Novinky

Eurovize 2024: Delší čas na hlasování i živé vystoupení Velké pětky v semifinále

Během včerejšího zasedání vedoucích delegací představila SVT řadu změn pro letošní ročník Eurovize. Soutěž má být díky těmto změnám napínavější.

Země tzv. Velké pětky vystoupí již v semifinále

Během předchozích ročníků jsme mohli vidět krátké ukázky vystoupení států tzv. Velké pětky, které automaticky postupují do velkého finále. Pro letošní rok přichází změna a reprezentanti Francie, Německa, Itálie, Španělska, Spojeného království a hostitelské země Švédska vystoupí živě a svou píseň představí v plné délce. V prvním semifinále se tak můžeme těšit na vystoupení:

  • Německa
  • Spojeného království
  • Švédska

Společně s českou zástupkyní pak ve druhém semifinále pak vystoupí:

  • Francie
  • Itálie
  • Španělsko

Vystoupení zemí Velké pětky budou zařazena mezi ostatní soutěžící. Jediným rozdílem bude to, že nebude možné pro ně v semifinále hlasovat. EBU věří, že díky této změně získají země Velké pětky férovější podmínky, jelikož všechny vystoupení diváci uvidí ještě před velkým finále.

Hlasovat se bude moci už od začátku finále

Hlasování ve velkém finále 11. května bude otevřeno již na začátku přímého přenosu před představením první písně. Diváci tak nebudou muset čekat na otevření SMS bran po odzpívání poslední soutěžní písně.

Fanoušci ze zbytku světa (neúčastnících se zemí) budou moci hlasovat pro své oblíbené skladby už po druhé (semi)finálové zkoušce. Budou mít na hlasování tak téměř 24 hodin. On-line hlasování se otevře ihned po konci zkoušky a zastaveno bude před prvním vystoupením. Diváci z jiných částí světa si tak nebudou muset nastavovat budíka na hlasování.

Princip hlasování jinak zůstává stejný jako minulý rok. V semifinále budou o deseti nejlepších skladbách rozhodovat pouze diváci. Ve velkém finále pak budou společně s diváky hlasovat i odborné poroty. Poměr hlasů bude taktéž zachován (50% hlasů tvoří zaslané hlasy od diváků a zbylých 50% hlasů obstarají odborné poroty). Vyhlašování výsledků zůstává zachováno ve stejném formátu jako doposud.

Švédsko bude otevírat velké finále

Loňský úspěch Loreen Švédsku, jako hostitelské zemi, zaručil automatický postup do velkého finále 11. května. Během finálového večera budou hájit barvy hostitelské severské země dvojčata Marcus & Martinus, která zvítězila v letošním ročníku švédského Melodifestivalen. O jejich vítězství jsme vás informovali v samostatném článku.

Během setkání vedoucích delegací ve švédském Malmö náhodně vylosoval výkonný producent soutěž Eurovision Song Contest z Liverpoolu pořadové číslo pro Švédsko ve velkém finále. Vylosováno bylo severské zemi číslo jedna. Marcus & Martinus tak budou otevírat finálový večer svou písní Unforgettable.

Kompletní pořadí obou semifinálových kol bude zveřejněno později.

Jeden myslel na “Eurovize 2024: Delší čas na hlasování i živé vystoupení Velké pětky v semifinále

  • Kdyby se hlasovalo ve finále během písně v roce 2019 a 2022, mohli jsme získat více bodů?!

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..