ESCArena hodnotí !Ročník 2021

ESC Arena hodnotí (11): Mata Hari (#AZE)

Tým našeho webu hodnotí písně Eurovision Song Contest 2021!

ESC Arena vám každý den servíruje zhodnocení jedné písně soutěžící na letošní Eurovizi v Rotterdamu. Přečtěte si názory lidí, kteří se starají o chod našeho webu, a koukněte na jejich výsledné bodové hodnocení. Nesouhlasíte s námi a máte zcela odlišný názor? Změnil se váš postoj k písni od jejího prvního zveřejnění? Neváhejte a podělte se s námi o své postřehy dole v komentářích! A koho že si detailně rozebereme dnes?

Efendi – Mata Hari

Reprezentant Ázerbájdžánu 2021

Josef

Pokud jsme byli před rokem něčím překvapeni, byla to právě Efendi z Ázerbájdžánu se svým songem Cleopatra. A mnohé z loňské písně Efendi zakonzervovala a tuto plechovku otevřela letos v nové reprezentační písni Mata Hari. Společné je nejen jméno významné historické ženy v názvu písně a protkané především refrénem i písní samotnou, ale také podobná šablona využívající jak temně znějící chorál, tak i rychlejší taneční vsuvku v závěru písně. Ale proč se zbavovat něčeho, co loni tak fungovalo? Možné scénáře jsou nyní dva – buďto se lidem Mata Hari líbit nebude, protože je příliš podobná Cleopatře, nebo se naopak bude líbit, protože se líbila již podobná píseň před rokem. Já sám se řadím do toho druhého tábora.

Hodnocení: 9

Honza

Ázerbájdžán se v loňském roce připojil k mým největším favoritům. Ačkoliv je letošní píseň o něco „slabší náhradou“ za Kleopatru, tak si ji opět užívám. Orientální nástroje, které připomínají dovolenou v Egyptě, a celkový drive slibují velkou podívanou. Efendi je navíc skvělá zpěvačka, o hlasový projev se tedy netřeba obávat. Je toto vítěz Eurovize? Rozhodně ne. Minimálně poroty Mata Hari neocení více než například kyperskou píseň Fuego z roku 2018. Potenciál na TOP 5 ale vidím, zaslechl jsem navíc, že Ázerbájdžán chystá nejdražší staging své historie. Už teď se těším!

Hodnocení: 9

Dominik

Jsem rád, že si Efendi nenechala ujít i letošní ročník. Loňská Cleopatra patřila k mým nejhranějším písním ročníku 2020 a nemohl jsem se dočkat s jakou další skladbou nás oslní. Očekávání byla vysoká a po prvním poslechu Hata Mari jsem rozhodně nebyl zklamán. Silně orientální rytmy v moderním kabátku chci prostě na Eurovizi slyšet častěji. Ač mám Cleopatru o kousíček raději, Hata Mari se v mém playlistu neztratí.

Hodnocení: 8

Pavel

Kleopatra 2.0, ale komu to vadí? Mně rozhodně ne! Tento styl hudby bych po loňském navnadění Kleopatrou letos v Rotterdamu zkrátka postrádal. Takto výrazné arabské rytmy se v Eurovizi neobjevily již poměrně dlouho, což je škoda. Nesmírně ji obohacují. Ázerbájdžán je letos jednou ze zemí, na jejíž živé vystoupení se těším nejvíce. Vezmu-li, jakého stagingu je ázerbájdžánský tým schopen, a také to, jakým stylem se song v závěru rozjíždí, začínám se bát o statiku Ahoy arény.

Hodnocení: 8

Vladimír

Mata Hari je pro mě zhruba uprostřed žebříčku. Oceňuji Efendino nasazení, které do songu vkládá, a také  orientální prvky, které písni dodávají na autentičnosti a nezaměnitelnosti, jak jsme u Ázerbájdžánu zvyklí.

Hodnocení: 5,5

Daniel

V některých případech je složité nechat politiku stranou. Zpěvačka Efendi sklízí slávu za vytvoření autentické, ryze ázerbájdžánské skladby využívající tradiční hudební nástroje. Při pohledu na jména skutečných autorů písně ale zjišťuji, že jde spíše o mezinárodní projekt západních umělců, který se za každou cenu snaží vytvořit něco, co veřejnost ocení jako dokonalou orientální reprezentaci zakavkazské země. Efendi mezitím hlasitě využívá dosahu svých sociálních sítí na podporu kontroverzních politických postav, jejichž názory zrovna neodpovídají tomu, co pro mě Eurovize představuje. Skladba se poslouchá dobře, ale Ázerbájdžánu letos rozhodně fandit nebudu.

Hodnocení: 7

Ondřej

Ze skladby od Efendi jsem měl letos docela strach, protože loni si mě se svou písní Cleopatra získala na svou stranu, a kdyby se loňská Eurovize uskutečnila, tak bych jí určitě podpořil hlasem. Nakonec byly podle mě všechny obavy naprosto zbytečné, protože tohle je bomba. Přestože někteří Mata Hari odsuzují za to, že se příliš podobá loňské písni, já si myslím, že je to naopak od Ázerbájdžánu poměrně chytrý tah. Pokud předvedou v Rotterdamu tak kvalitní staging, jak jsme na něj u Ázerbájdžánu zvyklí, měli bychom je vidět i ve finále.

Hodnocení: 9

Celkové hodnocení pro Ázerbájdžán: 7,93

Souhlasíte? Nesouhlasíte? Dejte nám vědět!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..