Národní kolaNovinky

Izrael ustupuje z velkolepého plánu národního kola

Důvodem může být i nižší počet příchozích písní, než který organizátoři předpokládali.

Jak jsme již psali v červenci, izraelská televize KAN plánovala velkolepý proces národního kola, během kterého se na internetu v průběhu listopadu objeví 16 demo verzí písní pro zpěvačku Eden. Z nich pak měli fanoušci a odborníci vybrat ty nejlepší pro živé přenosy, v rámci kterých by se posléze vybrala ta nejideálnější píseň pro Rotterdam 2021.

Nyní je však vše jinak. Jak informuje Wiwibloggs.com, z plánu 16 zveřejněných demo verzí je nyní pouze 10 a ze série živých přenosů (semifinále + finále) zbylo pouze online národní kolo se třemi finálovými písněmi. A důvod? Kromě možných obav z přetrvávajících restrikcí jde zřejmě především o skutečnost, že izraelskému vysílateli dorazilo nečekaně málo přihlášených písní. KAN tak nejprve posunul deadline pro přihlašování, do kterého se nakonec zapojilo celkem přijatelných 220 počinů, a po rozboru přihlášených písní se rozhodl do jakéhokoliv dalšího boje poslat pouze desítku vybraných. Důvodem tak může být i fakt, že ne každá píseň by byla vhodná právě pro Eden, která si libuje v tradičních rytmech a zvucích, čehož jsme ostatně byli svědky v izraelském národním kole na konci letošního února.

Tato desítka písní by měla být představena ještě tento měsíc. Fanoušci poté na internetu zvolí dvě nejlepší, které postoupí do online národního finále. Odborná porota pak k těmto dvěma přidá ještě třetí píseň. Tyto 3 finálové písně pak již nazpívá sama Eden Alene, opět budou hlasovat fanoušci a porota a vítězný song, se kterým zpěvačka odletí do Rotterdamu, bude představen ve speciálním televizním vysílání na přelomu ledna a února.

 

Na změnu plánů velmi negativně reagují autoři, jež zaslali své písně do připravovaného národního kola. Ti nejčastěji komentují s tím, že dali mnoho úsilí do tvorby písně v těžkých podmínkách, kdy se spolupráce musela obejít bez přímého kontaktu, a řídili se smlouvou, která jim slibovala boj o pestré národní kolo v hlavním vysílacím čase televize KAN.

Ať jsou ale příčiny jakékoliv, ještě tento měsíc bychom měli uslyšet 10 písní v nefinální verzi, z nichž se jedna stane izraelským hitem pro Eurovizi 2021. Věříte v podobný styl, jakým byl Feker libi či Roots? Nebo doufáte ve zcela odlišnou muziku v podání Eden?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..