JESCNárodní kola

Další národní kola na dětskou Eurovizi 2022 napříč Evropou

Od Irska, přes Polsko a Albánii až na Maltu.

Své národní kolo Junior Eurovision Éire 2022 zahájilo Irsko. První kvalifikační kolo se uskutečnilo včera a čekají nás ještě tři další, na které naváže semifinále a finále. O výsledcích až do semifinále rozhoduje tříčlenná porota, ve které jsou rozhlasoví moderátoři Niamh Ní Chróinín a Chris Greene. Ty vždy doplní někdo z hvězdných hostů, kterými jsou Linda Martin (ESC 1984 & 1992), Niamh Kavanagh (ESC 1993 & 2010), Paul Harrington (ESC 1994), Brian Kennedy (ESC 2006), Ryan O’Shaughnessy  (ESC 2018) a Brooke Scullion (ESC 2022). V Irském národním kole mladí soutěžící zpívají cover verze známých písní v irštině a soutěžní píseň je pak pro vítěze vybrána interně v pozdějším termínu. Letos nás však čeká jedna novinka, kterou je hlasování během finálového přenosu. To se totiž poprvé v historii národního kola Irska pro dětskou Eurovizi uskuteční formou televotingu a o reprezentantovi tak zcela rozhodnou pouze televizní diváci.

Na videu si můžete pustit jednu z prvních dvou semifinalistek letošního národního kola – Clare Keeley, která uspěla s irskou verzí písně Whitney Houston I Will Always Love You.

Zatímco Irsko se svým národním kolem začíná, v Polsku se naopak schyluje k velkému finále, které nás čeká již tuto neděli 25. září. Polsko pro volbu reprezentanta a soutěžní písně volí show Szansa na sukces. Eurowizja Junior 2022 již několik let, takže celý proces tamější diváci a fanoušci dobře znají, protože show má i mimo svět Eurovize a dětské Eurovize dlouhou tradici. Během tří semifinálových kol soutěžící zpívají cover verze písní na předem dané téma. V závěru každého semifinále mohou interpreti obdržet čestné uznání nebo postoupit do finále. V něm opět zazpívají píseň, se kterou uspěli v semifinále, ale zároveň také zazpívají svoji potenicální reprezentační píseň pro dětskou Eurovizi. Tyto písně již byly napsány před konáním národního kola a letošní čtveřice finalistů si své soutěžní písně vylosuje po skončení třetího semifinále. Do nedělního přenosu tak tyto soutěžní písně znát nebudeme. Po skončení národního kola však píseň projde ještě finální revizí (chcete-li revampem) a dalšími nutnými úpravami podle přání vítěze.

V Polsku během semifinále o postupujících rozhoduje odborná porota, jejíž složení se pro každý přenos mění. Stálicí je pouze Marek Sierocki, který každý rok dětskou Eurovizi v Polsku komentuje. toho doplnily většinou bývalé reprezentantky z dětské i dospělé Eurovize nebo další známí zpěváci či zpěvačky z Polska. Složení poroty pro finálový přenos zatím nebylo představeno. Během nedělního finále však porota obstará pouze 50 % celkového výsledku. Druhou polovinu doplní hlasující veřejnost. Většinou z každého semifinále postoupil do finále jen jeden soutěžící, ale letos se tak nestalo a z prvního semifinále postoupili interpreti dva, celkem tak ve finále uvidíme čtyři soutěžící, z nichž jsou tři dívky a pouze jeden chlapec. Je jím Aleksander Maląg, který v druhém semifinále uspěl s písní Mój dom, se kterou reprezentovala Polsko na dětské Eurovizi 2017 Alicja Rega.

Finále Szansa na sukces. Eurowizja Junior 2022 – Neděle 25. září 2022
  • Aleksander Maląg
  • Ida Wargskog
  • Laura Bączkiewicz
  • Natalia Smaś

Národní kolo, o kterém není známo mnoho informací, je to albánské. Albánie patří také mezi tradiční účastníky dětské Eurovize a letos svého reprezentanta vybere v národním kole Junior Fest Albania. To by se mělo uskutečnit někdy v průběhu září v Tiraně, hlavním městě Albánie. Uvidíme tak zřejmě velice brzy, kdo bude tím šťastným a pojede do Jerevanu reprezentovat Albánii. Mezitím si můžete pustit upoutávku na národní kolo, ve které je také červencová výzva k zasílání přihlášek do národního kola.

V neděli 2. října se pak můžeme těšit na finále národního kola na Maltě. I ta patří mezi časté účastníky dětské Eurovize, přeci jen má na svém kontě již dvě vítězství. V letošním finále show Malta Junior Eurovision Song Contest 2022 se utká 16 finálových písní. Jejich názvy a jména soutěžících byly zveřejněny 1. září. Ve finále obstarají 75 % z celkového výsledku porotci, které doplní s 25 % hlasující veřejnost prostřednictvím televotingu. Zveřejněna budou pouze první tři místa, zbytek výsledků zůstane tajný. Na koho se můžeme ve finále na Maltě letos těšit?

Finále Malta Junior Eurovision Song Contest 2022 – Neděle 2. října 2022
  1. Emma Kate Formosa – Bounce
  2. Gaia Gambuzza – Diamonds in the Skies
  3. Shanzay Mangion – Heartbeat
  4. Kaylyn Mallia – Here I Am
  5. Aaliyah Cassar – Infinity
  6. Rih and Bri – Karma
  7. Cassidy Gauci – Light Up
  8. Naomi Busuttil – Little Cheeky
  9. Cesca Galea – See the Invisible
  10. Kayleen Mercicea – Shooting Star
  11. Andrea Camilleri – Spark
  12. Ma Girlz – Stereo
  13. Charelle Micallef – The Extra Miles
  14. Kensley Ciappara – Tliet Xadini
  15. Isis Jade Miller – Unbreakable
  16. Geneve Dimech – With You By My Side

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..