Národní kolaNovinky

Další země potvrzují účast na Eurovizi 2022

Jiné pro změnu potvrzují přípravy národních kol nebo zveřejňují další detaily o výběru.

V minulém článku, kde jsme přinášeli seznam národních kol pro nadcházející Eurovizi 2022, jsme měli zahrnuta i některá národní kola, která doposud nebyla potvrzena. Nyní již je vše jinak a my se tak s jistotou můžeme těšit jak na chorvatskou show Dora 2022, tak i na srbskou Beoviziju 2022. V Srbsku tomu tak bude po roční pauze, kdy trio Hurricane bylo v roce 2021 zvoleno automaticky, v roce 2020 Beoviziju tyto srbské dračice vyhrály. Chorvatsko však své národní kolo Dora pořádalo i v roce 2021 a Damir Kedžo, vítěz z roku 2020, tak svou účast na Eurovizi 2021 jistou neměl. Nového národního kola se nezúčastnil. Doufejme tak v jeho návrat v budoucnu.

Velkým překvapením je návrat národního kola v Irsku. To bylo použito naposledy v roce 2015, kdy zvítězila Molly Sterling s písní Playing With Numbers. Od roku 2016 do roku 2021 byl irský reprezentant vybírán interně a nutno dodat, že úspěchů Irsko příliš nemělo. Do finále se v tomto období dostalo Irsko pouze v roce 2018, kdy zazářil Ryan O’Shaughnessy s písní Together. Navíc poslední dva roky, kdy se Eurovize konala (tedy 2019 a 2021), Irsko ve svém semifinále skončilo na posledním místě.

Irsko, které doposud stále drží prvenství v celkovém počtu vítězství na Eurovizi (zvítězilo sedmkrát), tak doufá, že s návratem národního kola a se zapojením televizních diváků se podaří obrátit štěstí na Eurovizi na svou stranu. Národní výběr proběhne opět v rámci večerního pořadu The Late Late Show.

Polsko patří k dalším zemím, které potvrdily účast na Eurovizi 2022 v Itálii. Narozdíl od Irska, Chorvatska a Srbska však Polsko potvrdilo interní výběr svého interpreta. Své písně ale tentokrát mohou přihlašovat i skladatelé ze zahraničí a to do 20. listopadu. Polského reprezentanta bychom pak měli poznat 2. ledna 2022, což je na Polsko nezvykle brzký termín.

Švédsko oznámilo, že do nadcházejícího ročníku Melodifestivalenu dorazilo 2530 písní, což je o něco méně než letos, kdy došlých písní bylo téměř 2750. Kompletní soupisku 28 soutěžících bychom měli poznat ještě během podzimu. Další zemí, která potvrdila spekulace o svém náodním kole, je Slovinsko. I v roce 2022 nás tak čeká show EMA, která v roce 2020 objevila i Anu Soklič. Formát příštího ročníku show EMA zatím nebyl zveřejněn, ale před dvěma lety byla již během podzimu zařazena soutěž EMA Freš pro začínající interprety. Vítěz této doplňkové soutěže měl zajištěné místo ve velkém finále, kde se utkal s již zavedenými umělci.

Gruzie také potvrdila svou účast na Eurovizi 2022, ale o formátu výběru tohoto zakavkazského státu zatím nevíme žádné bližší informace. Od roku 2019 do roku 2021 byl na Eurovizi vyslán vítěz pěvecké soutěže Georgian Idol (Gruzínská Superstar). A za Kavkazem ještě chvíli zůstaneme, protože svou účast na nadcházejícím ročníku Eurovize potvrdil také Ázerbájdžán. Stejně jako v případě Gruzie, ani u Ázerbájdžánu neznáme detaily o volbě interpreta a reprezentační písně. Od roku 2015 však Ázerbájdžán své reprezentanty vybíral interně, i když částečně byl do výběru zařazen i panel složený z vybraných profesionálů, fanoušků či novinářů.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..