukončení války na Ukrajině. Členové skupiny zároveň oznámili odchod ze země a přesun do Spojených států.

Náladu si teď ale zvedněme tradičními letními hity. Svou druhou skladbu Melocoton (The Donka Donk Song) na samém začátku prázdnin představilo tajemné duo Subwoolfer z Norska, se kterou přišel i tutoriál na zbrusu nový taneček. Trsnout se dá i na rytmy nových hitů Albánky Ronely Hajati, mezi něž patří například Caramel nebo Papi Chulo. Většině eurovizních fanoušků pak patrně neunikla také novinka od letošních reprezentantů Rumunska a Kypru, wrs a Andromache, s názvem If You Were Alone / Sta matia sou.

Nyní se podívejme na tvorbu našich oblíbených eurovizních reprezentantek. Francouzská zpěvačka Barbara Pravi se po úspěšném albu On n’enferme pas les oiseaux z minulého roku vrací s dramatickým singlem 365. Novou padesátiminutovou desku s názvem can you see me? pak vydala letošní reprezentantka Portugalska MARO. Za poslech stojí i novinky jako Bossa od Moniky Liu z Litvy, How to Ruin a Life od Bulharky Victorie, Prevarena od letošní zástupkyně Černé Hory Vladany, Looking for Love od Leny, All In od Amandy Tenfjord či píseň Close to the Sun, s níž se měla původně ucházet o účast na Eurovizi v Turíně Andrea ze Severní Makedonie.

Příznivcům tvrdší hudby pak můžeme doporučit nové album finské kapely Blind Channel jménem Lifestyles of the Sick & Dangerous, na kterém nalezneme i eurovizní hit Dark Side. Seznam letních novinek zakončíme počiny dvou eurovizních hvězd, a to písní Somebody od Sama Rydera a Electric Life od vítěze Eurovize 2019 Duncana Laurence.

Na závěr malé překvapení. Belgická letecká společnost Brussels Airlines se dala dohromady se skupinou Hooverphonic, která zhudebnila jejich hlášení o bezpečnosti na palubě letadla. Co říkáte na výsledek?

Pokud máte další hudební tipy, na které se v tomto článku nedostalo, určitě se o ně podělte s námi a čtenáři v komentářích!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..