Novinky

Co zatím víme o Eurovizi 2023?

Nejdůležitější informace o příští Eurovizi na jednom místě!

Hostitelské město

Po výhře Ukrajiny na letošní Eurovizi v italském Turíně bylo relativně brzy rozhodnuto o tom, že 67. ročník Eurovision Song Contest bude hostit země, která se umístila na místě druhém, tedy ve Spojeném království. Země, která v uplynulém měsíci spíše oplakávala smrt své milované královny, zároveň pilně hledala to nejideálnější město ke konání takovéto velké události.

Mezi fanoušky rozhodně dominovalo město Glasgow, možná i proto, že se v tomto městě odehrával film Eurovision: The Story of Fire Saga. Toto skotské město však nakonec muselo uznat porážku, Eurovize 2023 se totiž uskuteční v Liverpoolu. Ten je často nazýván kolébkou evropské popové hudby a jeho hala, která nese název M&S Bank Arena, nebo také Liverpool Arena, pojme okolo 10 000 diváků, což je poslední roky takový oblíbený eurovizní standard. Eurovision Song Contest se tak po tříleté pauze opět stěhuje k mořskému pobřeží.

Účastnící se země

Seznam zemí, které se pokusí zabojovat o vítězství v anglickém Liverpoolu, zatím není kompletní, avšak samotná EBU by už tuto soupisku měla víceméně dokončovat. Veřejně o účast projevilo k dnešnímu dni zájem 33 vysílatelů, očekává se však, že toto číslo určitě není konečné. Nejvíce „napřed“ je letos rozhodně Izrael. Ten již představil svou reprezentantku a slíbil, že jí nechá naprostou volnost ve výběru písně a vystoupení. Právě izraelský vysílatel byl poslední roky veřejností i samotnými umělci kritizován za to, že se až příliš vměšoval do procesu tvoření konečné podoby písně a vystoupení a utlačoval uměleckého ducha daného kandidáta.

Ačkoliv se Eurovize 2023 bude opět konat v zemi Velké pětky, ukrajinské vítězství zajistilo Ukrajině přímé místo ve velkém finále. V něm tak po letošní pauze opět uvidíme 26 zemí.

Jasné také je, že se příští Eurovize nezúčastní Bělorusko a Rusko. Tyto dvě země momentálně ani nejsou členy Evropské vysílací unie. Účast oficiálně odmítly také Andora, Lichtenštejnsko a Lucembursko. Nepravděpodobná účast je také u Maďarska, Bosny a Hercegoviny, Slovenska nebo Turecka. U posledních dvou zmiňovaných ale zřejmě stále probíhají určité formy jednání s EBU. Slovenská televize RTVS má navíc od letošního léta v čele nového ředitele Ĺuboše Machaja, který by k Eurovizi mohl zastávat svěžejší přístup než jeho předchůdce.

Mezi těmi, kteří doteď nepotvrdili účast, patří i Česko. Česká televize navíc už dříve avizovala, že se ani jí nevyhnou finanční škrty. ČT doteď ani nevyhlásila možnost přihlašování do národního kola ESCZ. Vyjádření ČT ohledně účasti na Eurovizi 2023 v anglickém Liverpoolu očekáváme v nejbližších dnech či týdnech, stejně tak jako případné ohlášení způsobu výběru našeho zástupce. Veřejně totiž stále ani není možné zasílat do ČT soutěžní písně. Po anexi Královce Českou republikou zatím ani není jasné, zda budou moci o reprezentaci Česka usilovat i královečtí interpreti.

To naopak hostitelská země plánuje mnoho akcí a pořadů, dnes dokonce oznámila, že se všechny tři eurovizní přenosy, které se uskuteční 9., 11. a 13. května, odvysílají na programu BBC 1, což značí, že Spojené království už teď bere své hostitelství více než vážně.

Zatím tedy nad Eurovizí 2023 visí mnoho otazníků, ale je teprve říjen a mnoho otázek bude zodpovězeno v průběhu podzimu a zimy. Je jasné, že české fanoušky v tuto chvíli nejvíce tíží otázka, zda se Česko bude účastnit a samozřejmě pokud ano, jakým způsobem budou interpret a píseň vybráni. Už teď je jasné, že nás v zimě opět čeká doslova plejáda národních kol, z nichž minimálně dvě – v Albánii a na Ukrajině, se uskuteční už v prosinci. Tedy v měsíci, který si vloni ČT otestovala jako ten nejideálnější pro konání i našeho online výběru.

2 komentáře: „Co zatím víme o Eurovizi 2023?

  • Něco mi říká, že se asi účastnit nebudeme, ale nechci si to připouštět. Malou naději ještě v sobě mám.

    Reagovat
    • Ještě bych úplně nezoufal. Dokud nebude zveřejněna informace o odhlášení, předpokládejme raději opak. Jak jsme zmínili i ve článku, nějaké informace by měly být zveřejněny v následujících dnech či týdnech.

      Reagovat

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..