Hudební novinky

Lednové novinky eurovizních umělců

Nová hudba eurovizních reprezentantů za leden 2021.

Zatímco aktivně sledujeme evropská národní kola a další informace o interních výběrech reprezentantů pro Eurovizi 2021, podívejme se opět po měsíci i na novou tvorbu umělců, kteří jsou s oblíbenou soutěží úzce spjati. Jsou tu lednové novinky.

Účast severomakedonského zpěváka Vasila na Eurovizi 2021 byla oficiálně potvrzena před dvěma týdny (více zde) poté, co minulý rok přišel o šanci reprezentovat svou zemi s písní You. VASIL momentálně připravuje nové album s názvem SudBina a na konci ledna zveřejnil novinku se stejným názvem. Přestože má skladba délku tří minut a sklízí pozitivní reakce, na Eurovizi ji patrně neuslyšíme – televize MRT hledá pro Vasila song mimo jeho vlastní tvorbu.

Z dalších umělců, které bychom měli spatřit na eurovizní stagi v Rotterdamu, zmiňme Rumunku Roxen, interpretku loňské reprezentační písně Alcohol You. Ta se nedávno objevila v nové skladbě Parte Din Tine úspěšné taneční skupiny DJ Project. Blas Cantó ze Španělska nazpíval duet Cúrame spolu s účastnicí soutěže Operación Triunfo 2020 Níou Correia, známou pod jménem NIA. Islandský zástupce Daði Freyr pak na Nový rok zveřejnil skladbu Feel the Love ve spolupráci se zpěvačkou ÁSDÍS, se kterou si zahrál v hravém videoklipu níže.

Zatímco čekáme na zprávy z Arménie, Athena Manoukian, reprezentantka této zakavkazské země pro minulý rok, v lednu vydala písničku You Should Know. V ní hovoří o respektu, lásce k sobě samému a opouštění toxických vztahů bez lásky a porozumění.

Krátce si připomeňme i některé z účastníků letošních národních kol, jež své soutěžní písně představili právě během uplynulého měsíce, a jimž jsme už na minulých ročnících velké Eurovize fandili. Mnoho pozornosti si v současnosti získává píseň Monument norských KEiiNO, úspěšné skupiny Eurovize 2019, kteří s tímto hitem 20. února zabojují o vítězství norského národního kola Melodi Grand Prix 2021. V národním kole Pabandom iš Naujo! 2021 v Litvě se o reprezentaci znovu uchází i favorité loňského zrušeného ročníku, The Roop. Tato skupina se o svůj druhý triumf pokusí během finálového večera už zítra 6. února, a to s taneční novinkou Discoteque. Hned dvou navrátilců jsme se dočkali ve finském výběru Uuden Musiikin Kilpailu 2021. Jedná se o loňského vítěze Aksela a jeho novinku Hurt a estonskou zpěvačku Lauru s písničkou Play, která si na Eurovizi zazpívala už v letech 2005 jako členka skupiny Suntribe a 2017 po boku Koita Toomeho. Ukrajinští Go_A budou reprezentovat s novinkou Šum, o čemž jsme informovali včera v tomto článku.

Další dvě novinky k nám dorazily ze Španělska. Alfred García, známý díky své účasti v Lisabonu spolu s Amaiou Romero, nazpíval soundtrack Los Espabilados k novému stejnojmennému španělskému seriálu. Ruth Lorenzo, reprezentantka Španělska 2014, vydala písničku Crisálida. Rytmický song rovněž ve španělštině vydala švýcarsko-rumunská skupina Timebelle, jmenuje se Dopamina. Laura Rizzotto zveřejnila videoklip k nové písničce Ross & Rach, oba inspirované oblíbeným sitcomem Přátelé. Kállay Saunders z Maďarska vydal píseň Your Love a Tamta pomalou skladbu Awake. Švéd Benjamin Ingrosso představil své nové kompletně švédské osmipísňové album En gång i tiden, jemuž předcházelo zveřejnění dvou jeho skladeb, konkrétně Flickan på min gata a Känns som att livet börjar hända,

V lednu se vyklubala také řada duetů a spoluprací, na nichž se eurovizní hvězdy podílely. Norský umělec Morgan Sulele společně s loňskou vítězkou Melodi Grand Prix Ulrikke vytvořil pozitivně laděný duet Hver gang jeg ser deg i přes smutné téma ztracené lásky. Pro příznivce rapové muziky doporučujeme poslechnout si německou skladbu Nacht od umělce jménem PAMO, jejž svou jemnou francouzštinou doprovází zpěvačka ZOË. Další píseň Częściej vytvořili polští hudebníci Kasia Moś, reprezentantka země v roce 2017, a Happy Prince, který se roku 2018 zúčastnil finálového kola národního výběru Krajowe Eliminacje. Pokračujeme mezinárodní kooperací běloruského zpěváka Alekseeva a ukrajinské kapely Kazka, ti do světa vypustili novinku Till the End of Time. Australané Guy Sebastian a Sam Moran nahráli párty song Pool Party a zatrsat si můžete na skladbu Deja Vu od Heleny Paparizou a Marseaux, která vyšla v rámci jejího 10. alba s názvem Apohrosis.

Dnešní článek uzavřeme doma v Česku. Čekání na reprezentační písničku Bennyho Crista si můžete zpříjemnit přehráním novinek nikoli od samotných zástupců, ale od účastnic národního kola ESCZ 2019, potažmo 2020. Barbora Mochowa se vokálně předvedla v nové písničce Zítra ráno od slovenské hudebnice Zuzany Mikulcové. Skladba vznikla v rámci mezinárodního projektu Fúzie, alba, které si klade za úkol bourat pomyslné hranice a vytvořit tak fúzi různých kultur a jazyků, a do nějž se zapojil i zpěvák Dan Bárta v písni Kráľovstvo. O užívání si života nakonec zpívá Hana Barbara ve své novince Život.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..