Novinky

První pohlednice Eurovize 2021 natočena

Virtuální domeček navštívil první z nizozemských lokalit.

Jak už jsme informovali v tomto článku, organizátoři Eurovize 2021 představili příští podobu pohlednic, tedy krátkých videí před každým vystoupením, které kreativním způsobem představují od roku 2013 jak hostitelskou zemi, tak i jednotlivé soutěžící. Pro pořízení záběrů pro pohlednici tak reprezentanti obvykle navštíví daný stát několik měsíců před vypuknutím soutěže, což je za současné situace v mnoha případech neuskutečnitelné. Řešením bude virtuální domeček, který procestuje 41 zajímavých nizozemských lokalit a zobrazí fotografie reprezentantů z jejich domoviny. Tato verze tak nahradí původní myšlenku setkávání interpretů s místními komunitami naplánovanou na minulý rok. Motiv domu je zároveň pro většinu lidí, která mnoho dní tráví doma v karanténě, obzvlášť blízký.

Na twitterovém eurovizním účtu Songfestival společností NPO, NOS a AVROTROS se objevila tajuplná fotografie s kouzelným domečkem s informací, že první pohlednice už byla natočena. Dokončit jich tak ještě zbývá 40. Organizátoři místa vybírali z celkem 400 návrhů, které dorazily převážně z provincií Jižního Holandska a Drenthe. Vedoucí projektu Gerben Bakker uvedl, že pro natočení pohlednic bude zapotřebí velkého prostoru, zároveň však nevyloučil možnost ukázat i pozoruhodné interiéry významných památek. Diváci uvidí jak nejznámější místa Nizozemska, tak i ty méně populární, zato unikátní kouty země.

Tradice pohlednic se s Eurovizí pojí již od roku 1970, kdy vyplňovaly prostor, během něhož se jednotliví soutěžící vyměňovali na pódiu. Po dlouhá léta se zaměřovaly hlavně na propagaci hostitelské země, nyní se v nich však objevují i samotní reprezentanti z celé Evropy. Mezi ty nejzajímavější a mezi fanoušky nejpopulárnější verze poslední dekády patří ta dánská z roku 2014 a izraelská z roku 2019. V první jmenované se úplně upustilo od propagace vlastní země a reprezentanti dostali za úkol vytvořit a vyfotografovat vlajku svého státu jakýmkoliv způsobem. Conchita Wurst tehdy například vytvořila novou variantu rakouské vlajky za pomoci červených a bílých šatů, dočkali jsme se i vlajky maďarské z Rubikových kostek, italské z rajčat, bazalky a mozzarelly, litevské z deštníků nebo britské z aut, double-deckerů a postav v modrém. Albánská zpěvačka Hersi si dokonce pořídila dočasné tetování dvouhlavého orla, které doplnila červeným filtrem.

V zatím poslední verzi z Tel Avivu jsme měli možnost vidět taneční schopnosti všech 42 interpretů. Každý z nich navštívil jeden z národních klenotů, zmáčkl virtuální tlačítko „play“ a rázem se objevily profesionální taneční skupiny. Česká skupina Lake Malawi si tehdy zatrsala se třemi tanečnicemi ve starověkém městě Caesarea.

Připomeňme si i další české pohlednice. Rok předtím se Mikolas Josef zúčastnil tradičního karnevalu v portugalské vesnici Podence, jenž je známý pro nezbedné „caretos“, tedy mladíky hlasitě řádící v ulicích v pestrobarevných kostýmech.

Martina Bárta nám v roce 2017 představila svůj život v Praze a přípravy na eurovizní klání, scény z našeho hlavního města a lezení po umělé stěně se pak objevily v pohlednici Gabriely Gunčíkové. Vůbec prvními českými reprezentanty v eurovizní pohlednici se v roce 2015 stali Marta Jandová a Václav Noid Bárta. Ti od Rakouska obdrželi balíček s klíčem od truhly s brněním v tyrolském Reutte, kde se prošli po jednom z nejdelších visutých mostě na světě, Highline179.

 

 

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..