Novinky

ESC 2024: Česko vystoupí v první polovině druhého semifinále

Zpěvačka Aiko s písní Pedestal vystoupí ve čtvrtek 9. května v první polovině večera.

Během dnešního večera proběhlo ve švédském Malmö slavnostní předání hostitelskému městu pro rok 2024. Kromě oficiálního aktu a předání klíče od loňského pořadatelského města Liverpool se uskutečnil i semifinálový los. Jako první bylo rozhodnuto o možnosti hlasování automaticky postupující finálové tzv. Velké pětky a hostitelské země. Ty budou mít v daném semifinále i povinnost hlasovat. Pro Česko v druhém semifinále budou moci hlasovat diváci ve Španělsku, Itálii a Francii. V prvním semifinále pak budou moci hlasovat diváci ve Švédsku, Spojeném království a Německu.

Klíč k Liverpoolu byl předán během dnešního slavnostního rozlosování v Malmö.

Následně bylo rozlosováno zbylých 31 zemí do dvou semifinálových večerů. Česko bylo vylosováno při třetím kole losu z pátého (posledního) koše. Vylosována byla Česku první polovina druhého semifinále, což se na první pohled nemusí jevit jako pozitivní. Statisticky je totiž výhodnější vystupovat v druhé polovině večera. Píseň Pedestal od Aiko zazní mezi prvním až osmým místem v pořadí. Naposledy Česko vystupovalo v první polovině čtvrtečního semifinále v roce 2021 v nizozemském Rotterdamu. Benny Cristo s písní omaga vystupoval jako třetí v pořadí a s 23 body od odborných porot a diváků skončil na 15. místě.

Jak dopadlo rozlosování do jednotlivých semifinálových večerů si můžete prohlédnout níže v instagramovém příspěvku.

Negativním faktem pro Česko může být také to, že v druhém semifinále je celkem 16 zemí. Je to tedy o jednu zemi více než v prvním semifinále. Pokud se však podíváme na země, které budou s námi bojovat o postup, nalezneme zde ty, které nás dlouhodobě v soutěži podporují. Řeč je například o Norsku, Izraeli nebo Švýcarsku. Zároveň počet zemí, které pravidelně postupují do velkého finále není tolik. Napočítat v druhém semifinále můžeme 3 až 4 silné země. V poslední době ale není na tento faktor úplně spolehnutí. Záležet tak bude hlavně na samotných písní a na jejich kvalitě provedení na jevišti v Malmö.

Hlavní semifináloví favorité jsou výrazně zastoupeni v prvním semifinále. Na Ukrajinu, Kypr, Srbsko, Island, Finsko, Portugalsko,  Austrálii, Ázerbájdžán a Moldavsko se můžeme těšit v úterý 7. května. Jak je ale z posledních let při vyhlašování postupujících ze semifinále možné vidět, ani postup těchto gigantů není možné předpovídat. Důležitou roli hraje hlavně píseň a těch letos známe zatím pouze šest.

Zpětně si rozlosování můžete pustit níže.

Jak jste s výsledky losování spokojeni? Myslíte si, že někomu se díky němu částečně otevřela pomyslná brána do finále a nebo se zase někomu naopak začala zavírat?

Jeden myslel na “ESC 2024: Česko vystoupí v první polovině druhého semifinále

  • Prokletí s názvem „první polovina“ pokračuje 😀 😀
    Tak snad to zase dopadne.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..