Novinky

Potvrzeno: Rumunsko se letošního ročníku Eurovize nezúčastní

V oficiálním prohlášení to uvedla rumunská televizní stanice TVR. Letošního ročníku Eurovision Song Contest 2024 se tak zúčastní 37 zemí.

Kompletní seznam účastnících se států 68. ročníku Eurovision Song Contest jsme Vám nabídli v prosincovém článku na našich webových stránkách. Zároveň jsme Vás informovali, že stále probíhá jednání s rumunskou televizí TVR, která v té době neměla schválen rozpočet na rok 2024.

Během včerejšího zasedání představenstva televize se hlasovalo opět o schválení rozpočtu. Výsledkem hlasování je, že Rumunsko nemůže financovat účast své země na letošním ročníku Eurovize ve švédském Malmö. Z letošního ročníku země tak definitivně odstupuje. V oficiálním prohlášení pak rumunská televize TVR potvrdila odstoupení s odůvodněním, že má společnost pro rok 2024 jiné finanční priority, mezi které patří například vysílání olympijských her nebo modernizace zpravodajství.

Minulý rok na Eurovizi reprezentoval Rumunsko zpěvák Theodor Andrei s písní D.G.T. (Off and On). V druhém semifinále nezískal od diváků ani jeden bod, což znamenalo pro rumunskou delegaci předčasný návrat zpět domů. Naposledy se soutěže Rumunsko nezúčastnilo v roce 2016, kdy měla rumunská televize TVR účast zakázanou přímo od EBU. Nebyla totiž schopna splácet své dluhy.

V květnu v Malmö se tak můžeme těšit na 37 účastníků. Jedná se tedy o stejný počet jako v loňském roce. Do soutěže se po dlouhé odmlce vrací Lucembursko. Účastnilo se naposledy v roce 1993.

Jeden myslel na “Potvrzeno: Rumunsko se letošního ročníku Eurovize nezúčastní

  • No možná to klesne na 36! Záleží, co udělá vítěz Söngvakeppnin a islandská RÚV.

    Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..