ESCZ 2022Novinky

ČT oficiálně otevírá bránu pro zasílání písní do ESCZ 2022

Účast Česka na Eurovizi 2022 v Itálii je tak de facto potvrzena!

V České televizi pokračují přípravy na pořádání nového národního kola ESCZ 2022. Zájemci z řad interpretů i autorů byli již před měsícem vyzváni k bdělosti a přípravě svých potenciálních soutězních skladeb. Dnešním dnem se otevírá brána pro zasílání písní, které, jak už bylo řečeno předem, mohou být teprve ve fázi demo verzí. Zatím neznáme bližší informace, nicméně předpokládáme, že se ČT vrátí k online verzi národního kola, jehož jsme byli svědky v letech 2018 až 2020.

Na oficiálních stránkách České televize už je přihlašovací formulář pro zasílání písní. Možnost přihlásit soutěžní píseň je pouze do konce září. V úvodní hlavičce je kromě názvu písně nutné vyplnit i jméno interpreta. Autoři skladeb, pokud nejsou autory a interprety v jedné osobě, by tak měli mít již jasno, kdo by jejich písně na Eurovizi zpíval.

Autory skladeb mohou být lidé z celého světa, avšak hlavní zpěvák či zpěvačka musí mít české občanství. Česká televize dříve zkoušela propojovat osvědčené autory ze Švédska či Velké Británie s českými talentovanými zpěvačkami. Tímto způsobem vznikla naše reprezentace v roce 2016, kdy nás reprezentovala Gabriela Gunčíková, nebo v roce 2017, kdy české barvy hájila Martina Bárta. I v roce následujícím (2018), kdy se poprvé objevil koncept online národního kola ESCZ, jsme mohli najít tato „propojení“, například v podobě zpěvačky Debbi a písně High On Love, z části napsné autory písně My Turn.

Od roku 2019 a 2020 se sestava účastníků ESCZ téměř výlučně spoléhá na českou tvorbu a český eurovizní tým nechává spolupráci s autory na samotných interpretech. To byl a stále je koneckonců hlavní cíl české televize, motivovat lokální umělce a autory k zaslání svých počinů a podílet se tak na vyvíjejícím se procesu jménem Česko na Eurovizi. Nutno říci, že tento trend, který z velké části nastartoval bývalý šéf české delegace Jan Bors, funguje a Eurovize zajímá stále více českých talentovaných umělců, zpěváků a autorů.

Ačkoliv Česko letos zaznamemalo jeden z nejhorších výsledků od našeho návratu v roce 2015, vítězství rockové kapely a obecně úspěch autorských originálních písní může opět navnadit nové české a donedávna vůči soutěži skeptické umělce. Jistý posun určitě nastává i v otázce jazyka textu. Že angličtina nemusí být (a není) zaručený krok k úspěchu dokazuje i jedna jediná píseň v angličtině v letošní celkové finálové TOP 5.

Nové národní kolo ESCZ 2022 by tak mohlo přinést ještě větší diverzitu stylů, jazyků a tváří a my pevně věříme, že boj, který se na začátku příštího roku svede o reprezentaci naší země na Eurovizi v Itálii, nabídne nevšední zážitek.

Máte své oblíbené interprety, které většina vašeho okolí vůbec nezná? Nebojte se jim napsat třeba na jejich sociální sítě. Třeba o možnosti přihlásit se do národního kola vůbec neví a třeba jsou to právě oni, kteří Evropě mohou nabídnout zase něco nového!

Situaci ohledně českého výběru budeme nadále bedlivě sledovat.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..