PODCAST - Eurovizní pokec

Eurovizní pokec s Kryštofem Šámalem: Letošní ambice byla se s Vesnou umístit v TOP 5.

Hostem dalšího dílu podcastu Eurovizní pokec byl Head of Delegation českého eurovizního týmu Kryštof Šámal. Šéfredaktor Josef Štaif se ptal na to, jak probíhá každoroční eurovizní cyklus výběru českého reprezentanta, kam se v budoucnu může posunout národní kolo ESCZ nebo jestli již víme něco o české účasti na příštím ročníku Eurovize. Podcast Eurovizní pokec si můžete přehrát níže nebo na následujících platformách: Spotify, Apple podcastsGoogle podcastsYouradio Talk.

 

Co v epizodě uslyšíte?

V minulosti vyzkoušela česká eurovizní delegace spolupráci s Marvinem Dietmannem na přípravě stagingu Bennyho Crista. Jindy se zase na této stránce vystoupení podíleli jiní kreativci a režiséři. Nakolik se liší spolupráce se známým jménem Eurovize od jiných českých osobností jako jsou třeba Matyáš Vorda a Vítek Bělohradský, kteří s delegací spolupracovali poslední dva roky?

Česko slaví s online národním kolem od roku 2018 převážně úspěch, jediný neúspěšný kandidát z ESCZ byl Benny Cristo. Loni se dokonce podařilo posunout národní kolo ještě o kousek dál a viděli jsme živý přenos, který byl vysílán na iVysilani a na YouTube. Překvapením bylo to, že celé národní kolo bylo moderováno v angličtině. Kryštof Šámal popisuje kroky, které vedly k tomuto rozhodnutí a proč například nebyla možnost simultánního překladu do češtiny nebo titulky.

Jak vlastně probíhá v našem případě celý cyklus jednoho ročníku Eurovize? Kryštof Šámal popsal našim posluchačům práci na eurovizním projektu po dobu jednoho roku.

Velkým tématem, které se pravidelně řeší v České televizi, je sledovanost a výsledky. Letošní finále Eurovize se i přes umístění na ČT 2 dostalo mezi 8 nejsledovanějších pořadů za celý den a přímo v TV Eurovizi sledovalo 175 tisíc diváků. Je to podle Kryštofa úspěch? Co je vlastně pro českou eurovizní delegaci hlavním měřítkem úspěchu na Eurovizi?

Příští Eurovize se po druhém vítězství Loreen přesune do Švédska. To má pro Česko velkou symboliku, protože právě ve Stockholmu se v roce 2016 podařilo Gábině Gunčíkové jako první české reprezentantce postoupit do finále Eurovize. Vidí v tom Kryštof symboliku? Probíhají již nějaké přípravy na nadcházející ročník Eurovize? Kdy bychom mohli očekávat formální potvrzení české účasti na příští Eurovizi? Nakolik naši možnou příští účast na Eurovizi ovlivnila volba nového generálního ředitele ČT?

Lake Malawi s Kryštofem Šámalem a zaměstnancem hotelu v Tel Avivu

Kryštof Šámal

  • Vystudoval obor Humanitní vědy na Fakultě humanitních studií Univerzity Karlovy.
  • V české televizi se věnuje filmové a televizní produkci.
  • Od ledna roku 2021 zastává funkci Head of Delegation českého eurovizního týmu.
  • Zároveň se po reprezentaci Lake Malawi v roce 2019 stal manažerem kapely a je součástí managmantu českého módního návrháře Jana Černého.
  • Ve volném čase se věnuje brazilskému bojovému sportu jiu-jitsu.

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..