Národní kolaNovinky

Dánské národní kolo Dansk Melodi Grand Prix 2024 zná své finalisty a písně

O účast v Malmö bude bojovat celkem 8 umělců. Do národního kola se vrací reprezentant Dánska z roku 2014 Basim.

Dánská televize DR odhalila ve čtvrtek 25. 1. 2024 finalisty svého národního kola Dansk Melodi Grand Prix 2024. Po deseti letech se vrací do národního kola reprezentant Dánska na Eurovision Song Contest 2014 Basim. S písní Cliché Love Song se ve finále uvedeného ročníku umístil na 9. místě. Národního kola se zúčastní i pro nás známá zpěvačka Aura Dione, jejíž skladby I Will Love You Monday, Geronimo nebo Friends můžeme znát i z českého rádiového éteru. Aura má též zajímavý mix původu – francouzský, španělský a faerský. Z Faerských ostrovů pochází též Janus Wiberg. Jedním z autorů písně Sign Here, kterou zazpívá Stella, je i Tim Schou, frontman skupiny A Friend in London, která Dánsko reprezentovala v roce 2011 a skončila tehdy na 5. místě. U písně Sand od SABY bychom pak našli mezi autory Melanie Wehbe, která soutěžila v loňském ročníku švédského Melodifestivalenu.

Finále – sobota 17. února 2024 – 20:00

Do dánské veřejnoprávní televize bylo zasláno více než 600 skladeb. Ačkoliv dost z písní bylo nazpíváno v dánštině, letošní ročník Dansk Melodi Grand Prix je prvním ročníkem ve své historii, ve kterém nezazní žádná píseň v rodném jazyce. Osm finálových počinů je tak kompletně v angličtině. O vítězi letošního ročníku a zároveň reprezentantovi Dánska na Eurovision Song Contest ve švédském Malmö rozhodne součet hlasů diváků a odborných porot. Poměr zůstává zachován 50:50. Odborná porota se však oproti minulým ročníkům rozšíří a přivítá i experty ze zahraničí. Celkem v porotě usedne 10 dánských fanoušků, 5 fanoušků ze zahraničí a 5 zahraničních odborníků z hudební branže. Společnými silami z osmičky finalistů diváci a porota vyberou tři nejlepší, kteří se v superfinále utkají o post reprezentanta Dánska. Zde již rozhodnou jen a pouze televizní diváci.

Loňský ročník dánského festivalu vyhrál zpěvák Reiley s písní Breaking My Heart. V Liverpoolu však úspěch z národního kola nezopakoval. V druhém semifinále získal od diváků pouhých 6 bodů a to stačilo na 14. pozici. O nástupci Reileyho se rozhodne 17. února v kodaňské DR Koncerthuset. Přímý přenos budou moderovat Sara Bro a Stéphanie Surrugue a bude možné jej sledovat od 20:00 na dánské televizi DR1 a také online na jejím webu. O možnostech sledování z Česka vás budeme informovat později.

Kdo by měl podle vás reprezentovat Dánsko na Eurovizi 2024?

Jeden myslel na “Dánské národní kolo Dansk Melodi Grand Prix 2024 zná své finalisty a písně

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..