Novinky

Seznamte se s moderátory Eurovize 2023

Čtveřici letošních moderátorů představila tento týden britská televize BBC

Semifinálové eurovizní večery nám letos představí trojice ženských moderátorek. Těšit se můžeme na populární britskou zpěvačku Aleshu Dixon, herečku Hannah Waddingham a ukrajinskou zpěvačku Julii Saninu. Během sobotního finále je na stagi doplní britská eurovizní legenda Graham Norton.

Hannah Waddingham je britská herečka, která se ve své kariéře objevila v několika divadelních muzikálech a televizních seriálech. Za svou roli v seriálu Ted Lasso vyhrála v roce 2021 cenu Grammy a za své divadelní výkony byla třikrát nominována na prestižní cenu Olivier Awards. V divadlech West End a Broadway si zahrála mimo jiné v muzikálech Čaroděj ze Země Oz a Čarovný Les. Jako heřečku jste ji mohli vidět v seriálech Hra o Trůny, Willow nebo Sexuální výchova.

Julia Sanina je populární ukrajinská zpěvačka a frontwoman rockové kapely The Hardkiss.  Ačkoliv The Hardkiss jsou v tuto chvíli jedním z nejpopulárnějších interpretů na Ukrajině, na Eurovizi jsme je ještě možnost vidět neměli. Poprvé a zatím naposledy se ukrajinského národního kola Vidbir zúčastnili v roce 2016, tehdy ovšem se svou písní Helpless skončili až na druhém místě za pozdější vítězkou samotné Eurovize Jamalou. Sama Julia se objevila v několika ukrajinských soutěžích jako porotkyně, a to včetně posledního Vidbiru v prosinci minulého roku.

Alesha Dixon je britská zpěvačka, která se proslavila především díky svému působení v dívčí skupině Mis-Teeq. Po rozpadu skupiny pokračovala v kariéře jako zpěvačka a stala se z ní nezbytná součást týmu porotců v populární pěvecké soutěži Britain’s Got Talent a taneční soutěži Strictly Come Dancing. S televizí BBC zároveň již několikrát spolupracovala jako moderátorka pořadu The Greatest Dancer.

Graham Norton je ve Spojeném království považován za eurovizní legendu. V komentátorské budce BBC zasedává během každého ročníku už od roku 2009 a i přestože je letos oficiálně moderátorem, jeho komentáře Eurovize v Liverpoolu se přesto dočkáme. Graham má totiž sobotní přenos v plánu zároveň moderovat a komentovat. Mimo Eurovizi má Graham také vlastní talk show na BBC pod názvem The Graham Norton Show. 

Společně s hlavními moderátory jsme se dozvěděli i jména ostatních členů moderátorského týmu. Zahajovacím ceremoniálem nás provedou Sam Quek a Timur Miroshnychenko, kterého si můžete pamatovat jako jednoho z moderátorů Eurovize 2017. V Liverpoolu také zasedne do komentátorské budky Ukrajiny. Poprvé v historii odvysílá BBC také obě semifinále, o jejichž komentář se postarají Rylan, který již moderoval semifinálový los letošního ročníku, a Scott Mills, působící především na stanici BBC Radio 2. Během sobotního finále doplní Grahama Nortona jako komentátorka Mel Giedroyc.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..