Národní kolaNovinky

Jaká nás čekají národní kola?

Pojďme se podívat na seznam národních kol pro Eurovizi 2022!

Každý rok nás čeká mnoho národních kol. Výjimkou byl letošní ročník, kdy kvůli zrušené Eurovizi 2020 byla velká část interpretů zvolena rovnou i pro letošní Eurovizi 2021 v Rotterdamu. Pro Eurovizi 2022 tak můžeme opět čekat návrat některých tradičních národních kol, o které jsme na jeden rok přišli. Přikládáme tedy seznam již potvrzených národních kol pro nadcházející sezónu, ale také těch, která se očekávají, i když ještě k oficiálnímu potvrzení nedošlo.

Albánie

Albánské národní kolo Festivali i Këngës je ve fázi příprav a mělo by se uskutečnit tradičně před Vánoci. Zatím zůstává otázkou, jestli se bude stejně jako minulý rok jednat o open air venkovní akci nebo klasicky vnitřní.

Austrálie

Austrálie v posledních letech vybírala svého reprezentanta přes národní kolo Eurovision: Australia Decides a to nebude chybět ani tentokrát. Finále se uskuteční 26. února 2022.

Česko

Pokud bude v pátek 17. září 2021 potvrzena účast Česka na Eurovizi 2022, tak bude náš reprezentant opět zvolen přes národní kolo ESCZ. Předpokládejme, že se bude stejně jako v letech 2018 – 2020 jednat o online verzi národního kola, i když není tajemstvím, že se český eurovizní tým snaží dlouhodobě o televizní národní kolo. To však v roce 2022 neočekáváme. Na ESCZ 2022 se můžete těšit nejspíše v průběhu ledna 2022.

Dánsko

Dánsko vybere svého reprezentanta přes tradiční národní kolo Dansk Melodi Grand Prix, jehož finále se uskuteční 5. března 2022.

Estonsko

Estonsko i pro rok 2022 zůstává věrné svému národnímu kolu Eesti Laul a pro nadcházející sezónu si připravilo jeho velké rozšíření. Běžně jsme během podzimu poznali 24 semifinalistů a v únoru a březnu nás čekaly tři televizní přenosy. Tentokrát bude účastníků téměř jednou tolik a my 40 soutěžících poznáme již na konci října. V listopadu a prosinci se pak můžeme těšit na čtyři čtvrtfinálové přenosy, které budou pokračovat na začátku února 2022 dvěma semifinále a finále mezi kterými nyní nebude dosud běžná dvoutýdenní pauza.

Finsko

Finsko slaví úspěch se svým národním kolem Uuden Musiikin Kilpailu (UMK), takže se vrátí i tentokrát. Finále je naplánováno na únor 2022.

Francie

Francie je další země, která zmodernizovala své národní kolo a bylo velmi úspěšné. Eurovision France: C’est vous qui décidez přijímá písně až do 24. října 2021.

Chorvatsko

Chorvatská televize má dlouhodobou smlouvu o pořádání show Dora, která v posledních letech byla obnovena jako národní kolo na Eurovizi. Dá se tedy očekávat, že příští rok tomu bude stejně.

Irsko

Irsku se v posledních letech na Eurovizi příliš nedařilo a ozývají se hlasy, které by preferovaly návrat národního kola v jakékoliv podobě. Zatím není známo, jestli národní kolo bude, takže situaci okolo Irska budeme ještě nadále sledovat.

Island

Island se po roční pauze vrací ke svému národnímu kolu Söngvakeppnin. Deset semifinalistů by mělo být odhaleno v lednu 2022.

Itálie

Itálie již tradičně svého reprezentanta vybere během festivalu Sanremo, který se tentokrát vrátí do svého dřívějšího únorového termínu. Jedná se o jedno z nejsledovanějších národních kol celé eurovizní sezóny.

Izrael

Izrael v posledních letech vybíral svého reprezentanta přes televizní show Nová hvězda, tentokrát však izraelský reprezentant vzejde ze soutěže X Faktor Izrael. A nejen reprezentant, ale také reprezentační píseň.

Litva

Litva slavila úspěch s národním kolem Pabandom iš naujo!, takže se ho s velkou pravděpodobností dočkáme i příští rok. Na oficiální potvrzení zatím ale stále čekáme.

Lotyšsko

Lotyšsko se po pauze vrací ke svému národnímu kolu Supernova, ve kterém v roce 2020 zvítězila Samanta Tina.

Malta

Z Malty se šíří informace, že pro rok 2022 bude použita nová forma národního kola namísto X Faktoru Malta, který byl použit v roce 2019 a 2020. Zatím však žádné bližší a oficiální informace nemáme.

