JESCNovinky

Spojené království se vrací na dětskou Eurovizi 2022

Naposledy jsme mohli zástupce Spojeného království vidět na dětské Eurovizi 2005.

Čas od času se jak na velké Eurovizi, tak na té dětské, dočkáme několika návratů či debutů. A právě takový velký návrat se koná letos v podobě Spojeného království, které bude pořádat nadcházející dospělou Eurovizi. V prvních třech letech Junior Eurovision jsme mohli Spojené království na soupisce účastníků vidět, ale od té doby uplynulo dlouhých 17 let. V prvním ročníku dětské Eurovize v roce 2003 obsadilo Spojené království krásné třetí místo s písní My Song For The World, se kterou zemi reprezentoval Tom Morley.

O rok později se Spojenému království dařilo ještě lépe, když Cory Spedding obsadila s písní The Best Is Yet To Come druhou příčku.

Logicky se tak nabízelo, že by v roce 2005 mohlo Spojené království pokračovat v nastaveném trendu a na poli dětské Eurovize zvítězit. Tato mise se však úspěchu nedočkala a Joni Fuller skončila se svou písní How Does It Feel? až na 14. místě, což po broznu a stříbru z prvních dvou ročníků soutěže bylo nejspíše zklamání.

Není známo, jestli měl tento neúspěch vliv na další rozhodnutí Spojeného království o setrvání v soutěži, ale po roce 2005 se země z Junior Eurovision odhlásila a dlouhou dobu jsme ji mezi účastníky neviděli. To se však nyní mění a rok 2022, který byl pro Spojené království na dospělé Eurovizi více než úspěšný, bude i snahou obnovit tradici této dětské soutěže za kanálem La Manche. Změna totiž nastala i ve volbě televizní stanice. Zatímco za prvními třemi účastmi Spojeného království na dětské Eurovizi stála stanice ITV, tentokrát si vše bere pod svá křídla BBC, která se do soutěže zapojí skrze svůj dětský kanál CBBC (Children’s BBC).

Nutno také doplnit, že v čase, kdy se Spojené království soutěže neúčastnilo, jsme mohli na soupisce dvakrát vidět samostatně soutěžit Wales. Bylo to v letech 2018 a 2019, kdy tato část Spojeného království obsadila 20. a 18. místo. V případě účasti Spojeného království jako celku není dle pravidel možná současně účast jednotlivých částí této země v Junior Eurovision.

Těšíte se na návrat Spojeného království na dětskou Euovizi? Co od tohoto návratu očekáváte?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..