Novinky

Letošní rozlosování států zůstává i pro příští rok

Soutěžící státy si ponechávají pozice jim přisouzené pro Eurovizi 2020.

Vzhledem k tomu, že Eurovize 2021 se zúčastní všech 41 států, které měly soutěžit v letošním zrušeném ročníku, bude pro příští rok využito stejné rozlosování zemí do semifinále. Tento proces, v angličtině známý pod termínem „allocation draw”, proběhl během ceremonie na rotterdamské radnici 28. ledna 2020. Moderátoři rotterdamské Eurovize, Edsilia Rombley, Chantal Janzen a Jan Smit, během ní losem z jednotlivých košů určili, které země se budou účastnit prvního a druhého semifinále, v jaké polovině každého večera budou vystupovat a v jakém semifinále budou hlasovat automaticky postupující země Velké pětky a vítězné Nizozemsko. Na vysvětlení celého procesu, které jsme publikovali na počátku roku, se můžete podívat zde. Součástí této události bylo i předání eurovizních „klíčů“ od starosty Tel Avivu, hostitelského města Eurovize 2019, starostovi Rotterdamu. Ten si ho tedy letos v tichosti ponechá.

Český reprezentant Benny Cristo si tak udrží svou pozici v první polovině druhého semifinále, o čemž jsme informovali zde, stejně jako o celkových výsledcích losu. Ty vypadají následovně:

První semifinále
Druhé semifinále

K učinění tohoto kroku rozhodla Referenční skupina Eurovize. Dle slov výkonného supervizora Eurovize Martina Österdahla jsou hlavním důvodem fanoušci, kteří si zakoupili lístky na semifinále, v němž bude vystupovat jejich oblíbená, převážně tedy domovská země. Nové rozhodnutí taktéž usnadní práci národním vysílatelům v Evropě a Austrálii. Österdahl ale uklidnil eurovizní příznivce tím, že je naplánována řada jiných věcí, na které se můžeme před vypuknutím nového ročníku těšit.

Jako obvykle postoupí z každého semifinále 10 zemí, finále se tak zúčastní 26 zemí. Přesné pořadí vystupujících reprezentantů bude odhaleno až po zveřejnění všech soutěžních písní. Příští rok se semifinále odehrají 18. a 20. května, velké finále je naplánováno na sobotu 22. května v aréně Ahoy.

Na záznam slavnostní ceremonie se můžete podívat zde:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..