Reprezentanti

Česká republika na Eurovizi

Připravili jsme si pro vás souhrn všech sedmi účastí České republiky na Eurovizi od roku 2007!

Už v roce 1968 zanechal na Eurovizi českou stopu Karel Gott, ale tenkrát soutěžil v barvách Rakouska. Naši bratia zo Slovenska se dočkali své první účasti v roce 1994, i když se pokusili kvalifikovat již o rok dříve. Tehdy ale neprošli spolu s Rumunskem, Maďarskem a Estonskem z předsoutěžní kvalifikace a třetí místo, které by jim zaručilo postup do Irska, jim tehdy uteklo o jeden jediný bod. Česko ale s účastí dlouhou dobu váhalo, a i když byly plány na náš start na Eurovizi již v roce 2005 a 2006, na oficiální debut jsme čekali až do roku 2007, kdy jsme se s velkou slávou přidali do tehdy už velké eurovizní rodiny…

ESC 2007: Kabát – Malá dáma

Česká televize v roce 2007 upořádala při příležitosti naší historicky první účasti na Eurovizi velké národní kolo, které bylo k vidění v televizi a hlasovali diváci u televizních obrazovek. Z finálové desítky vzešla vítězně jedna z nejslavnějších a nejúspěšnějších českých kapel té doby – Kabát. Se svou písní Malá dáma tak jeli Česko reprezentovat do finských Helsinek. Po vítězství skupiny Lordi se na Eurovizi začalo objevovat více zástupců tvrdší muziky. Ne vždy se ale setkali s úspěchem. Tento osud tak potkal i naše reprezentanty, kteří v tehdy jediném semifinále, kde z 28 států do finále postupovala pouze nejlepší desítka, obsadili úplně poslední místo s jedním jediným bodem, který se k nám zatoulal z Estonska.

ESC 2008: Tereza Kerndlová – Have Some Fun

O rok později se české národní kolo Eurosong vrátilo bez větších změn. Tentokrát vyhrála Tereza Kerndlová s taneční písničkou Have Some Fun. Poprvé se také před Eurovizí náš reprezentant podíval i do zahraničí. Tereza během své promo tour navštívila finálové přenosy národních kol na Ukrajině a v Lotyšsku, ale také strávila několik dní na Maltě, kde byla hostem několika televizních show. I doma se jejímu soutěžnímu počinu dařilo dobře, v jednu dobu se dokonce držel na pátém místě singlového žebříčku a ani jejímu novému CD se v té době nedařilo zle. Na Eurovizi v Bělehradě se to však zúročit nepodařilo, a i když již byla semifinále dvě po devatenácti zemích, Česká republika opět skončila na chvostu tabulky. Tentokrát však ne na posledním, ale předposledním místě. Bodů už jsme získali více – celkem devět. Ty nám poslali diváci a poroty z Makedonie, Malty, Chorvatska a Turecka. Takže se nakonec promo tour přeci jen vyplatila. Zajímavostí je, že jsme jako vokalistky mohli vidět slovenské sesterské duo TWiiNS, které se o tři roky později zúčastilo samostatně jako slovenský reprezentant v Düsseldorfu.

ESC 2009: Gipsy.cz – Aven Romale

Třetí rok naší účasti se již obešel bez většího národního kola, narozdíl od prvních dvou let. V obou národních kolech jsme ale mohli vidět skupinu Gipsy.cz, která byla účasti na Eurovizi nejblíže v roce 2007, kdy skočnila na druhém místě. Na vítěznou skupinu Kabát jim tehdy scházelo pouze něco málo přes 3 000 hlasů. Pořadí v roce 2008 známé nebylo, ale Česká televize se rozhodla, že skupinu pro rok 2009 vybere interně. Televizní diváci pak měli pouze možnost během předávání cen Anděl vybrat jednu ze dvou soutěžních skladeb. Tou vítěznou se stala Aven Romale. I když skupina neměla úplně špatnou pověst, tak zrovna tahle píseň nepatřila k jejich nejlepším počinům. To potvrdily i výsledky z Moskvy, kde Česká republika obsadila poslední místo a nezískala ani jeden jediný bod.

