Národní kola

DNES: První semifinále Söngvakeppnin 2022

Island dnes zahajuje své národní kolo prvním semifinálovým přenosem.

Letos se islandské národní kolo Söngvakeppnin 2022 o týden posunulo oproti původním plánům. Islandská televize RÚV to odúvodnila aktuální situací okolo koronavirové epidemie a také tím, že doufají, že se v pozdějším termínu bude moci semifinálových i finálových přenosů zúčastnit co nejvíce diváků v publiku. Kdyby zde nebyl stanovený termín pro přihlášení písní do EBU na pondělí 14. března, tak bychom nejspíše na islandské národní kolo museli čekat ještě déle, protože přesně to z RÚV zaznělo.

Na koho se můžeme těšit v dnešním prvním semifinále?

  1. Amarosis – Don’t You Know (IS) 
  2. Stefán Óli – Ljósið 
  3. Haffi Haff – Gía 
  4. Stefanía Svavarsdottir – Hjartað mitt 
  5. Sigga, Beta & Elín – Með hækkandi sól

Z této pětice do finálového přenosu v sobotu 12. března postoupí dvě nejlepší písně podle kombinovaného hodnocení odborné poroty a televizních diváků. Po skončení obou dvou semifinále bude ještě udělena jedna divoká karta jedné z šesti neúspěšných písní. I ve finále bychom tak měli slyšet pět písní. Jak je na Islandu pravidlem, tak v semifinále písně zazní povinně v islandštině, ale ve finále už pak zazní písně v jazyce, se kterým by interpreti rádi odjeli na Eurovizi. Až na jednu výjimku tak má 9 semifinalistů dostupné také své písně v angličtině.

V naší anketě vás ze všech semifinalistů, kteří se účastní prvního semifinále oslovili Haffi Haff a Stefán Óli. Uvidíme, jestli se vaše přání vyplní, nebo jestli se dočkáme nějakého překvapení, což na Islandu není nic nemožného.

Semifinálový přenos začíná ve 20:45 SEČ na islandské televizi RÚV a vy jej můžete sledovat online na jejím webu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..