Ostatní

Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Dlouho očekávaný film Willa Ferrella vrthl na konci června na Netflix. Co od něj očekávat?

Dlouhou dobu se mluvilo o tom, že Will Ferrell připravuje pro Netflix film o Eurovizi, ale nevědělo se příliš, jak bude samotný film zpracovaný. Postupně se začala odtajňovat základní kostra příběhu – islandská skupina Fire Saga ve složení Lars Erickssong (Will Ferrell) a Sigrit Ericksdóttir (Rachel McAdams) mají svůj celoživotní sen reprezentovat svou zemi na Eurovizi. Jedinou překážkou je, že nejsou příliš dobří, naopak jsou spíše smolaři. Jak už to tak ale bývá, občas se štěstí usměje i na toho největšího smolaře a tak se rozjíždí kolotoč vtipných i trapných scén, kdy sledujeme cestu Fire Sagy na Eurovizi.

 

Je nutné si na začátku říct, že se nejedná o film, který by měl představovat nebo věrohodně mapovat Eurovizi. Jedná se o americkou komedii, která je pouze do prostředí Eurovize zasazena. Proto nečekejte od filmu nic víc než to, že se zasmějete, ovšem pokud nejste alergičtí na trapný humor Willa Ferrella, kterým je pověstný. Když jsme u té Eurovize, tak nemůžeme nezmínit samotnou hudbu. Ta je v celém filmu až na pár výjimek původní, tedy složená pro účely filmu. Většina herců však dané písně nezpívá, s výjimkou Willa Ferrella a Demi Lovato, která hraje islanskou zpěvačku Katianu. Ať už se jedná o samotné interprety na Eurovizi, tak především hlavní ženskou postavu Sigrit. Té totiž propůjčila svůj pěvecký hlas My Marianne. Pokud vám toto umělecké jméno nic neříká, nezoufejte. Jedná se totiž o pseudonym švédské Molly Sandén, která se několikrát účastnila Melodifestivalenu, leč zatím neuspěla.

Když už jsme zmiňovali výjimky, nesmíme zapomenout na cameo skutečných eurovizních umělců nebo postav okolo Eurovize. Vítěz Eurovize 2017 Salvador Sobral se tak ve filmu objeví v roli pouličního umělce a skupina deseti eurovizních reprezentantů pak vystoupí na ruské party s medley písní z Eurovize i známých popových hitů. Můžete se těšit na Johna Lundvika, Annu Odobescu, Bilala Hassaniho, Loreen, Jessyho Matadora, Alexandera Rybaka, Nettu, Jamalu, Conchitu Wurst a Elinu Nechayevu. Kromě Amar Pelos Dois a medley pěti písní pak na oficiálním soundtracku najdeme jen dvě nepůvodní písně a to cover skladby Happy od Pharella Williamse a skladbu skupiny Anteros Fool Moon. Zbylá desítka písní je zcela původních. Eurovizní fanoušek si může všimnout, že jednu z písní kompletně napsal eurovizní skladatel Thomas G:son, kterého mezi autory vídáme pravidelně každý rok již několik let. V menších cameo rolích se pak objeví i komentátor Graham Norton nebo William Lee Adams z webu Wiwibloggs.

Hudba patří rozhodně k pozitivům celého filmu, závěrečná skladba Husavik je dokonce pasována některými zahraničními weby na favorita v boji o Oscary na jaře příštího roku. Najdou se ale rozhodně i negativa, nebo chcete-li chyby, které filmaři udělali. Během ohlašování semifinálových výsledků Eurovize tak oproti skutečné Eurovizi vidíme hlasatele z jednotlivých zemí, ale obecně i tabulka se samotným skóre je slušně řečeno pouze orientační a body se objevují a mizí dost náhodně. Ostatně takové Nizozemsko je v téhle tabulce dokonce dvakrát a podle ní se ve fiktivní Eurovizi semifinále zúčastnilo i Německo nebo Španělsko, které patří mezi automatické finalisty. Časová organizace Eurovize co do semifinálového a finálového přenosu je obecně nepřesná a nereálná, ale pro potřeby filmu se nejedná o velkou komplikaci.

 

Závěrem lze říci, že je třeba brát film s rezervou a opravdu jen jako komedii pro zasmátí a užít si samotnou hudbu a okamžiky, které docení především skalní fanoušci Eurovize. A kdo ví, třeba právě tenhle počin pomůže Molly Sandén se v budoucnu dostat na pravou Eurovizi.

Náš redaktorský tým nyní doplní pár svých názorů na samotný film.

Josef: U filmu Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga jsem se hodně bavil, dokonce v některých chvílích mi bylo trapně i za samotné herce, ale tak už to ve filmech Willa Ferrella bývá. Potěšila mě především hudba, které je ve filmu dostatek, a také český dabing ústřední dvojice v podání Aleše Procházky a Jolany Smyčkové. Rozhodně se rád budu k tomuto filmu vracet a opakovaně si pouštět vybrané písničky. Můžu doporučit všem, kdo cítí prázdno po letošní zrušené Eurovizi a už se nemůže dočkat té příští.

