Národní kolaNovinky

Italský festival Sanremo 2024 zahájen

AKTUALIZOVÁNO o videoklipy ke všem soutěžním písním a o anketu.

Festival di Sanremo, jeden z nejtradičnějších hudebních festivalů v Evropě, se bude v tomto přímořském městečku konat na začátku února. Minulý rok ho pouze v Itálii sledovalo více než 60 % obyvatel. Tento pětidenní hudební event se bude vysílat i v dalších zemích Evropy a vzejde z něj italský reprezentant pro nadcházející ročník Eurovize v Malmö.

Ve zveřejněném seznamu se vyskytuje několik známých jmen. Na jeviště Teatro Ariston se vrátí dvojnásobný vítěz Mahmood, který následně Itálii reprezentoval na Eurovizi v letech 2019 a 2022. Při své prémiové účasti se s písní Soldi dokonce umístil na druhém místě. O jedno místo horší výsledek přinesla Itálii v roce 2015 skupina Il Volo, která tehdy uhranula Vídeň a celou Evropu se svou písní Grande Amore.

V roce 2020 italský festival opanoval Diodato, kvůli celosvětové pandemii COVID-19 si však nesoutěžní premiéru na eurovizním pedestalu s písní Fai Rumore odbyl až o dva roky později v domácím Turíně jako speciální host. Svůj návrat očekává i legendární skupina Ricchi e Poveri, která se v posledních měsících stala virální na sociálních sítích se svou více než 30 let starou písní Sarà perché ti amo.

Kompletní seznam účastníků bude doplněn v prosinci o tři další účinkující, kteří vzejdou z diváckého hlasování v soutěži Sanremo Giovani. Jako speciální host na jeden z únorových večerů byl již nyní oznámen loňský vítěz Marco Mengoni, který se letos na Eurovizi s písní Due vite umístil na čtvrtém místě.

Sanremo 2024 – úterý 6. února 2024 – úvodní večer
  1. Clara – Diamanti grezzi
  2. Sangiovanni – Finiscimi
  3. Fiorella Mannoia – Mariposa
  4. La Sad – Autodistruttivo
  5. Irama – Tu no
  6. Ghali – Casa mia
  7. Negramaro – Ricominciamo tutto
  8. Annalisa – Sinceramente
  9. Mahmood – Tuta gold
  10. Diodato – Ti muovi
  11. Loredana Berté – Pazza
  12. Geolier – I p’me, tu p’ te
  13. Alessandra Amoroso – Fino a qui
  14. The Kolors – Un ragazzo una ragazza
  15. Angelina Mango – La noia
  16. Il Volo – Capolavoro
  17. Big Mama – La rabbia non ti basta
  18. Ricchi e Poveri – Ma non tutta la vita
  19. Emma – Apnea
  20. Renga Nek – Pazzo di te
  21. Mr Rain – Due altalene
  22. BNKR44 – Governo punk
  23. Gazzelle – Tutto qui
  24. Dargen D’Amico – Onda alta
  25. Rose Villain – Click boom!
  26. Santi Francesi – L’amore in bocca
  27. Fred De Palma – Il cielo non ci vuole
  28. Maninni – Spettacolare
  29. Alfa – Vai!
  30. Il Tre – Fragili

Seznam účastníků festivalu Sanremo 2024 doplněn o odkazy na oficiální videoklipy ke všem 30 písním.

Jednotlivé soutěžní večery začínají vždy ve 20:40, sobotní finále ve 20:45. První večer se představí všech 30 písní, ve středu a ve čtvrtek vždy polovina účastníků, ale ti, kdo zrovna nebudou vystupovat si příliš neodpočinou, protože se přesunou do role spolumoderátorů a pomůžou představit své kolegy a konkurenty, takže si všichni budou kvit po třetím večeru. Páteční večer bude patřit cover verzím známých písní (nejen italských) v duetech s dalšími známými italskými interprety. Vše vyvrcholí sobotním finále.

V každém večeru bude hlasovat jiná část porot či publika, která se bude podílet i na celkovém hodnocení. Tři základní složky hlasování jsou televoting, novinářská porota a rádiová porota, která nahrazuje do té doby používanou porotu demoskopickou, tedy reprezentativní vzorek italského obyvatelstva. Během prvního večera bude hlasovat novinářská porota, v druhém a třetím večeru se o výsledek postará v kombinaci 50:50 televoting a rádiová porota, páteční večer s cover verzemi pak budou hlasovat všechny tři skupiny ve stejném poměru – 34 % televoting a obě zbylé poroty po 33 %. Ve velkém sobotním finále budou hlasovat nejdříve pouze televizní diváci a tyto výsledky se sečtou s hlasováním všech předešlých večerů a výsledná TOP 5 postoupí do superfinále, kde budou o vítězi festivalu opět rozhodovat všechny tři hlasující skupiny ve stejném poměru jako v pátek.

Novinkou je také to, že na konci každého večera nepoznáme kompletní pořadí podle dané hlasující skupiny, ale pouze TOP 10 (v úterý a v pátek) nebo TOP 5 (ve středu a ve čtvrtek). Kompletní výsledky se pak poprvé dozvíme až během sobotní noci.

Italské Sanremo můžete sledovat každý večer na italské televizi RAI a také online na jejím webu.

V playlistu níže si můžete všech 30 soutěžních písní pustit v živých verzích z prvního večera. Nezapomeňte své favority také podpořit v naší anketě, kde máte 3 hlasy.

Kdo by měl podle vás reprezentovat Itálii na Eurovizi 2024?

2 komentáře: „Italský festival Sanremo 2024 zahájen

  • Bologna 2025? Samozřejmě napsáno v pouze v eufórii. Ale prostě ty jména!!! Wow, nemůžu z toho.
    Tenhle ročník má potenciál být nejlepším Sanremem za poslední dobu. Návrat Diodata, můj oblíbený Mahmood (Btw můj vítěz roku 2019 a Brividi banger, ale měl by si dát uz oraz od esc.), dál Mr. Rain, kterýmu jsem to přál v roce 23. Pak tam máme The Kolors, na které jsem nedávno narazil a musím vám říct, že jejich Italodisco je ta nejlepší italská píseň co jsem za poslední dobu slyšel. Taky mám od nich velké očekávání. A trešnička na dortu, ti, které nejde nemilovat. Nikdy by mě nenapadlo, že v roce 2024 se budou pokoušet o esc Ricchi e poveri. Sice si myslím, že to bude u nich slabší než očekávám. Ale jen je tam mít jako soutěžící je perfektní.
    No prostě, ročnik 2024 bude pro Italy nadupanej.

    Reagovat
  • Omg, Irama a The Kolors, tak to se těším 😍😍😍

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..