NovinkyOstatní

Eurovizní film je nominován na cenu Grammy

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga tak zabojuje o cenu Grammy na konci ledna.

Ceny Grammy jsou nejprestižnějším světovým oceněním v oblasti populární hudby. Mezi desítkami kategorií najdeme i „Best Compilation Soundtrack for Visual Media“, tedy zjednodušeně řečeno Film s nejlepšími originálními písněmi. Nejdená se tedy o nominaci jedné konkrétní písně, ale hudby ve filmu celkově. A jak všichni víme, komedie o beznadějném Larsovi a jeho kamarádky Sigrit je skvělými písničkami doslova natřískaná (velmi detailně jsme o filmu psali zde).

Ať už hovoříme o závěrečné písni Husavik, kterou pro herečku Rachel McAdams nazpívala švédská hvězda Molly Sandén, písni Jaja Ding Dong, největší pecce dua Fire Saga, nebo například o písni ruského reprezentanta Lion of Love, celá tato hudební kompilace zabojuje o zisk prestižní ceny 31. ledna. Nebude to mít ale rozhodně jednoduché, jelikož konkurence dalších nominovaných filmů, které byly představeny v roce 2020, je více než hvězdná.

V námi sledované kategorii jsou nominovány tyto filmy:

  • Výjimeční přátelé (A Beautiful Day in the Neighborhood)
  • Bill & Ted Face the Music
  • Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga
  • Ledové království 2
  • Králíček Jojo (Jojo Rabbit)

Už nyní se hlavním favoritem zdá být film Ledové království 2. To má navíc reálné šance ovládnout i kategorii soundtracků s písní Into the Unknown. Ať už ale na přelomu ledna a února eurovizní film získá cenu Grammy nebo ne, v každém případě už nyní můžeme hovořit o obrovském úspěchu, a to nejen pro Netflix ale též pro samotnou EBU jakožto spolutvůrce filmu.

Několik eurovizních interpretů v historii již ochutnalo, jaké to je být nominován na cenu Grammy, nebo dokonce sošku gramofonu získat. Už v roce 1958, kdy se konalo historicky první předávání cen Grammy, zvítězil v kategoriích Nejlepší píseň a Nejlepší nahrávka Domenico Modugno s písní Nel blu dipinto di blu známou především jako Volare. Ta skončila v Eurovizi na třetím místě, ale posléze doslova dobyla svět. Olivia Newton-John, která reprezentovala Spojené království v roce 1974 a skončila na čtvrtém místě za vítěznou skupinou ABBA, se pyšní rovnou čtyřmi výhrami cen Grammy mezi roky 1973 a 1982. Záhadou zůstává, že právě švédská čtveřice ABBA nebyla na tuto cenu dokonce nikdy ani nominována.

Dalšími vítězi cen Grammy jsou například Bonnie Tyler (ESC 2013) nebo Julio Iglesias (ESC 1970). Avšak absolutní rekordmankou se stává vítězka Eurovize 1988 Celine Dion. Ta byla mezi roky 1993 a 2001 semdnáctkrát nominována na cenu Grammy, přičemž rovnou pětici nominací proměnila ve vítězství.

Z posledních let musíme zmínit italské trio Il Volo, které v roce 2015 získalo srdce eurovizních hlasujících fanoušků, avšak nikoliv národních porot. Il Volo byli již v roce 2011 nominováni na cenu Grammy ve dvou kategoriích – Nejlepší objev roku v latinské hudbě a Nejlepší album latinské hudby. Bohužel ani jednu nominaci nevyhráli.

Celine Dion se soškami gramofonů za píseň My Heart Will Go On po předávání Grammy 1999.

Náš web drží palce všem tvůrcům eurovizního filmu. Cena Grammy by pro Fire Sagu byla po diskvalifikaci na Eurovizi ve Skotsku velmi přijemnou náplastí.

Zdroj: Grammy.com, eurovisionireland.net

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..