Novinky

Rusku je odepřena účast na Eurovizi 2022

Informaci právě potvrdila EBU.

Už od včerejšího dne eurovizní svět čekal na informaci o tom, zda bude v rámci současných událostí, kdy Putinovské Rusko útočí na celou Ukrajinu, této největší zemi světa odepřena účast na Eurovizi 2022 nebo zda bude dokonce ruský národní vysílatel vyhozen z organizace EBU, jak se stalo v loňském roce s běloruským vysílatelem.

EBU nejprve vyjádřila názor, že Eurovize a EBU jsou ne-politické subjekty a tudíž ruské televizi nebude zakázáno do Turína vyslat svého zástupce. A to i přesto, že ruský vysílatel se jasně staví na stranu prezidenta Vladimíra Putina a s naprostou samozřejmostí schvaluje jeho válečný akt. Reakce na sebe nenechaly dlouho čekat.

Řada zemí EBU postupně začala žádat organizaci o stažení účasti Ruska z nadcházející Eurovize. Finsko a Estonsko, tedy země Evropské unie, které přímo sousedí s Ruskem, dokonce zašly dále a oznámily, že pokud se Rusko bude v Turíně soutěže účastnit, ony se z Eurovize odhlásí. Například právě Finsko bude svého reprezentanta hledat zítra v rámci finále UMK 2022.

EBU ale konečně přichází pod silným nátlakem členských států s jasným stanoviskem. Rusko se nezúčastní 66. ročníku Eurovision Song Contest v italském Turíně.

Rusko mělo soutěžit v prvním semifinále, v něm je tak nyní pouze 17 zemí. V tom samém semifinále by měla vystoupit taktéž Ukrajina a my pevně věříme, že situace nevyeskaluje natolik, aby tato země taktéž nemohla v Turíně soutěžit. Celá redakce přeje Ukrajině mnoho sil.

Jeden myslel na “Rusku je odepřena účast na Eurovizi 2022

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..