Novinky

První reakce na Omagu z Česka i zahraničí

V úterý byla vydána soutěžní píseň Bennyho Crista pro Eurovizi 2021, a ta se na nějakou dobu stala středem pozornosti českých a zahraničních fanoušků. Jaké ohlasy tedy song Omaga vyvolal?

Hned úvodem můžeme tvrdit, že píseň byla přijata z velké části pozitivně. Fanoušci pochopitelně srovnávají Omagu s Bennyho písní Kemama, s níž měl vystoupit minulý rok. To se bohužel nestalo, protože, jak všichni moc dobře víme, byl loňský ročník zrušen kvůli pandemii Covidu-19, a tak všechny zúčastněné země musely pro letošní rok zvolit novou píseň. Zahraniční i čeští fanoušci jsou většinou toho názoru, že se jim Omaga líbí víc než Kemama, a někteří ji řadí i mezi své prozatímní favority. Letošní píseň jim přijde plnější, živější a bez „propadů“, které často vytýkali loňské písni. Řada fanoušků navíc vloni cítila hořkost v puse, když jejich favorit nezvítězil v českém národním kole. Tato hořkost tak letos neměla možnost jak se projevit.

Velmi pozitivní reakce vyvolal i videoklip k písni, který byl většinou hodnocen jako velmi vydařený a zábavný, a na oficiálním YouTube kanále Eurovize ho za prvních 24 hodin zhlédlo přes sto tisíc lidí. Podle některých fanoušků má píseň potenciál se ještě zdokonalit při živém vystoupení, kde má Benny se svými tanečníky určitě ambice na to, aby se mezi silnou konkurencí neztratil. Zahraniční fanoušci často poukazují na Benovy pódiové kvality, kterými dokázal pozdvihnout i Kemamu během loňského vystoupení v ukrajinském národním kole.

Nejlajkovanější názory pod oficiálním videem většinou neskrývají nadšení.

Omaga se samozřejmě nevyhnula ani kritice některých fanoušků, českých i zahraničních, kteří jednoduše očekávali něco jiného. Jako hlavní problém udávají, že jim píseň nepřijde dostatečně zapamatovatelná a mohla by se ztratit mezi silnějšími skladbami. Jiní by si přáli slyšet více češtiny, která je sice v písni obsažená, ale pouze v jedné větě. Anglický text je zároveň pro některé příliš laciný. Relativně často se objevuje názor, že je Omaga nezajímavá a příliš jednotvárná, někteří diskutující navíc postrádají africký zvuk, kterým disponoval song loňský. Najdeme i pochyby o Benových pěveckých kvalitách, kterých bude pro zazpívání nové písně zapotřebí více, než kolik bylo nutné předvést v písni Kemama. Zavděčit se všem ale jednoduše není možné.

Zajímavý může být také pohled na reakce sázkových kanceláří, které sice Bennyho šance na vítězství zvýšily, ale ne tolik, kolik by se mohlo čekat. Česko momentálně figuruje na 30. místě, což nás řadí pouze na páté místo mezi sedmi zeměmi, které dosud zveřejnily své soutěžní písně. V tuto chvíli ale ještě zdaleka není „vrchol sezóny“, takže musíme očekávat, že se pořadí u bookmakerů bude rapidně měnit a přelévat. Mezi pátým a šestým místem z dosud vybraných písní se Ben pohybuje i na stále populárnější aplikaci MyEurovisionScoreboard.

Píseň Omaga rozhodně nezklamala. Fanoušci vesměs věří, že Česko má na to postoupit potřetí v řadě do velkého finále, navíc s vědomím Benových kvalit a charisma, rozhodně si v Rotterdamu ostudu neuděláme!

Jak jste spokojeni s reprezentantem Česka 2021 a jeho novou písní Omaga?
  • Celkem ano. 45%, 78 hlasů
    78 hlasů 45%
    78 hlasů - 45% všech hlasů
  • Úplně nejvíc! 37%, 64 hlasy
    64 hlasy 37%
    64 hlasy - 37% všech hlasů
  • Ani ne. 10%, 18 hlasů
    18 hlasů 10%
    18 hlasů - 10% všech hlasů
  • Vůbec! 7%, 12 hlasů
    12 hlasů 7%
    12 hlasů - 7% všech hlasů
Celkově hlasů: 172
17. 2. 2021 - 23. 11. 2021
Hlasování ukončeno !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..