Moldavsko

Moldavsko dosud svého reprezentanta vybíralo přes národní kolo O Melodie Pentru Europa, takže se dá očekávat návrat i v této sezóně. Nutno podotknout, že v roce 2020 se s národním kolem čekalo na poslední chvíli, takže by nebyl překvapením ani interní výběr.

Norsko

Norské národní kolo Melodi Grand Prix se ve svém novém moderním a rozšířeném formátu v posledních letech těší velkému úspěchu a vrátí se i v roce 2022.

Portugalsko

Portugalsko svého reprezentanta vždy vybíralo v národním kole Festival da Canção, které se vrátilo i letos a loňská reprezentantka Elisa tak do Rotterdamu napodruhé neodjela. Očekává se, že se tento portugalský festival vrátí i v roce 2022.

San Marino

Nové národní kolo pro nás chystá San Marino a podle dostupných informací by se mělo jmenovat Una voce per San Marino (Hlas pro San Marino). To by se mělo konat již během prosince 2021, takže je možné, že San Marino trumfne i Albánii, jejíž reprezentant bývá prvním zvoleným pro celou nadcházející Eurovizi včetně písně. Několik interně zvolených interpretů běžně poznáme již během podzimu, ale na jejich písně často čekáme až do března nadcházejícího roku.

Slovinsko

Také Slovinsko patří k zemím s tradičním národním kolem, které se v tomto případě jmenuje EMA. Z něj v roce 2020 vzešla i Ana Soklič a my tak můžeme očekávat, že se toto národní kolo vrátí i příští rok.

Srbsko

Srbské národní kolo Beovizija je také jedno z těch, které se po krátké pauze vrátilo a slaví úspěch. Zatím není pro rok 2022 oficiálně potvrzené, ale mělo by se jednat jen o formalitu a jeho návrat je téměř jistý.

Španělsko

Španělsko se snaží zvrátit řadu svých špatných výsledků a má mu k tomu dopomoci obnovený festival Benidorm. Více jsme vás o něm informovali v samostatném článku.

Švédsko

Švédský Melodifestivalen asi netřeba dlouze představovat, jelikož se jedná o nejsledovanější národní kolo (spolu s italským Sanremem), které by se mělo v roce 2022 vrátit zpět i s tradiční tour po švédských městech. Více jsme vás o něm informovali v samostatném článku.

Ukrajina

Ukrajina měla v uplynulých letech své národní kolo Vidbir, které ale bylo výsledkem spolupráce s komerční televizí STB. Tato spolupráce nyní skončila a ukrajinská televize Suspilne tak hledá nový formát národního kola. Případná spolupráce s dalšími subjekty není vyloučena a my tak budeme situaci na Ukrajině bedlivě sledovat a jakmile budou známy nové informace, najdete je u nás na webu.

Interní volba nás tak zcela jistě (nebo velmi pravděpodobně) čeká od následujících zemí:

Belgie

Belgický reprezentant bude představen již ve středu 15. září 2021. Píseň pak nejspíš bude představena v únoru nebo březnu 2022 po interní volbě.

Bulharsko

Bulharsko v posledních letech pro volbu svého reprezentanta vybrala interní volbu, která se očekává i pro rok 2022, protože interně zvolení reprezentanti na Eurovizi většinou slavili úspěch.

Německo

Německo již potvrdilo opětovné použití svého početného Europanelu odborníků a fanoušků pro volbu svého reprezentanta i v příštím roce.

Nizozemsko

Nizozemsko je na tom podobně jako Belgie. V posledních letech také svého reprezentanta vybralo interně a žádná změna se pro rok 2022  neočekává.

Řecko

I když se z Řecka pravidelně dozvídáme nepotvrzené informace o chystaném národním kole, vždy se skončilo u interní volby. Ta by měla být použita i pro rok 2022.

Švýcarsko

Švýcarsku se interní volba v posledních letech velmi osvědčila. Zatímco vítězové národního kola končili v poli poražených, tak Luca Hänni bral čtvrté místo a Gjon’s Tears letos pomyslný bronz. V roce 2022 tak bude Švýcarsko opět svého reprezentanta vybírat interně a v hledáčku bude mít příčky nejvyšší.

Zatím není známý žádný způsob výběru u zbývajících zemí. Některé z nich však v minulosti národní kola využily pro volbu svého reprezentanta.

  • Ázerbájdžán
  • Gruzie
  • Kypr
  • Polsko
  • Rakousko
  • Rumunsko
  • Rusko
  • Severní Makedonie
  • Spojené království

Na které národní kolo se v nadcházející sezóně těšíte nejvíce?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..