Na místěNovinkyRotterdam 2021

První zkoušky a tisková konference Ázerbájdžánu

Ázerbájdžánská diva Efendi přináší do Rotterdamu exotickou show.

Ázerbájdžán je známý svými propracovanými show a ani letos tomu není jinak. Efendi doplňuje čtveřice tanečnic, všechny jsou oblečené v černém a téměř doslovně kopírují choreografii, kterou známe z oficiálního videoklipu k písni Mata Hari.

Hlavní barva není jedna, ale je jich hned několik. Zpočátku především oranžová a tyrkysová, ale později tyrkys přechází v modrou a objevuje se i růžovo-fialová. Na pozadí je dominantním prvkem velká oranžová koule, která může zpočátku připomínat měsíc, ale během refrénů se v něm objevuje pohyblivá kobra. Ke kouli se však během písně přidávají orientální motivy připomínající mandaly a právě postupně se měnící barvy.

Po pěvecké stránce se asi Efendi nedá příliš vytknout, ale je zajímavé, že sloky jsou mnohem slabší než refrény s provoláváním jména Mata Hari. Zde máme podezření, že možná Efendi má na podkladu nahrané i své vlastní vokály navíc, takže vlastně během vystoupení dostáváme větší nadílku Efendi, než jsme si objednali. Toto podezření dokazuje až značně snadno rozpoznatelný rozdíl mezi oběma částmi písně.

Zatím jsme neviděli žádné ohně v rámci pyrotechnických efektů, ale pouze ohně na LED projekcích. Až druhé zkoušky ukážou, jestli opravdu zůstane pouze u ohňů virtuálních. Jisté je ale to, že Ázerbájdžán přichází do Ahoy arény s obrovskou show, která nejspíše bude diváky bavit. Tento zakavkazský stát slibuje dosud nejdražší show, co na Eurovizi představil, takže se určitý druh pyrotechniky očekává. V tomto případě bych se o úspěch Efendi v prvním semifinále příliš neobával.

Efendi byla na své konferenci doprovozena svou překladatelkou a na většinu otázek odpovídala ve svém rodném jazyce.
Efendi mluvila o její inspiraci významnými ženami z historie. Minulý rok to byla Kleopatra a letos se s týmem rozhodli pro holandskou tanečnici Matu Hari, což nebyla náhoda, protože tvůrci písně jsou z Nizozemska.
Efendi měla po celou dobu na sobě Ázerbájdžánskou vlajku. Na konci konference prozradila, že tuto vlajku dostala jako dárek od Eldara, který společně s Nikki vyhrál Eurovizi 2011.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..