Novinky

Španělsko obnovuje slavný Benidorm Song Festival

Tento festival bude od roku 2022 sloužit jako národní výběr španělského zástupce a písně!

Španělský veřejnoprávní vysílatel RTVE během dnešního dopoledne uspořádal tiskovou konferenci v jihošpanělském turistickém letovisku Benidorm. Právě toto město hostilo ikonický hudební festival s názvem Festival Internacional de la Canción de Benidorm mezi roky 1959 a 2006 a jednalo se prakticky o španělskou verzi italského Sanrema. Po dlouhých spekulacích máme jasno. Tento festival se po šestnácti letech vrací, v moderní formě, pod zatím neupřesněným oficiálním názvem, a především – jakožto nový národní výběr španělského zástupce na Eurovizi!

Španělsko v posledních letech nezažívá úspěšné období co do výsledků na Eurovision Song Contest, navíc i jeho způsob volby písně a reprezentanta působí minimálně zmatečně. Interní výběry střídají televizní finále s online předvýběry, korunu pak španělským výběrům nasadilo v roce 2018 a 2019 využití místní nesmírně populární talentové reality show Operación Triunfo, v rámci které byl jeden z posledních večerů věnován euroviznímu klání. Zpravidla drtivá většina účastníků této reality show však o reprezentaci Španělska na Eurovizi vůbec nestála a eurovizního výběru se účastnila vlastně z povinnosti.

Benidorm je jedním z nejstarších turistických letovisek ve Španělsku. Foto: Gua Property

Těmto zmatkům, zdá se, odzvonilo. Do čela RTVE navíc usedl nový prezident José Manuel Pérez Tornero, který ihned po skončení letošní nizozemské Eurovize prohlásil, že přístup Španělska k této hudební soutěži se od roku 2022 dramaticky změní. A hlavní změna přichází právě ve formě národního výběru. Benidorm Song Festival se bude po dlouhé pauze poprvé konat na konci února příštího roku v populárním letovisku Benidorm na pobřeží Středozemního moře, konkrétně v nově zrekonstruovaném Paláci Benidorm s kapacitou 1 600 diváků. Tento festival měl vždy za hlavní cíl propagovat španělskou hudbu, kulturu a jazyk. Nejinak tomu bude i nyní. RTVE tímto festivalem nabídne mladé talentované umělce a vítěz získá tu čest reprezentovat Španělsko na 66. ročníku Eurovision Song Contest v Itálii.

Těšit se můžeme na dva semifinálové večery, po kterých bude následovat velké finále. O výsledcích rozhodnou jak televizní diváci tak odborná porota a všechny tři přenosy živě nabídnou stanice La 1 a RTVE Play. Španělská televize si od festivalu slibuje velký zájem, jak z řad umělců tak televizních diváků, a především věří, že se tímto projektem podaří prolomit sérii mnoha neúspěšných tažení v posledních dvou dekádách. To připomněl i host dnešní konference, reprezentantka Španělska z roku 2014 Ruth Lorenzo, která je jednou z mála úspěšných zástupkyň této pyrenejské velmoce 21. století. Na vítězství navíc Španělsko čeká už od roku 1969.

Které hudební hvězdy byste v Benidormu rádi viděli soutěžit?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..