Novinky

Jak se malý muž z Vantaa vrátil domů

Loreen zůstává v Londýně a chystá evropské turné.

Sochy titánů nesoucí kulové lampy stále vítají přijíždějící v helsinské železniční stanici v zelených bolerech, když malý muž z Vantaa přistál na místním letišti bez vytouženého čirého mikrofonu patřícímu vítězi Eurovize. Z jeho tváře jste mohli vyčíst únavu a zklamání: „Až do posledního momentu jsem si byl jistý vítězstvím. Ale nevyhrál jsem. Omlouvám se a děkuji.“

I z tohoto autentického vyjádření lze vyčíst, jak moc pro Kääriju znamenalo přivést do své rodné země Eurovizi po sedmnácti letech. Nepomohl mu k tomu ani druhý nejvyšší počet bodů získaných z televotingu v historii. Zatímco těsně po vyhlášení výsledků se mu těžko hledala slova a utěšovat se ho ujali jiní soutěžící, po příletu do rodné země ho vítaly v letištní hale stovky fanoušků skandujících Cha Cha Cha a vybavených nápisy a finskými vlajkami.

Jedním z fanoušků, kteří si přílet nového národního hrdiny nenechali ujít, byla i čtyřiadevadesatiletá Heljä Hakosalo, která si na něj nejvíc cení sebevědomého, ale pokorného vystupování. Vzájemné setkání a obejmutí s Jerem, jak zní zpěvákovo občanské jméno, patřilo podle fanoušků k tomu nejdojemnějšímu z celého příletu. Chybět nemohla ani lidská stonožka, kterou Käärijä se svým týmem předvedl na letištním barovém pultu.

Na následné tiskové konferenci zpěvák prozradil, že se těší na klidnější období po hektickém jaru, které bylo ve znamení důkladných příprav a mediálních povinností. Ještě předtím však Käärijä odehraje 20. května v Helsinkách koncert na zimním stadionu, který bude živě vysílat finská veřejnoprávní televize.

Jen o pár kilometrů dál přes Botnický záliv média oslavují vítězství Loreen, která zapsala do historie nejen sebe, ale celou zemi, která se sedmi triumfy vyrovnala dlouholetého neohroženého rekordmana Irsko. S gratulací mezi prvními přispěchala i královská rodina. Reakce na vítězství však s sebou přinášejí i střídmost, už teď se vede debata, jak finančně náročné bude pro švédskou veřejnoprávní televizi uspořádání příštího ročníku, ale také okolnosti vítězství Loreen.

To může trefně ilustrovat i statistika poslechů písní na Spotify, ve Švédsku ji místo domácí vítězky oponuje právě Käärijä. Loreen se do své země ještě nevrátila, jak sama přiznala, vítězství jí změnilo plány: „Tak ráda bych se šla projít do lesa, nadýchat se čerstvého vzduchu, přivonět ke stromům, ale nyní mě čekají povinnosti v Londýně, mám schůzky s pár lidmi ohledně nové muziky.“ Zpěvačka dodává, že na podzim společně s novou muzikou chystá i turné, jehož zastávky teprve oznámí.

zdroje: iltalehti.fi; news55.se

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..