Novinky

Eurovizi 2022 bude hostit italský Turín!

Po mnoha měsících spekulací máme konečně potvrzené hostitelské město 66. ročníku Eurovision Song Contest.

Eurovize 2022 se uskuteční v severoitalském městě Turín. Semifinále proběhnou 10. a 12. května, velké finále pak uvidíme v sobotu 14. května. O městě Turín se spekulovalo delší dobu, favoritem na pořádání mělo být dle některých zdrojů od samého počátku. Turín stále disponuje kvalitní infrastrukturou a zázemím, které město vybudovalo pro Zimní olympijské hry 2006.

Na oficiální představení hostícího města jsme si však letos počkali déle, než bývalo poslední roky zvykem. Televize RAI se odkazovalo na preciznost, s jakou vítěze pečlivě vybírali, italská média se ale shodují, že svou úlohu v délce čekání hrály italské komunální volby. Vedle města Turín bylo potvrzeno i konkrétní místo konání. Tím se stává hala PalaOlimpico, v současnosti častěji pojmenovávaná jako Pala Alpitour nebo též Palalsozaki. Její kapacita se pohybuje kolo 13 tisíc diváků, během Zimních olympijských her se zde konal mimo jiné finálový zápas v ledním hokeji.

Turín se nachází v severozápadní části Itálie na úpatí Alp. Kromě olympiády je proslaveno velkým množstvím muzeí, galerií a též mnoha předměstími, která jsou doslova pestrobarevnou mozaikou architektonických stylů od renezance přes rokoko až po secesi. Ačkoliv v samotném městě žije zhruba 900 000 obyvatel, přičteme-li k tomuto počtu i obyvatele předměstí, dostáváme se téměř na dvojnásobek.

Na pořádání Eurovize v Turíně se shodli zástupci italské televize RAI a EBU. Z výběru Turína je nadšen též výkonný šéf Martin Österdahl. Ten říká, že Turín je perfektním místem pro takovouto událost. Vítězná kapela Måneskin, jejíž sláva od května doslova explodovala do celého světa, vrací Eurovizi na Apeninský poloostrov po 31 letech. V minulosti se Eurovize v Itálii konala v letech 1965 (Neaopol) a 1991 (Řím).

Takže… Ciao Torino!

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..