JESCNovinky

Dozvuky finále Junior Eurovision 2020

Neuplynul ani den od včerejšího finále dětské Eurovize a už máme některé reakce médií a další kroky vysílatelů.

Valentina z Francie včera zvítězila s 200 body a svou písní J’imagine a od té doby se začaly roztáčet mediální kola na plné obrátky. Sám výkonný producent Eurovize Martin Österdahl hned na tiskové konferenci s vítězkou zmínil, že je to dlouhých 43 let od posledního vítězství Francie na velké Eurovizi. Není tak divu, že se dnes francouzská televize nechala slyšet, že o pořádání příštího ročníku soutěže má zájem. V dětské Eurovizi totiž neplatí to, že by vítěz automaticky pořádal soutěž následující rok. V posledních dvou letech však o toto polská TVP projevila zájem, pak je na řadě EBU aby se k dané žádosti vyjádřila. V případě Polska bylo vyhověno a dá se předpokládat, že i tentokrát by se mohlo jednat o kladné vyřízení žádosti. Na oficiální vyjádření od EBU si ale budeme ještě muset počkat.

 

Těsně po skončení přenosu se také vyjádřila negativně španělská televize RTVE a další media ohledně podezření z použití playbacku při natáčení vystoupení některých zemí – například Běloruska, ale také vítězné Francie. To však bylo záhy popřeno jak francouzskou televizí tak i samotnou EBU. Všechna vystoupení byla natočena s živým zpěvem, tak jak to určují pravidla soutěže.

Křivda ze strany Španělska pak pokračovala i vyjádřením bodovému ohodnocení španělské reprezentantky Soley francouzskou porotou, protože obě země patřily mezi velké favority na vítězství a Francie si podle svého jižního souseda takto chtěla vítězství pojistit. Při detailní analýze výsledků se to může tak na první pohled jevit, přeci jen Francie byla jedná země, která Španělské písni Palante nedala ani jeden jediný bod. Rozdíl mezi oběma státy v celkovém hlasování porot však byl 28 bodů a ani případné body z Francie by na celé situaci nic nezměnily. V online hlasování totiž měla první Francie na druhé Španělsko dostatečný náskok 39 bodů.

 

Zajímavé bylo také sledovat všechny reprezentanty v domácích televizních studiích v improvizovaném greenroomu, kde čekaly na výsledky a udělování bodů. Většinou jsme po boku mladých interpretů viděli ostatní členy eurovizní delegace, případně autory písní nebo tanečníky, kteří během vystoupení interprety doprovázeli na jevišti. Výjimkou ale byly dvě východoevropské reprezentantky – Sofia Feskova z Ruska a Sandra Gadelia z Gruzie. Ty totiž ve studiu byly osamoceny, což vyvolalo mnohé otázky. Ve srovnání se skandujícími týmy napříč Evropou tak mohly obě dívky působit trochu smutně, obzvláště když Sandřina píseň nesla název You Are Not Alone (Nejsi sám).

Zatímco Rusko se k důvodu, proč byla Sofia ve studiu sama, zatím nevyjádřilo, gruzijská televize GPB vydala prohlášení dnes ráno. Původně bylo v plánu, aby ve studiu se Sandrou byla čtveřice jejích tanečnic, které jsme mohli vidět při vystoupení z tbiliského televizního studia. Jenže jak říká známé rčení: Člověk míní, covid mění. Sandra bohužel přišla do styku s osobou testovanou pozitivně na koronavirus a byla nucena dodržovat preventivní karanténní opatření. Z tohoto důvodu nebylo možné, aby s ní při napínavém ohlašování výsledků byl ve studiu někdo další. I tak si ale Sandra hlasování porot užila, především když získala 12 bodů od porot z Ukrajiny a Španělska.

 

Skončíme ale na příjemnější notě. Polsko včera zaznamenalo historickou sledovanost dětské Eurovize. Rekord doposud drželo Španělsko z let 2004 (5,9 milionů) a 2005 (5,7 milionů), ale již minulý rok se do těchto rekordních čísel zařadilo Polsko se sledovaností 5,5 milionů televizních diváků. Této tabulce tak nyní vévodí Polsko 2020 s kulatými 6 miliony diváků u televizorů. Jedná se o průměr za celé finále dětské Eurovize, kdybychom sledovali čísla průběžná během večera, tak v nejvyšším bodě sledovalo show 7,42 milionů Poláků. Polská reprezentantka Ala Tracz však obsadila pouze 9. místo s 90 body, z nichž 45 bylo od porot a stejný počet i od diváků hlasujících online.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..