Národní kolaNovinky

Francie odhalila další detaily národního kola

Známe přesný formát národního kola i členy poroty, uskuteční se 30. ledna.

Již začátkem prosince jsme vám představili dvanáctku finalistů letošního francouzského národního kola, nyní přišla francouzská televize na tiskové konferenci s dalšími detaily. To nejdůležitější, tedy termín konání národního kola, však dosud stále neznáme. Je to proto, že se aktuální epidemiologická situace v zemi nelepší. Kvůli tomu také došlo ke změně rozhodnutí o místě konání národního kola. Aby se eliminovalo zbytečné cestování, při kterém je zvýšené riziko nákazy, neuskuteční se národní kolo v některém z provinčních měst, ale celá produkce zůstane v Paříži.

Ze stejného důvodu zatím francouzská televize nezveřejnila termín konání, ale stále doufá, že by se mohlo konat v lednu, což by teoreticky směřovalo k sobotě 30. ledna. Je ale také možné, že bude zvolen i pozdější termín v únoru. Zatím tak musíme na tuhle důležitou informaci stále čekat. Otazník také visí nad přítomností diváků při samotném finále. Organizátoři doufají, že v době konání finále již bude aktuální situace lepší a bude možná přítomnost alespoň menšího počtu diváků. I to však zatím zůstává nejasné a stejně jako u termínu konání musíme na finální verdikt čekat.

UPDATE (12. 1.): Dnes bylo potvrzeno, že se národní finále ve Francii bude konat v sobotu 30. ledna, jak se předpokládalo. Platí i to, že francouzská televize doufá, že při přenosu bude možná přítomnost alespoň omezeného počtu diváků.

Samotný formát národního kola je rozdělen na tři fáze. V první fázi zazní všech 12 písní a budou hlasovat televizní diváci. Nejlepších sedm písní si zajístí místo v konečném boji o lístek do Rotterdamu. Druhou fází bude takzvaný Euro-tiket, kde o osmém účastníkovi užšího výběru rozhodne desetičlenná porota. Třetí a konečnou fází bude výběr reprezentanta z postoupivších 8 písní. Zde již budou rovným dílem rozhodovat o celkovém vítězi z poloviny televizní diváci a z poloviny porota. V téhle hvězdné porotě usednou:

  • Amir, předseda poroty (reprezentant Francie na Eurovizi 2016)
  • Marie Myriam (doposud poslední francouzská vítězka Eurovize z roku 1977)
  • Jean-Paul Gaultier (francouzský módní návrhář)
  • Michele Bernier (francouzská herečka)
  • Elodie Gossuin (Miss Francie 2001, která se proslavila mezi fanoušky ohlašováním bodů francouzské poroty na Eurovizi 2016)
  • Agustin Galiana (francouzský zpěvák a herec)
  • Natasha St Pier (reprezentantka Francie na Eurovizi 2001)
  • André Manoukian (francouzský skladatel a jazzový hudebník)
  • Chimène Badi (francouzská zpěvačka)
  • Duncan Laurence (doposud poslední vítěz Eurovize z roku 2019)

Bylo také odhaleno, že národní kolo bude mít jednoduchou stage kruhového tvaru. Francouská televize taktéž sdělila, že veřejnost přivítala návrat národního kola, obzvlášť po úspěchu jejich reprezentantky Valentiny při loňské dětské Eurovizi.

Jak se vám nový formát francouzského národního kola? Je něco, co byste na něm rádi změnili?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..