Novinky

Stavba pódia v Ahoy aréně finišuje

Hotovo by mělo být do příštího úterý.

Ahoy aréna se konečně dočkala. Zatímco minulý rok se připravovala na roli záložní polní nemocnice pro pacienty s nemocí covid-19, v tuto chvíli je v ní mnohem veseleji. Konstruktéři pomalu dokončují stavbu eurovizního pódia, green roomu a veškerého potřebného zázemí. Vše by mělo být hotové nejpozději příští úterý, od 28. dubna pak začnou technické zkoušky, jednotlivá vystoupení pak před kamerou představí studenti zpěvu z amsterdamských univerzit v rámci tzv. „stand-in“ zkoušek.

Letošní pódium je inspirováno nizozemskou krajinou, která je velmi plochá a protkána vodními kanály. Po konstruktérské stránce tak byla letošní stavba snazší než v předchozích letech. Nizozemci si ale pro nás připravili především řadu technických vychytávek, nevystačíme si s jednou hlavní LED obrazovkou, k dispozici bude i druhá vedlejší, patřící k menšímu pódiu téměř uprostřed arény. Toto dílčí plátno bude navíc prakticky kolmé k hlavnímu LED pozadí, nic podobného jsme na Eurovizi dosud neviděli.

Z důvodu omezeného množství diváků, které je stále stanoveno na kapacitu 3 500 pro každou show, bude celé přízemí arény využito, kromě pódia, pro green room, tedy boxíky pro jednotlivé delegace, které by se letos měly navzájem podporovat více než kdy jindy. Pokud bude koncem dubna potvrzeno, že během všech přenosů bude v aréně přítomno 3 500 diváků, všichni budou usazeni do postranních ochozů Ahoy arény. Ačkoliv tedy v přízemí budou pouze interpreti a delegace, tři a půl tisíce přítomných diváků určitě dodá tu správnou eurovizní atmošku. Pevně tudíž věřme, že se nestane nic neočekávaného a tato divácká kulisa bude opravdu umožněna.

Green room letos bude nevídaně prostorný a delegace budou mít vystupujícího interpreta doslova přímo před očima. Bude-li interpret zpívat na vedlejším vystrčeném pódiu propojeným k hlavnímu pódiu krátkým catwalkem, některé delegace se budou muset dokonce otočit dozadu. Jednotlivé boxíky pak budou stylově svítit pomocí slušivých led pásků. Díky šestadvaceti boxům tak přízemí arény nebude působit nijak prázdně a smutně. Je známo, že během vystoupení, hlavně ve velkém finále, se v green roomu dobře paří a záběry tančících „protihráčů“ se na sociálních sítích objevují až následující dny. Letos bychom tak mohli být svědky této atmosféry v přímém přenosu.

A pokud má někdo obavy, že nejvyšší představitelé hostící země neberou Eurovizi dostatečně vážně, tak ho možná přesvědčí fotografie z dnešního rána. Přímo do arény totiž zavítal nizozemský král Vilém Alexandr, aby se přesvědčil, že vše probíhá dle plánů. Není tajemstvím, že o soutěž se velmi zajímá i nizozemská vláda. Nejen, že kývla na pořádání Eurovize v letošním roce i přes obrovské finanční ztráty a téměř nulový potenciál pro cestovní ruch, zařadila soutěž i do testovacího programu fieldlab, díky čemuž právě bude moct Eurovizi zhlédnout živé nizozemské publikum, i kdyby to obecné restrikce v zemi nepovolovaly.

Přejeme organizátorům, aby šlo vše podle plánů a aby se i ochozy rotterdamské Ahoy arény dočkaly pár tisícovek diváků. Zaslouží si to jak aréna, Nizozemsko tak i samotní eurovizní fanoušci a interpreti, kteří na tyto momenty čekali už příliš dlouho.

zdroj: songfestival.nl, Instagram, Twitter

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..