Ankety a soutěže

ESC 2020 VS 2021 (1.) – Kdo vám nejvíce chybí?

Kteří reprezentanti z minulého roku dostali druhou šanci a se kterými jsme se naopak museli rozloučit?

Eurovize 2021 nyní zná všechny reprezentanty a jejich soutěžní písně, a proto je na čase podívat se na největší rozdíly mezi loňskou a letošní soupiskou jmen. Zatímco některé země se rozhodly hned krátce po zrušení loňského ročníku své zástupce zvolit znovu pro letošní rok, našly se i státy, které se rozhodly uspořádat svá tradiční národní kola nebo nové interní výběry. Na příběhy všech patnácti reprezentantů, kteří se letos do Rotterdamu nevrátí, se podíváme v tomto článku.

Jako první se určitě nabízí interpreti, kteří nedostali druhou šanci přímo, ale zúčastnili se národního výběru. Své štěstí letos znovu zkusilo pět interpretů. The Roop a Uku Suviste ve svých zemích zvítězili a uvidíme je tak na Eurovizi i letos. Aksel a The Mamas bohužel takové štěstí neměli. Ve Finsku bylo téměř od začatku jasné, že Aksel se do souboje o vítězství nejspíš nezapojí a nakonec se svou písní Hurt skončil na celkovém čtvrtém místě ze sedmi účastníků. Ve švédském Melodifestivalenu měl být souboj o vítězství otevřenější, ale The Mamas nakonec s písní In The Middle nedokázaly dostatečně oslovit ani publikum, ani porotu a skončily na třetím místě.

Do národního kola ve svém rodném Dánsku se přihlásili i Ben & Tan. Ve finálovém seznamu účastníků jsme je ale nakonec nenašli. Dánská televize to okomentovala tím, že nechtěli Bena a Tan zvýhodnit před ostatními soutěžícími, a protože jim nepřišel jejich song Iron Heart dost silný na účast v národním kole, rozhodli se, že je do finále nezařadí.

Dále jsou tu země, které uspořádaly svá tradiční národní kola, ale loňští reprezentanti se jich nezúčastnili. Byli jimi Arilena Ara (Albánie), Damir Kedžo (Chorvatsko), Diodato (Itálie), Ulrikke (Norsko) a Elisa (Portugalsko). Většina z nich veřejně prohlásila, že pokud by byli zvoleni automaticky pro letošní ročník, neodmítli by, ale shodli se, že na účast v národním kole se takto brzy necítí.

Národní kolo se překvapivě vrátilo do Francie a především do Ruska. Minulý rok Francie opustila formát národního kola a rozhodla se interně zvolit Toma Leeba. Toho ale na letošní Eurovizi neuvidíme, protože letos jsme měli možnost ve Francii opět sledovat národní kolo, jehož se Tom nezúčastnil. Rusko nás nechalo dlouhou dobu čekat bez jakýchkoli informací, zda budou Little Big znovuzvoleni pro letošní ročník. Vše nasvědčovalo tomu, že by se tak mělo stát, protože kapela potvrdila, že do interního výběru zaslala pár svých písní, ovšem ruská televize se na poslední chvíli rozhodla uspořádat národní kolo, a to poprvé od roku 2012. Little Big v něm vystoupili jako hosté a vysvětlili, že se nakonec sami rozhodli, že se letošní Eurovize nezúčastní. Nechtěli totiž, aby jejich píseň Uno byla srovnávána s jejich novou skladbou.