Honza: Očekával jsem parodii na Eurovizi ve formě Willa Ferrella. Ta ale naštěstí nepřišla. Will je dokonce velkým fanouškem soutěže už přes dvacet let. Ano, najdeme zde prvky satiry, ale ta rozhodně nikoho neurazí. Kombinace Islandu a Skotska dává filmu zcela výjimečný rozměr, vypíchnout musím také svou oblíbenou Rachel McAdams, jejíž postava je dokonale rozkošná. Film má pár vyloženě perfektních míst, ať už jde o scény s reprezentantem Ruska Alexandrem Lemtovem, společným zpíváním eurovizních hvězd, vystoupením Sigrit s písní Husavik anebo samotným návratem hrdinů do rodného městečka. Film jsem již viděl jak v originále tak s dabingem, rozhodně doporučuji originál. Některé vtipné momenty v dabingu vůbec nezpůsobily tak, jak by měly, a poslouchat stále dokola, že je Eurovize pěvecká soutěž, na to už jednoduše nemám nervy. Samozřejmě, Eurovize jako taková je stokrát lepší, ale k filmu se budu moc rád vracet.

Pavel: Nový snímek Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga se zařadil mezi mé oblíbené filmy, a to nejen takřka z povinnosti pozice eurovizního fanouška. Film s tematikou soutěže Eurovize je plný hudby, vtipu, dojetí a hlavně pozitivní energie, která z celého příběhu přímo srší. Zasazení do nádherného prostředí islandského městečka Húsavik s kouzelnými elfy celkovému dojmu přidává magickou kapku navrch. Herci své výkony dotáhli k takové dokonalosti, že svou angličtinu obohatili o mnohdy lehce komický severský přízvuk, který atmosféru filmu perfektně dotváří. Postava Sigrit ihned přiroste člověku k srdci, Lars jako věčný smolař vzbuzuje soucit a zprvu úlisné chování Alexandra z Ruska diváka nakonec rovněž osloví. Slavné tváře posledních ročníků Eurovize, které se ve filmu objevují, vyloudí úsměv na tváři a eurovizně zasvěcený divák tak tvůrcům odpustí i lehké nepřesnosti oproti skutečnému průběhu soutěže. Tomuto osvětovému počinu filmových tvůrců dávám palec nahoru a věřím, že díky němu si Eurovize najde zase o něco více fanoušků. Třeba i v naší české kotlině.

EUROVISION SONG CONTEST: The Story of Fire Saga – Estonian singer Elina Nechajeva, Dan Stevens as Alexander Lemtov, Ukrainian singer Jamala, French-Congolese singer Jessy Matador, Austrian singer Conchita Wurst, Rachel McAdams as Sigrit Ericksdottir, Swedish singer Loreen, Alexander Rybak and Will Ferrell as Lars Erickssong. Credit Jonathan Olley/NETFLIX © 2020

Lukáš: Tento film je od začátku do konce vtipný a trefný. Volba Islandu byla trefa do černého. U filmu jsem se zasmál. Líbí se mi, že ze slabin Eurovize udělali přednosti. Tento film vyniká svou jinakostí a proto srovnávat s čímkoliv jiným nemá smysl. Tohle je fakt originál.

Tereza: Stejně jako asi mnoho fanoušků jsem od filmu neměla velká očekávání. Čekala jsem přesně film ve stylu Willa Ferrella, což taky byl, ale dělaný s láskou. Všem se snažím připomenout, že po technické a organizační stránce Eurovize je film dost mimo realitu. Naopak archetypy songů nebo interní vtipy (rozuměj vtipy, které pochopí jen hard eurovision fans) sedí. A to cameo s vítězi a účastníky to korunuje. Film se mi moc líbil, ale je třeba brát v potaz, že to není film o Eurovizi per se, ale film, který je zasazen do prostředí Eurovize, aby ten soutěžní spirit přenesl přes netflixový stream mnoha divákům po celém světě.

Vladimír: Tak nějak nevím, co si mám o tom filmu myslet. Na jednu stranu se mi líbí ta myšlenka, ale nějak mi nesedlo její zpracování. Bohužel mi přijde, že posiluje zažité negativní předsudky o Eurovizi. Eurovizní fanoušci tu nadsázku asi pochopí, ale kdybych ten film viděl ještě před Eurovizí, tak bych se na ni asi moc netěšil a možná ani nedíval. Navíc někdy je ta komedie až moc přitažená za vlasy, což se Američanům může líbit, ale u Evropanů nevím, nevím. Pro mě je to bohužel další typický netflixový film, který ve mně nic moc nezanechal.

Daniel: Z pohledu eurovizního fanouška šlo o celkem povedenou bláznivou komedii, na můj vkus možná až moc bláznivou. Písničky z filmu mě příliš nenadchly, stejně jako výběr herce hlavního hrdiny, naopak bych vyzdvihnul některé legrační „inside joky“. Přestože zde samotná soutěž není vyobrazena přímo jako evropská estráda bizáru, jak někteří Eurovizi rádi nazývají, nezasvěcení diváci po zhlédnutí filmu mohou tohoto dojmu nabýt. Jinak za mě milá oddychovka na jedno přehrání s přáteli či rodinou.

Ohodnoťte film Eurovision Song Contest: Story of Fire Saga
  • ***** 56%, 22 hlasy
    22 hlasy 56%
    22 hlasy - 56% všech hlasů
  • *** 18%, 7 hlasů
    7 hlasů 18%
    7 hlasů - 18% všech hlasů
  • **** 13%, 5 hlasů
    5 hlasů 13%
    5 hlasů - 13% všech hlasů
  • ** 8%, 3 hlasy
    3 hlasy 8%
    3 hlasy - 8% všech hlasů
  • * 5%, 2 hlasy
    2 hlasy 5%
    2 hlasy - 5% všech hlasů
Celkově hlasů: 39
11. 7. 2020 - 23. 11. 2021
Hlasování ukončeno !

Jeden myslel na “Eurovision Song Contest: The Story of Fire Saga

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..