Novinky

Letní novinky 2023 od českých reprezentantů

Léto se pomalu přehouplo do své druhé poloviny. Nemusíte však zoufat, zpříjemnit si můžete letní dny strávené u moře, přehrady nebo blízkého koupaliště letními hity od českých eurovizních reprezentantů a národních finalistů ESCZ. V následujícím článku naleznete výběr těch nejzajímavějších novinek, které by ve vašem playlistu určitě neměly chybět.

Vesna – Hej mami

Letošní finalistky z Vesny krátce po konci finálového večera představily své nové EP Muzika. EP obsahuje celkem čtyři skladby – Hej Mami, Queen of Love, Płakały a akustickou verzi soutěžní písně My Sister’s Crown. Zmiňovaná první píseň se stala taktéž aktuálním singlem a vznikl k ní i videoklip. Frontmanka skupiny Patricie Kaňok Fuxová v jednom ze série videí pro platformu Spotify o písni uvedla: „Skladba Hej mami byla napsána v době, kdy jsme čelili nadávkám na sociálních sítích a internetu. Ze začátku jsme se cítili bezmocné, protože když chcete říkat pravdu, někdy vás lidé, ke kterým mluvíte, vlastně nechtějí poslouchat. Takhle to funguje s hejty, cítíte intenzivní emoce a někdy na ně reagovat, věci akorát zhorší. Snažili jsme se to zpracovat a Hej mami bylo cestou, jak se s těmito emocemi vyrovnat, jak si připomenout, kdo doopravdy jsme.

Režie videoklipu se opět ujala talentovaná Zuzana „Zizoe“ Akopjan Veselá, která natočila videoklip i k letošní soutěžní písni My Sister’s Crown a taktéž sestavovala choreografii pro letošní vystoupení v Liverpoolu.

RODAN – Tell Me It’s Summer

S finalistou letošního ročníku ESCZ 2023 Rodanem jste se mohli naživo setkat na koncertech We Are Domi, kde byl předskokanem. Introvertnímu písničkáři však není zahálka ani prokrastinace vlastní, a proto kromě koncertování a vystupování na letních festivalech tvoří a natáčí nové skladby. Jako další singl zvolil kytarovou pohodovku, která už má „léto“ přímo v názvu. Píseň Tell Me It’s Summer složil dohromady s českým songwriterem Janem Vávrou a francouzským hudebním duem Her Demons. V předchozích dnech se k písni točil i videoklip, který bude k dispozici na YouTube kanálu zpěváka už brzy.

Ben Cristovao, Sara James – Brighter Day

Dalo by se říct, že skladba Brighter Day nabízí populární akční nabídku známou z českých supermarketů – 2v1. Své vokály na novou skladbu kromě českého reprezentanta z roku 2021 Bena Cristovaa nahrála i polská zpěvačka, textařka a reprezentantka Polska na Junior Eurovision Song Contest 2021 Sara James. Od písně Somebody, se kterou Sara reprezentovala Polsko v roce 2021, se však novinka Brighter Day podstatně liší. Chytlavý letní R’n’B singl Vás naladí na tu správnou letní vlnu. Kromě spolupráce s polskou zpěvačkou vydal Ben i samostatný rapový singl Nemusím nic.

Mikolas Josef – Delilah

Už nejedno léto Mikolas Josef dokázal, že je králem letních diskoték. V roce 2019 ovládl rádiové étery po evropských zemích s písní Acapella. O čtyři roky později přichází se skladbou Delilah, která je předzvěstí vydání nové desky. Té bychom se měli dočkat na podzim a kromě již zmiňované letní novinky se na desce objeví i pilotní singl Boys Don’t Cry. (Zajímavostí je, že obě nově vydané skladby mají stopáž okolo dvou a půl minuty.) Už teď je ale jasné, že úspěchu skladby Delilah nikdo neunikne. Na YouTube má skladba již téměř 2 miliony shlédnutí a na streamovací platformě Spotify se probojovala i do žebříčku TOP 50 – Global.

Emma Smetana & NobodyListen – Chase It

Od účasti v národním kole ESCZ 2022 jsou Emma Smetana s Jordanem Hajem nezastavitelní. Vydali několik singlů, představili fanouškům novou společnou desku, nafotili sérii odvážných fotek pro časopis Esquire a hojně vystupují na festivalech. Emma Smetana tentokrát ale nechala svého manžela Jordana Haje odpočívat a na nový singl Chase It si na pomoc přivolala známého českého producenta a DJe Jakuba Stracha vystupujícího pod pseudonymem NobodyListen. Spojením Emmy a Jakuba vznikla letní pohodovka s lehkou příměsí elektra. Atmosféru léta pak dokresluje i videoklip, který byl točen během jedné z dovolených Emmy a Jordana na Bali. Divoké vlny, pláže a Emma v plavkách nesmí chybět. Další spolupráci představila Emma Smetana také se slovenským zpěvákem Richardem Müllerem v duetu Tahle jedna vteřina.

Pam Rabbit – DM „friends“

Pam Rabbit už je, dá se říct, matadorkou národního kola ESCZ. Backvokalistka Mikolase Josefa (2018) se poprvé snažila o úspěch se svou skladbou Easy To Believe v roce 2019. O reprezentaci na Eurovision Song Contest se pokoušela ještě dvakrát. Od roku 2019 se však dost věcí změnilo a i Pam Rabbit hudebně vyspěla. Přestala se bát češtiny a z roztančené puberťačky se stala dospívající žena, která ve svých textech reflektuje témata své generace. Novinkový singl DM „friends“ by se dal popsat jako chytlavý pop rockový song podobný tvorbě Olivie Rodrigo. Zajímavostí je, že Pam si své klipy i sama režíruje. U DM „friends“ tomu nebylo jinak.

Debbi – Sunshine

Zdalipak si ještě vzpomenete na to, že i populární zpěvačka Debbi se hlásila do národního kola ESCZ? V roce 2018 se pokoušela o úspěch s písní High On Love. Od té doby nebylo po hudební stránce o zpěvačce s česko-německými kořeny ani vidu ani slechu. Hudební pauzu ukončila až minulý rok (po více jak čtyřech letech) s milostnou písní V dobrým i zlým. Toto léto však přichází s jiným kalibrem. Nový letní singl Sunshine vytvořila společně s týmem producentů, kteří mají na starosti například i jednu z prvotin zpěvačky Touch The Sun. Úspěch je tedy zaručen.

A které letní pecky od českých reprezentantů či účastníků ESCZ hrají letos v uších vám? Podělte se s ostatními o své tipy v komentářích pod článkem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..