Opačná situace nastala v Polsku a Bělorusku. Obě tyto země minulý rok volily reprezentanta pomocí národního kola, ale letos se rozhodly pro interní výběr. Polsko nás dlouho s oznámením reprezentanta napínalo a už během čekání se začalo spekulovat, že by loňská reprezentantka Alicja mohla být polskou televizí zvolena znovu. To se nakonec nestalo a sama Alicja krátce po oznámení nového reprezentanta potvrdila, že měla připravený nový song, který se ale porotě nelíbil dostatečně na to, aby s ním mohla odletět do Rotterdamu. O běloruském výběru jsme neměli prakticky žádné informace až do samotného oznámení, že zemi bude reprezentovat skupina Galasy ZMesta, v tu chvíli bylo jasné, že loňské reprezentanty VAL na Eurovizi určitě neuvidíme. To se ostatně očekávalo od samého začátku, protože VAL se otevřeně staví proti režimu běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, zatímco Galasy ZMesta jsou jeho věrní podpůrci. Jejich píseň Ya Nauchu Tebya byla ovšem diskvalifikována a nyní čekáme, zda Bělorusko dodá novou skladbu nebo se ze soutěže odhlásí.

Poslední dvě země, které se letos rozhodly zvolit nového reprezentanta, jsou Kypr a Německo. Oba státy minulý rok volily interně a u interního výběru zůstaly i letos. Přestože jak Sandro (Kypr), tak Ben Dolic (Německo) měli možnost se nových výběrů zúčasnit znovu, oba se dobrovolně rozhodli, že se o účast na Eurovizi 2021 pokoušet nebudou.

Jediná země, která neposílá na letošní ročník svého loňského, ale ani nového reprezentanta, je Arménie. Zatímco minulý rok měla tuto zemi reprezentovat Athena Manoukian, letos se Arménie rozhodla z důvodu nedostatku času na vytvoření soutěžní písně z Eurovize odhlásit. Zda byla Athena před oficiálním odhlášením arménskou televizí oslovena svou zemi reprezentovat znovu se už nejspíš nikdy nedozvíme a nyní nám nezbývá než doufat, že se Arménie vrátí příští rok.

Který z loňských účastníků vám bude letos nejvíce chybět? Hlasujte v naší anketě.

Kdo z Eurovize 2020 vám letos nejvíce chybí?
  • Ulrikke (Norsko) 14%, 34 hlasy
    34 hlasy 14%
    34 hlasy - 14% všech hlasů
  • Diodato (Itálie) 13%, 31 hlas
    31 hlas 13%
    31 hlas - 13% všech hlasů
  • Little Big (Rusko) 12%, 30 hlasů
    30 hlasů 12%
    30 hlasů - 12% všech hlasů
  • Ben & Tan (Dánsko) 11%, 26 hlasů
    26 hlasů 11%
    26 hlasů - 11% všech hlasů
  • Ben Dolić (Německo) 10%, 25 hlasů
    25 hlasů 10%
    25 hlasů - 10% všech hlasů
  • Athena Manoukian (Arménie) 8%, 20 hlasů
    20 hlasů 8%
    20 hlasů - 8% všech hlasů
  • The Mamas (Švédsko) 8%, 20 hlasů
    20 hlasů 8%
    20 hlasů - 8% všech hlasů
  • Damir Kedžo (Chorvatsko) 8%, 19 hlasů
    19 hlasů 8%
    19 hlasů - 8% všech hlasů
  • Alicja Szemplińska (Polsko) 5%, 13 hlasů
    13 hlasů 5%
    13 hlasů - 5% všech hlasů
  • Arilena Ara (Albánie) 4%, 9 hlasů
    9 hlasů 4%
    9 hlasů - 4% všech hlasů
  • VAL (Bělorusko) 2%, 6 hlasů
    6 hlasů 2%
    6 hlasů - 2% všech hlasů
  • Tom Leeb (Francie) 1%, 3 hlasy
    3 hlasy 1%
    3 hlasy - 1% všech hlasů
  • Elisa (Portugalsko) 1%, 3 hlasy
    3 hlasy 1%
    3 hlasy - 1% všech hlasů
  • Aksel (Finsko) 1%, 2 hlasy
    2 hlasy 1%
    2 hlasy - 1% všech hlasů
  • Sandro (Kypr) 0%, 1 hlas
    1 hlas
    1 hlas - 0% všech hlasů
Celkově hlasů: 242
Počet hlasujících: 128
21. 3. 2021 - 23. 11. 2021
Hlasování ukončeno !

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..