Novinky

Eurovize 2023 se uskuteční ve Spojeném království

Spojené království se zhostí pořádání Eurovize 2023 v jednom ze svých měst.

Po více jak jednom měsíci od oznámení, že se nadcházející eurovizní ročník neuskuteční na Ukrajině, potvrdila Evropská vysílací stanice a BBC, že 67. ročník Eurovision Song Contest proběhne ve Spojeném království Velké Británie a Severního Irska. Vzhledem k vývoji dění na Ukrajině se EBU rozhodla přesunout soutěž pro příští rok do jiné než vítězné země, avšak stále bude držena pod hlavičkou ukrajinské vysílací stanice UA:PBC, a to ve spolupráci s britskou televizí BBC. Zároveň bylo potvrzeno, že zástupci obou těchto stanic budou spolupracovat tak, aby v show byly zachovány ukrajinské kulturní a hudební elementy. Těmto okolnostem bude přizpůsobeno i logo a další prvky nadcházejícího ročníku soutěže. Nemění se ani nic na tom, že je Ukrajina jako vítězná země letošního ročníku automaticky kvalifikována do finále spolu s velkou pětkou (Spojené království, Německo, Francie, Itálie a Španělsko). Pro Spojené království to bude již devátá Eurovize, která se odehraje na jejich území. Naposledy se tak stalo v roce 1998 v Birminghamu.

Hostitelské město pro příští rok bude zvoleno v následujících měsících po výběrovém řízení, které začne již tento týden. Očekává se, že se do něj zapojí velký počet měst, neboť několik starostů, radních a poslanců již dříve vyjádřilo zájem o pořádání této významné kulturní události. Jedná se například o města Aberdeen, Belfast, Birmingham, Brighton, Bristol, Cardiff, Edinburgh, Glasgow, Manchester, Leeds, Liverpool, Londýn, Newcastle, Nottingham, Sheffield a Wolverhampton. Mnohé sázkové kanceláře dokonce již vypsaly kurzy na pořadatelské město Eurovize 2023 a největší šanci dávají aktuálně skotskému Glasgow – asi 30 procent.

Níže se můžete podívat na video Sama Rydera (úspěšného reprezentanta, který letos pro svoji zemi vybojoval druhé místo), kde se vyjadřuje k pořádání Eurovize 2023 na své rodné půdě.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..