Novinky

Itálie již potřetí vítězem Eurovize

Itálie svým třetím eurovizním vítězstvím dorovnala Dánsko a Norsko v počtu výher.

Letošním vítězstvím Måneskin na Eurovizi odskočila Itálie ostatním zemím, které doposud vyhrály jen dvakrát (Ukrajina, Německo, Rakousko, Švýcarsko a Španělsko), a zařadila se mezi státy, které se mohou pochlubit třemi výhrami v této mezinárodní soutěži. Nyní tedy stojí po boku Dánska a Norska. Poprvé se mohli Italové z výhry radovat v roce 1964, což byl devátý ročník. Tehdy vyhrála zpěvačka Gigliola Cinquetti s písničkou Non ho l’età.

Další mimořádný úspěch se dostavil až o 26 let později, a to v roce 1990, kdy se podařilo vyhrát zpěvákovi s uměleckým jménem Toto Cutugno s písní Insieme: 1992. Na třetí vítězství si však tato země musela počkat dalších 31 let až do letoška, kdy původně nefavorizovaní Måneskin nakonec naprosto ovládli pódium v Rotterdam Ahoy.

Toto Cutugno na Eurovizi 1990 v Jugoslávii.

Největší počet vítězství (sedm) má na svém kontě stále Irsko, kterému však na paty šlape Švédsko s šesti výhrami. Dále s pěti vítězstvími následují Spojené království, Lucembursko, Francie a letošní pořadatelská země – Nizozemsko. Přesně čtyřmi tituly vítězů se může pyšnit pouze Izrael. Mapu zemí podle počtu vítězství naleznete níže. Celkem již na Eurovizi zvítězilo 68 písní z 27 zemí.

Mapa s počtem vítězství Eurovision Song Contest dle jednotlivých zemí. Zdroj: Wikipedie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..