Národní kola

Začíná týden s Festivali i Këngës 62

Od úterý do čtvrtka se nám představí uchazeči o reprezentaci Albánie v Malmö.

O dalším ročníku albánského Festivali i Këngës jsme vás informovali již během podzimu společně s představením interpretů, kteří zabojují nejen o vítězství v tradičním albánském festivalu, ale také o možnost reprezentovat Albánii na Eurovizi 2024 v Malmö. Od té doby ale došlo k pár změnám. Tou první je odstoupení trojice interpretů, jednou z nich je i Kejsi Tola, reprezentantka Albánie z Eurovize 2009 a jedna z favoritek. Všichni tři byli nahrazeni dalšími interprety v pořadí albánské televize RTSH, takže nás stále čeká 31 písní, z nichž jedna to dotáhne až do Švédska. Druhou změnou je, že sešlo z původně avizované kombinace výsledků v poměru 50:50 pro odbornou porotu i televizní diváky. Namísto jednoho celkového vítěze, který zároveň bude reprezentantem Albánie na Eurovizi, tak zůstává stejný koncept jako minulý rok. Celkového vítěze festivalu tak vybere sama odborná porota a televizní diváci v samostatném SMS hlasování zvolí reprezentanta pro Eurovizi. Opět tak může nastat situace z minulého roku, kdy zvítězila Elsa Lila, ale na Eurovizi odjela Albina se svou rodinou.

Jak bude letošní festival probíhat a na koho se můžete těšit v každém večeru?

Úterý 19. prosince 2023 – 21:00 – 1. semifinále

Během prvního semifinále se představí prvních 16 písní. Jako speciální host se představí italská popová hvězda Umberto Tozzi.

  1. Stivi Ushe – Askush si ty
  2. Besa Kokëdhima – Zemrën n’dorë
  3. Mal Retkoceri – Cmendur
  4. Eldis Arnjeti – Një kujtim
  5. Shpat Deda – S’mund t’fitoj pa ty
  6. Jehona Ponari – Evol
  7. PeterPan Quartet – Edhe nje here
  8. Festina Mejzini – Melos
  9. Kastro Zizo – 2073
  10. Luan Durmishi – Përsëritja
  11. Melodajn Mancaku – Nuk jemi ne
  12. Olsi Ballta – Unë
  13. Andi Tanko – Herë pas here
  14. Sergio Hajdini – Uragan
  15. Santino De Bartolo – Dua të rri me ty
  16. Olimpia Smajlaj – Asaj
Středa 20. prosince 2023 – 21:00 – 2. semifinále

Ve druhém semifinále se představí zbylých 15 písní, které jsme zatím neslyšeli. Jako speciální hosté vystoupí Aleksandër GjokaAdelina Ismaili a Indrit Mesiti.

  1. Big Basta & Vesa Luma – Mbinatyrale
  2. Elsa Lila – Mars
  3. Jasmina Hako – Ti
  4. Michela Paluca – Për veten
  5. Anduel Kovaci – Nan‘
  6. Irma Lepuri – Me prit
  7. Eden Baja – Ajër
  8. Erina & The Elementals – Jetën n’skaj
  9. Kleansa Susaj – Pikturë
  10. Arsi Bako – Zgjohu
  11. Tiri Gjoci – Në ëndërr
  12. Besa Krasniqi – Esenciale
  13. Bledi Kaso – Cdo gjë mbaroi
  14. Troy Band – Horizonti i ëndrrave
  15. Martina Serreqi – Vetëm ty
Čtvrtek 21. prosince 2023 – 21:00 – Noc nostalgie

Během třetího večera Festivali i Këngës 62 nás čeká tzv. Noc nostalgie, tedy podobně jako ve festivalu Sanremo v Itálii zazní i zde v Albánii buďto speciální duety soutěžících spolu s některým z bývalých účastníků festivalu (v případě zavedených interpretů) nebo nás čekají cover verze některých eurovizních skladeb (v případě nováčků na festivalu). Na konci třetího večera se dozvíme jména nováčků, kteří postoupí po vystoupení v obou semifnále do finálového večera. Část z nich se tak finále nedočká. Zavedení umělci do finále postupují všichni automaticky.

Pátek 22. prosince 2023 – 21:00 – FINÁLE

Všichni, kdo postupili do finále znovu předvedou své soutěžní skladby a porota zvolí vítěze 62. ročníku Festivali i Këngës. Televizní diváci v samostatném SMS hlasování zvolí reprezentanta Albánie na Eurovizi 2024 v Malmö. Ten může vzejít i z písní nováčků, kteří ze semifinále nepostoupili do finálového přenosu. SMS hlasování tak bude probíhat mezi všemi 31 interprety letošního festivalu. Jako hosté v pátečním finále vystoupí Aleksandër Gjoka a také Aurela Gaçe, kterou si můžete pamatovat jako eurovizní reprezentantku Albánie z roku 2011.

Všemi čtyřmi soutěžními večery z kongresového paláce v Tiraně nás provede čtveřice moderátorů Adriana Matoshi, Kledi Kadiu, Xhuliano Dule a Krisa Çaushi. Všechny písně zazní v doprovodu symfonického orchestru, jak jsme u Festivali i Këngës každoročně zvyklí.

Všechny čtyři přenosy bude možné sledovat živě od 21:00 SEČ na oficiálním webu albánské televize RTSH a také na jejím oficiálním YouTube kanálu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..