NovinkyOstatní

Melodifestivalen 2021: Ohlasy a výsledky

Švédské národní kolo skončilo sice už před týdnem, ale pojďme se nyní podívat na jeho ohlasy a také celkové výsledky.

Již od ohlášení letošních účastníků sliboval letošní Melodifestivalen velkou podívanou. Divákům totiž nabídl spoustu velkých jmen, dřívějších vítězů a také několikanásobných úspěšných účastníků. Očekávalo se, že právě tito velcí umělci nejvíce promluví do letošního klání. Po zveřejnění jmen byl  nejprve favoritem na výhru Danny Saucedo. Skalní fanoušci měli rovněž velká očekávání od loňských vítězek The Mamas a také runner-up Dotter, které loni vítězství uteklo o jediný bod. Avšak na nejvyšší příčku se jim letos dosáhnout nepodařilo a nakonec se museli poklonit úplnému nováčkovi. Vítězství s velkým náskokem získal Tusse, který byl do té doby Melfestem nepolíbený.

Tusse získal v sobotním finále rekordních 2 964 269  hlasů, avšak během následujících dnů o svůj vlastní hlas dočasně přišel kvůli náročnému programu a oslavám vítězství. Velmi sympatické bylo od švédského publika druhé místo v diváckém hlasování pro loňské vítězky The Mamas. Celkově se tak museli spokojit se třetím místem, neboť je v součtu všech hlasů předběhl ještě Eric Saade. V případě Dotter se dá říct, že se letos historie tak trochu opakovala, neboť i tentokrát dotahovala na The Mamas, avšak s rozdílem jednoho bodu tento pomyslný souboj opět prohrála.

The Mamas při vyhlašování finálových výsledků.

Za černého koně soutěže letos můžeme letos rozhodně považovat Claru Klingenström, která s písničkou zpívanou ve švédštině obsadila celkové páté místo zejména díky tomu, že oslnila především starší publikum. Clara se dokonce ani nekvalifikovala do finále přímo, ale na svůj postup si musela počkat až do druhé šance. Nicméně její song Behöver inte dig idag je nyní třetí nejoblíbenější ve švédské celostátní  hitparádě Sverigetopplistan. Mimochodem tento žebříček songy z letošního Melodifestivalenu naprosto ovládly.

Švédská hitparáda Sverigestopplistan. Zdroj: sverigetopplistan.se

Aktuálně jsou již k dispozici celkové výsledky letošní show, které můžete naleznout zde. Podíváme se tedy na některé zajímavosti, které z těchto výsledků vyplývají. Jak jsme již zmiňovali v jednom z předchozích článků, přidělování bodů soutěžícím v rámci diváckého hlasování je v Melodifestivalenu dosti specifické. Hlasující jsou rozděleni dle věku do sedmi skupin (plus jedna skupina diváků hlasujících pomocí telefonního hovoru) a za tyto skupiny jsou soutěžícím přidělovány jednotlivé body.

Rozdělení diváckých hlasovacích skupin dle věku.

A právě celkový vítěz Tusse se stal zároveň vítězem všech těchto diváckých hlasovacích skupin od všech si vysloužil tzv. „douze points“. Pár bodů ztratil jen kvůli mezinárodním porotám z Kypru, Spojeného království, Albánie a Izraele a z maximálního počtu 192 bodů, které mohl letošní vítěz obdržet, mu tím pádem uteklo jen 17 bodů.

Vítěz Tusse při vyhlášení jeho výhry.

I když na prvních příčkách nehrálo věkové rozdělení diváků příliš velkou roli, na opačném konci výsledkové listiny bylo věkové rozdělení diváků již hodně znatelné. I přesto, že například skupina Arvingarna získala nejmenší počet diváckých hlasů (923 022), podařilo se jim zaujmout zejména věkové skupiny nad 60 let a díky tomu si vysloužili dostatečný počet bodů, aby u diváků skončili na devátém místě. Podobná situace nastala i v případě písně Still Young od Charlotte Perrelli, která lehce přesáhla 1 milion získaných diváckých hlasů, avšak opět ji ve výsledkové listině nahoru katapultovali zejména starší diváci nad 45 let.

Charlotte Perrelli při vystoupení s její písní Still Young.

Věkové rozdělení diváckých hlasů naopak vůbec nesvědčilo Paulu Rayovi, kterého můžeme nazvat smolařem letošního ročníku. I přesto, že ve finále získal necelý 1 milion diváckých hlasů, podařilo se mu jen lehce zaujmout věkové skupiny do 29 let a zasloužil si tak od diváků pouhých 7 bodů, což mu v celkovém součtu s body mezinárodních porot vyšlo a poslední dvanácté místo.

Pódiová prezentace Paula Raye s písní The Missing Piece.

Na věkové rozdělení skupin doplatil letos i Patrik Jean, který ve svém semifinále získal třetí nejvyšší počet hlasů, ale po přepočtení na body mu to nestačilo ani na postup do druhé šance. Z této skutečnosti vyplývá, že i s relativně nízkým počtem diváckých hlasů se dá dosáhnout zajímavého bodového výsledku, který může razantně ovlivnit kvalifikaci či pořadí soutěžících. I když se tak letos stalo spíše na posledních místech, není nikde řečeno, že by se to v budoucnu nemohlo stát i na předních příčkách, čímž by teoreticky mohlo být ovlivněno i první místo vítěze.

Fanoušci letošního Melodifestivalenu.

Během sobotního finále hlasovalo 1 159 881 diváků, kteří zaslali celkem 16 752 439 hlasů. Finálový přenos sledovalo zhruba 3 625 000 diváků, cože je cca 35 % švédské populace. Za celou šestitýdenní show se podařilo díky hlasování vybrat neskutečných 7 560 820 SEK (asi 19,5 milionů českých korun) na podporu národního rozhlasu, což je oproti předešlému roku nárůst o 86,7 %.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..