Novinky

Reportáž: Martina Bárta oslavila své 30. narozeniny multižánrovým koncertem

Přinášíme Vám reportáž z narozeninového koncertu naší loňské eurovizní reprezentantky!

V pátek 7. 9. 2018 oslavila naše bývalá zástupkyně na Eurovizi v Kyjevě své 30. narozeniny v pražském Jazz Docku na náplavce. Pogratulovat jí přišli ti nejbližší  přátelé z hudební branže, s kterými se za svoji hudební kariéru setkala. Představovala je v průběhu koncertu tak, jak jí postupně vstupovali do života.

Jako prvního hosta přestavila Martina Bárta svého dlouholetého kamaráda Václava Tobrmana, s kterým dokonce hráli i v pražských ulicích jako umělecké duo Curry & Wurst. Jedním z hlavních hostů pak byl americký bubeník David Haynes, který aktuálně žije v Berlíně a je k vidění také jako člen kapely německého trumpetisty Tilla Brönnera.

 

Dalším gratulantem byl Felix Slováček, který Martině popřál vše nejlepší do dalších let, předal jí krásnou kytici a zahrál na klarinet. Také prozradili, že jejich spolupráce trvá již sedm let.

Zpestřením nabitého programu bylo vystoupení stepařského tria (ve složení Jan Bursa, Václav Muška a Andrej Mikulka), do kterého se Martina zamilovala na první pohled. Údajně docházela i na hodiny stepu, avšak její účast tam netrvala více než dvě hodiny. I přesto se odvážila předvést pár základních kroků, které se zde během krátké chvíle naučila.

Mezi dalšími hosty nechyběl ani Antonín Gondolán, k jehož písni Martina napsala text s názvem Tvá máma. S Felixem Slováčkem juniorem si Martina zazpívala jejich nejoblíbenější duet Je nebezpečné dotýkat se hvězd.

V druhé polovině večera se již na pódiu začali objevovat i zahraniční hosté. Její spolužák Hauke RenkenJazz-Institut Berlin přijal pozvání, aby na koncertu předvedl hru na Vibrafon. Jednalo se tak o jedinečný duet ve složení zpěv a vibrafon. Skladba nesla název When I Fall In Love.

Petrem Kutheilem, s kterým se poprvé potkala v pražském Rock Clubu Kain, si pak zazpívali píseň, která zazněla na veřejnosti úplně poprvé. Jednalo se o duet Ta noc je tak krásná (Hudba: Jiří Vidasov, text: Václav Kopta).

Ondřej Ruml na Martině nejvíce obdivuje to, že odjela z „teplýho smrádku“ tady v Čechách a šla s kůží na trh v zahraničí. Za doprovodu smyčcového tria Inflagranti představili skladbu Body and Soul.

Na Jazz Institutu Universität der Künste v Berlíně se také spřátelila s německou zpěvačkou Anna-Marlene-Bicking. Anna ale není jen zpěvačka, ale také úspěšná skladatelka. V roce 2018 dokonce získala za svou tvorbu ocenění GEMA Nachwuchspreis. Podle Anny by Martina měla zpívat svoje vlastní písně a možná právě proto jí napsala písničku On the Ground, kterou si teď mohli společně zazpívat před publikem.

O své starší sestře Kristýně Bárta prozradila, že je také mnohem zkušenější, zralejší a hezčí než sama Martina, a za jejího doprovodu se předvedla se skladbou s názvem Love Passion. Tu Martina sama otextovala. Není to ale první skladba, na které se autorsky podílely obě sestry. Dalším jejich společným počinem je píseň Find Peace of Mind.

V závěru narozeninového koncertu se již všichni netrpělivě těšili na píseň, která Martinu každodenně doprovázela téměř půl roku jejího života, a díky níž se vryla do paměti mnoha fanouškům po celé Evropě. Za akustickou verzi eurovizního songu My Turn sklidila obrovský potlesk.

Po hlavním programu následovaly další gratulace, přípitek, předání dortu a sfouknutí svíček. A jako v každém poctivém jazzovém klubu následovala pravá nefalšovaná jazz jam session s nadanými hudebníky až do ranních hodin.

Martina během koncertu upřímně pronesla, že tohle byly její nejkrásnější narozeniny, které za těch třicet let jejího života zažila. Ani nevěřila tomu, že by na její koncert přišli vystoupit všichni ti, které pozvala. Také prozradila, že je nesmírně šťastná, že přijali její pozvání, a všechno perfektně vyšlo. Tímto koncertem si Martina Bárta splnila své největší narozeninové přání.

My se také přidáváme k řadě gratulantů a Martině tímto přejeme mnoho štěstí, zdraví a úspěchů, ať už v osobním životě nebo na poli profesním! Za celou naši redakci ESCAreny a český fanklub OGAE Czech Republic dostala Martina kytici slunečnic.

Zdroj: jazzdock.cz

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..