Národní kolaNovinky

Malta oficiálně představila detaily nároního kola pro Eurovizi 2022

Vrací se staré dobré národní kolo Malta Eurovision Song Contest!

Již před nějakou dobou se ozývaly hlasy z Malty, že se pro rok 2022 vrátí národní kolo, ale dosud nebyla známá jeho podoba. Nyní je vše odtajněno a bylo přímo maltskou televizí PBS představeno, že se vrací zpět formát, který byl použitý naposledy v roce 2018. Národní kolo, které nese jednoduchý název Malta Eurovision Song Contest (zkráceně MESC), bylo použito pro výběr reprezentační písně mezi lety 2011 a 2018. Formát se příliš neměnil. Většinou vše začínalo semifinálovým přenosem, kde došlo ke zúžení počtu účastníků přibližně o třetinu. V některých letech však byl předvýběr interní a televizní diváci viděli rovnou finále. Rok od roku se občas mírně lišil celkový počet semifinalistů a následně postupujících finalistů. Co se také měnilo byl způsob hlasování. Zatímco každý rok se výsledek skládal z poloviny od hlasů porot a z poloviny od hlasů televizních diváků, v roce 2017 výsledek rozhodli čistě hlasující televizní diváci. Tento způsob se však vícekrát nevrátil.

Zatím však nebylo odhaleno, jak bude v roce 2022 rotzhodnuto o výsledku. Některé informace o chystaném ročníku však víme již nyní. Aktuálně byly spuštěny přihlášky a brány maltské televize jsou otevřeny až do 15. prosince. Následně dojde k selekci došlých písní a interně bude vybrána semifinálová 22, která se v semifinále utká o 16 finálových míst. Jelikož maltský hudební trh je relativně malý, jsme již z předchozích let zvyklí, že se nám vrací dokola téměř jedni a ti samí interpreti. Pokud jste tedy měli na Maltě některého svého oblíbence, je vysoká pravděpodobnost, že se v národním výběru objeví i tentokrát.

Například Amber, která Maltu reprezentovala na Eurovizi 2015 ve Vídní s písní Warrior, zvítězila až při svém pátém pokusu. Zrovna v případě písně Warrior došlo k úpravám písně před Eurovizí, kdy se jednalo o tzv. revamp, v posledních letech obecně velmi často používaný prvek na Eurovizi. O rok později dokonce vítězka národního kola Ira Losco svou vítěznou píseň vyměnila pro Eurovizi za úplně novou.

Podobně Claudia Faniello, která Maltu reprezentovala o dva roky později v Kyjevě s písní Breathlessly, uspěla dokonce až na devátý pokus. Na Maltě se domácí interpreti musí obrnit notnou dávkou trpělivosti, pokud chtějí opravdu svou zemi na Eurovizi jednou reprezentovat. Obě zmíněné reprezentantky jsou zářným příkladem toho, že trpělivost přináší časem i pomyslné růže.

Dosud poslední vítězkou národního kola Malta Eurovision Song Contest byla v roce 2018 Christabelle s písní Taboo, za kterou stál i eurovizní skladatelský guru Thomas G:son.

Smutným faktem ale je, že poslední písní, která vzešla z národního kola na Maltě a na Eurovizi postoupila ze semifinále do finále, bylo Coming Home od skupiny Firelight z roku 2014. Již zmiňovaná Ira Losco totiž na Eurovizi 2016 neodjela z písní, která v národním kole zvítězila. O velkém úspěchu vítězných songů by se tedy v případě Malty příliš mluvit nedalo. S výjimkou let 2012, 2013 a 2014 vždy maltský reprezentant, který v MESC zvítězil, zůstal se svou písní v semifinále.

Čí návrat byste si na Maltě přáli nejvíce? Máte svého oblíbeného matadora maltského národního kola?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..