Národní kolaNovinky

Originální způsob výběru písně v Izraeli

Izraelská televize KAN přišla s velmi neotřelým způsobem výběru písně pro svou reprezentantku Eden Alene.

Eden Alene, která měla reprezentovat Izrael na letošní Eurovizi s písní Feker libi, byla televizí KAN potvrzena i pro následující rok jako jedna z prvních, vlastně ihned po zveřejnění informace o zrušení letošního ročníku. Zpěvačka, která získala letenku do Rotterdamu díky výhře v pěvecké show The Next Star, letos představila divákům čtyři písně, ze kterých právě Izraelci a porota vybrali nevšední píseň Feker libi. Očekávali jsme, že podobný způsob výběru Izrael použije i příští jaro, a ano, lze říci, že tomu tak skutečně bude. Jenže to nebude zas tak jednoduché a milovníci izraelských rytmů se mají rozhodně na co těšit!

Eden s maminkou po výhře The Next Star.

Co nás tedy čeká? KAN opět osloví známé i méně známé autory a skladatele, kteří budou do televize zasílat své případné eurovizní počiny. Tamější komise pak ze zaslaných demo písní vybere nejlepších šestnáct a ty zveřejní online na webových stránkách. Písně zprvu nebudou nazpívané samotnou Eden, skladatelé si hlasovou stopu musí zajistit sami. Čtenáři webu pak společně s odbornou porotou svými hlasy rozhodnou o osmi písních, které se kvalifikují do semifinálových kol. Každé semifinále, které bude trvat přibližně hodinu, představí čtveřici písní, ty však stále nebudou zpívány izraelskou reprezentantkou. Nejúspěšnější dvojice z každého semifinále postoupí do velkého finále. Tam už bude mít všechny čtyři písně ve svých rukou právě Eden a diváci společně s porotou zvolí tu nejideálnější píseň, kterou v květnu uslyší svět z rotterdamského pódia.

KAN dále zveřejnilo informaci, že videoklipy všech šestnácti písní musí být připravené do poloviny února. Lze očekávat, že mezi autory budou opět velká jména izraelské hudební scény. Avšak právě Doron Medalie, autor veleúspěšných písní Golden Boy, Toy i Feker libi, se již nechal slyšet, že pro rok 2021 nehodlá píseň do izraleského výběru zaslat. Zda ale svému slovu dostojí, se nyní můžeme pouze dohadovat. Jedno je však jisté, v podání izraelsko-etiopské Eden Alene opět rozhodně nebude nouze o izraleský a africký zvuk!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..