ESC 2015: Marta Jandová & Václav Noid Bárta – Hope Never Dies

Po výsledku z roku 2009 se Česká televize namísto revize výběru reprezentanta rozhodla ze soutěže stáhnout, a tak jsme se s našimi slovenskými sousedy na Eurovizi v jednom semifinále nikdy nepotkali. V roce 2009, kdy se Slovensko na Eurovizi po své účasti v 90. letech vrátilo, jsme totiž byli nalosováni do odlišných semifinále. K velkolepému a vskutku nečekanému návratu na Eurovizi se Česká televize rozhodla v roce 2015, kdy se soutěž konala doposud nejblíže České republice – ve Vídni. Zároveň se jednalo o výroční šedesátý ročník a to už je důvod k oslavám. Slovensko se naposledy účastnilo v roce 2012, takže na společné eurovizní setkání čekáme dodnes.

V roce 2015 došlo v rámci české delegace k jedné podstatné změně. Celého projektu se ujal kreativní producent Jan Potměšil, který spolu s manažerem realizace Viktorem Průšou začal udávat naší účasti na Eurovizi nový směr. Česká televize oslovila jako odborného poradce skladatele Ondřeje Soukupa, který měl za úkol napsat některé písně, ale zároveň mohl oslovit i jiné kolegy, aby poskytli svou tvorbu. Ze všech skladeb pak tým v České televizi interně vybral písničku Hope Never Dies, na které se autorsky podílel sám její interpret Václav Noid Bárta. Ten ji rovnou skládal jako duet a pro Eurovizi si k sobě přizval Martu Jandovou, produkci měl na starost Ondřej Soukup a anglický text dodala Tereza Šoralová. Tenhle tým byl především zárukou kvality, hlavně ve srovnání s předchozími roky. Marta s Vaškem vyrazili na London Eurovision Party a před soutěží si získali velkou oblibu díky bezprostřednímu humoru a vzájemné chemii mezi sebou. Poprvé jsme tak byli svědky toho, že jsme nebyli tipováni na outsidery, ale blížili jsme se hranici kvalifikace. To se potvrdilo i ve Vídni, kde Česko sice do finále nepostoupilo, ale třinácté místo bylo naše tehdejší nejlepší umístění. Pokud by hlasovali pouze televizní diváci, tak bychom se ale do finále podívali z posledního postupového místa. Důležité bylo změnit vnímání soutěže v Česku, což se postupnou změnou v přístupu k soutěži dařilo, ale není možné tohle změnit ze dne na den. Budování image a tradice je proces na dlouhé roky a to se také v následujících letech dařilo obracet v náš prospěch.

ESC 2016: Gabriela Gunčíková – I Stand

Na takový výsledek, jaký přivezla Marta s Vaškem z Vídně, se dalo jedině navázat a k radosti českých eurovizních fanoušků Česká televize pokračovala v účasti i nadále, tentokrát pod vedením nového šéfa delegace Jana Borse. S vidinou lepšího umístění se Česká televize rozhodla otevřít výběr celému světu a sama tak oslovovala skladatele, aby získala co nejširší výběr skladeb. V interním výběru, ze kterého nejdříve porota vybrala píseň, se pak k písni dále hledal vhodný interpret. Tím byla zvolena Gabriela Gunčíková, která do té doby působila hodně ve Spojených státech a co se zpěvu týče, tak byla zárukou kvality. Soutěžní skladba I Stand, která pocházela od švédsko-irského autorského týmu, se velmi rychle po svém zveřejnění stala jednou z nejoblíbenějších písní Eurovize 2016 a mnozí Gabriele předpovídali umístění ve finálové TOP 10. V rámci předeurovizních příprav se však Gábina nemohla zúčastnit žádné ze známých pre-parties, protože byla smluvně vázána v rockovém projektu v Německu, ale přeci jen zavítala na Maltu, kde představila soutěžní počin. Svou krásou a bezchybným zpěvem se stále držela mezi favority a po graficky propracovaném vystoupení se právoplatně zařadila mezi desítku šťastných kvalifikantů prvního semifinále a Česká republika se tak poprvé podívala do velkého finále. Tam nám však nepřáli organizátoři a s pořadovým číslem dva jsme ve finále obsadili předposlední, tedy 25., místo. Všechny body, které Česko tehdy obdrželo, pocházely od odborných porot. Dohromady jich bylo 41. Poprvé v novém systému odděleného ohlašování bodů od porot a televizních diváků, jsme tak slyšeli, že 0 bodů od televizních diváků získává Česká republika. I tak se ale vystoupení Gabriely Gunčíkové dodnes řadí mezi jedno z těch, které v roce 2016 měly nejlepší jevištní provedení.

