Hudební novinky

Prosincové novinky eurovizních interpretů

Nová hudba eurovizních reprezentantů za prosinec 2020.

Před několika dny jsme oslavili konec roku 2020 a v dnešním článku se podíváme na novinky eurovizních umělců představené v jeho posledním měsíci. Již v polovině prosince jsme vydali článek o vánočních novinkách, které, jak doufáme, některé z vás naladily do atmosféry těchto klidných svátků. Skladby tohoto speciálního vydání tak v tom dnešním vynecháme.

Jako obvykle začněme novou tvorbou českých reprezentantů, které jsme se však v prosinci tolik nedočkali. Se zajímavým projektem ale přišel náš aktuální reprezentant Benny Cristo (Ben Cristovao), který za doprovodu slovenského zpěváka Karola Komendy vydává každý čtvrtek na svém youtubovém kanále akustické verze svých úspěšných hitů. Doposud společně přetvořili skladby Šílený, Aleiaio, Poslední a Těžký váhy. V posledních dnech se navíc dovídáme nové zprávy o Bennyho příští reprezentaci Česka v Rotterdamu, o kterých jsme informovali zde.

 

Tentokrát se podíváme i na novou hudbu ze Slovenska, které se Eurovize zúčastnilo naposledy v roce 2012. Jeho předposledním reprezentantkám, Daniele a Veronice Nízlovým alias TWiiNS, se tehdy s písní I’m Still Alive nepodařilo postoupit do finále. Druhá jmenovaná, nyní známá pod uměleckým jménem Vebi, teď představila nový taneční song Každý deň. Spolupracovala na něm se zpěvačkou Aless.

 

Další novou písničku vydala příští lotyšská reprezentantka Samanta Tīna. V Tikai romāns zpívá o sebevědomí v toxických vztazích a, jak název napovídá, i o tom být v přeneseném slova smyslu pouze kapitolou v něčím románu. Pár dní před vypuknutím vánočních svátků zveřejnila novou něžnou skladbu Dobrym ljudjam na zdorovja i ukrajinská skupina Go_A. I ta v současnosti připravuje několik dalších písní pro národní výběr pro Eurovizi 2021.

 

Italský reprezentant z minulého roku Diodato představil písničku Fino a farci scomparire.

 

I polští umělci zůstali aktivní. Oblíbená reprezentantka Kasia Moś představila novou písničku Ślad, zpěvačka Cleo pak společně s Weronikou Juszczak nahrála skladbu v angličtině Number One. Od zatím posledních reprezentantek našich severních sousedů, které tvoří nyní již tříčlennou folklórní skupinu Tulia, si můžete poslechnout novinku s názvem Burza, v překladu Bouře.

 

Mezi prosincové novinky z východní části Evropy se zařadila běloruská novinka Ale od dua Naviband. Písní Dance With the Devil náš seznam obohatil Ukrajinec Melovin, silnou skladbou Zima nás potěšila i úspěšná reprezentantka Ruska z roku 2015, Polina Gagarina. Ázerbájdžánským vítězstvím ve válce o Náhorní Karabach se chlubí zpěvačka Samra s politicky laděnou písní Şuşa, Biz Qayıtmışıq a nové singly dorazily i z Pobaltí. Z Estonska se jedná o Joulud sinuga od Stiga Rästy, z Lotyšska je to Visām likstām pāri od Aminaty a z Litvy nakonec Jau nieko neliko od Ievy Zasimauskautė. Rumunská kapela Voltaj vydala píseň Doar pentru ea a z Bulharska dorazilo čtyřpísňové EP Time od Kristiana Kostova, známého pod pseudonymem VOSTOK.

 

Z umělců ze západu zmiňme francouzské duo Madame Monsieur a jejich novinku Prochain soleil a Bilala Hassaniho, který představil singl Ailleurs. Němec Michael Schulte napsal skladbu Waking Up Without You. Britská legenda Bonnie Tyler zveřejnila When the Lights Go Down, jímž láká na nové album, které vyjde na konci února.

Nakonec se podívejme na novinky od těch nejúspěšnějších. Izraelská vítězka Netta vydala dvacetiminutové EP s názvem The Best of Netta’s Office, Vol. 1 obsahující mimo jiné i unikátní verzi muzikálové písničky Supercalifragilisticexpialidocious. Švédka Loreen přezpívala hity Jag är en vampyr, Alice a Du är min man pro televizní pořad Så mycket bättre 2020 a turecká vítězka Sertab Erener vydala píseň Geçer.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..