Národní kolaNovinky

Novinky z Francie a Itálie pro příští rok

Jednotlivé veřejnoprávní televize již začínají řešit účast a především způsob výběru reprezentanta pro příští rok. Nejnovější informace přišly od dvou členů „Big Five“, a to konkrétně z Francie a Itálie. Pojďme se tedy společně podívat na to, co jsme se dozvěděli nového.

Francouzská televize přišla v roce 2018 s revoluční show – Destination Eurovision. Toto národní kolo, které nebylo původním francouzským formátem, vydrželo pouhé dva roky. Už pro letošní ročník Francie vybírala opět interně. Po domluvě se samotným zpěvákem Tomem Leebem však bylo oficiálně zveřejněno, že Francii bude v Rotterdamu 2021 zastupovat někdo jiný. Tom Leeb není primárně zpěvák, ale především herec a komik, a tak si dle svých slov nemůže dovolit mít dvě jarní sezóny po sobě vyhrazené pouze pro eurovizní účely. Toma jsme mohli vidět například minulý týden v premiérové epizodě nesmírně populární show Pevnost Boyard.

Tom Leeb, ktrerý měl reprezentovat Francii letos v květnu.

Televize France 2 už nyní hledá nového reprezentanta. Ten však opět vzejde z národního kola, které ponese název Eurovision France, c’est vous qui décidez, tedy volně přeloženo jako „Jste to vy, kdo rozhodne“. Tento formát už patří čistě francouzské televizi a narozdíl od Destination Eurovision nebude mít semifinálové večery. Půjde pouze o jeden finálový večer, ten by však měl být ve velkém stylu a konat se ve velké hale. Ke změnám zřejmě přispěla i nová šéfka francouzské delegace Alexandra Redde-Amiel, která také potvrdila, že show by měl uvádět francouzsko-lucemburský moderátor Stéphane Bern. O vítězi budou rozhodovat televizní diváci a zřejmě i porota. Bližší informace k formátu a výběru soutěžících ale zatím nebyly sděleny. Francouzská televize by však ráda představila jak velká jména tamní hudební scény, tak i nadějné méně známé tváře.

Přesuneme-li se přes Ligurské moře nebo Alpy na východ, ocitneme se v Itálii. Město Sanremo, které leží shodou okolností jen třicet kilometrů od hranic s Francií, bude i v příštím roce hostit prestižní Festival di Sanremo, a to jeho 71. ročník. Ačkoliv se festival posledních mnoho let konal vždy od úterý do soboty na začátku února, v příštím roce se o měsíc opozdí. Itálie bude svůj svátek hudby slavit až od druhého do šestého března. Neoficiálním důvodem odložení se zdá být nejistý začátek nového roku při pohledu na chřipkové období spojené s případnou novou vlnou viru Covid-19. Zda ale toto posunutí o jeden měsíc výrazně uleví přípravám festivalu, se můžeme pouze dohadovat. Příčin tak může být i více.

Stejně jako letos, i další ročník festivalu bude mít na starosti rozhlasový moderátor Amadeus. Ten bude mít na práci nejen moderování show, ale též a především výběr soutěžících. Jak sám řekl pro Radio RAI, neexistuje „Sanremo plán B“. Letošní ročník byl „před-koronavirový“ a příští bude „po-koronavirový“. Nejisté je zatím i to, zda bude festival opět sloužit jako národní výběr, nebo zda televize RAI interně osloví letošního vítěze Diodata. Tuto informaci očekáváme s příchodem oficiálního potvrzení účasti Itálie na Eurovizi 2021. Přáli byste si Diodata vidět v Rotterdamu, nebo byste dali šanci novým tvářím?

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..