Novinky

Nad pódiem v Turíně vyjde slunce!

EBU a RAI představily první fotografie pódia letošní Eurovision Song Contest!

O letošní podobu pódia se postaral designový tým z Říma Atelier Francesca Montinaro (psali jsme dříve zde). Italové tak odmítli tuto úlohu předat zahraničním týmům, kteří se v drtivé většině v čele s Florianem Wiederem o návrh pódia staraly v předchozích letech.

Vzhled letošního pódia bude doslova impozantní a bude doplňovat myšlenku a koncept celého 66. ročníku Eurovize, který se nese v duchu „zvuku krásy“. Ten je inspirován audiovlnovými křivkami, italskými zahradami a slavnými plakáty 20. století (psali jsme zde). Během květnové Eurovize se celá turínská hala promění v prosluněnou zámeckou zahradu! Uprostřed pódia, které má tvar jakési obří kapky, se bude nacházet obrovské kinetické slunce, která se bude skládat z několika pohyblivých oblouků. Tyto oblouky budou pokryty LED plochami. Jak můžeme vidět na fotografii, oblouky tak dokáží vytvořit jak celistvé vycházející slunce, stejně tak i jakýsi roj různě velkých LED oblouků.

Hlavní velké pódium bude z obou stran lemováno cestami, které se propojují v dolní části pod hlavním pódiem. Z něho taktéž bude téct široký vodopád. Pódium letošní Eurovize se tak vrací k roku 2014, kdy bylo celé pódium orámováno vodním „příkopem“ a kdy zároveň taktéž před hlavní LED stěnou stála i sekundární konstrukce vytvářející další spektakulární scenérie. Zadní LED stěna letos navíc bude do oblouku, nikoliv v rovině, jak jsme byli vždy zvyklí. Přední snížené pódium bude taktéž disponovat postranní LED stěnou. Možností, jak soutěžní vystoupení v takovémto prostoru naplánovat, se díky všem prvkům nabízí mnoho a mnoho.

Francesca Montinaro, autorka hlavního nápadu, je nejvíce pyšná na své kinetické slunce. Designérka je navíc proslavená svou láskou k pohyblivým prvkům, o čemž svědčí i její dvě působení jako pódiové návrhářky Festivalu di Sanremo v letech 2013 a 2019. Dle Francescy je pódium symbolem Itálie. Poloostrov, který je doslova obklopen mořem – to je zobrazeno v podobě již zmíněného vodopádu.

Neposlední zajímavostí je green room, tedy místo, kde delegace sedí a čekají na výsledky, popřípadě fandí svým „soupeřům“. Takhle zelený green room nepamatujeme. Místo pro delegace se totiž promění ve skutečnou zámeckou zahradu plnou živých plotů a keřů, z výšky tak může připomínat i bludiště Harryho Pottera v soutěži o Ohnivý pohár. Věříme, že se během následujících týdnů objeví další fotografie, je jasné, že si organizátoři nechtějí vystřílet všechny náboje najednou. Stavba pódia je naplánována na první polovinu dubna.

Co na letošní stage říkáte? My jsme nadšeni!

Zdroj: Eurovision.tv; Atelier Francesca Montinaro

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..