ESC 2017: Martina Bárta – My Turn

Další rok nás čekala opět drobná změna v procesu výběru českého reprezentanta. V otevřené výzvě tak mohl kdokoliv poslat svou skladbu. Z došlých skladeb porota vybrala ty nejlepší, ke kterým se dále hledal vhodný interpret. Pro Českou televizi pak byla ideální dvojice skladba britského autorského týmu My Turn, kterou zpívala téměř neznámá jazzová zpěvačka Martina Bárta. Ta se také zúčastnila všech dostupných eurovizních pre-parties, během nichž se seznámila s ostatními interprety i novináři. I když nepatřila její písnička mezi fanoušky k těm nejoblíbenějším, tak si svým charakterem získala srdce mnoha novinářů, fanoušků i diváků. Na postup do finále to však bohužel nestačilo, ale díky odborným porotám Česká republika a Martina Bárta obsadily v semifnále třináctou příčku. Kdyby hlasovali pouze odborní porotci, Martina by se ze sedmého místa do finále dostala. Avšak bylo to poslední místo v semifinálovém pořadí od televizních diváků, které nás srazilo na třináctou příčku a divácké dva body nám opravdu nepomohly.

ESC 2018: Mikolas Josef – Lie To Me

Česká televize ale neusnula na vavřínech a pro rok 2018 se jí podařilo něco, v co čeští eurovizní fanoušci doufali jen ve snech – po dlouhých deseti letech jsme se dočkali českého národního kola! Sice jen v online podobě a ne v televizi, ale měli jsme možnost vyjádřit náš názor a to se rozhodně cení. Mimo to Česká televize oslovila bývalé zahraniční reprezentanty, aby v národním kole hlasovali jako odborní porotci. Vítězně z národního kola vzešel dlouhodobý oblíbenec českých fanoušků, Mikolas Josef, který se účastnil se svou autorskou skladbou Lie To Me. Ta se tak okamžitě stala jednou z nejoblíbenějších písniček letošní Eurovize a pro mnohé dokonce tou nejlepší českou eurovizní skladbou vůbec. Někteří dokonce Mikolase tipovali na celkového vítěze, nebo alespoň na umístění ve finálové TOP 10. Mikolasova hvězda vystřelila raketově vzhůru, každým dnem narůstal počet jeho fanoušků na Facebooku i followerů na Instagramu, což v kombinaci s účastí na všech pre-parties znamenalo maximální úspěch. O Mikolase jsme se však začali bát po prvních zkouškách v Lisabonu, kdy se objevily zdravotní potíže se zády, ale semifinálové vystoupení tím naštěstí nijak dramaticky ohroženo nebylo a konečné třetí místo Česko hladce posunulo mezi finálovou šestadvacítku. I tam se nám dařilo a Mikolas dokonce přidal původně plánovaný přemet, což nám zajistilo čtvrté místo u televizních diváků. Bohužel patnáctá příčka od odborných porot nás z prestižní TOP 5 odsunula na stále krásné šesté místo, které je tak dosavadní nejlepší eurovizní umístění České republiky.

ESC 2019: ???

Jestli se podaří na Mikolase navázat našemu příštímu reprezentantovi, zatím nevíme. Přihlášky do České televize stále může posílat kdokoliv a můžeme jen držet palce jak skladatelům, tak interpretům, ale i samotné České televizi nebo nám, českým fanouškům, aby se to i v nadcházejícím roku podařilo tak skvěle, jako letos Mikolasovi, a kdo ví, možná i o fous lépe.

4 komentáře: „Česká republika na Eurovizi

  • A ještě mám jeden dotaz, ale trochu mimo téma. Kdy se dozvíme jak dopadlo OGAE Second Chance?

    Reagovat
  • Moc děkuji za vyslyšení mé prosby. Je fajn to mít tady takhle pospolu, super :-). Jinak kdybych to měl seřadit podle mě, tak: 1) Mikolas Josef, 2) Gabriela Gunčíková, 3) Marta a Noid, 4) Martina Bárta, 5) Kabát, 6) Tereza Kerndlová, 7) Gipsy

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..