Novinky

Změna pravidel Eurovize

EBU si od úpravy pravidel slibuje, že bude zaručeno konání Eurovize i za nepříznivých okolností.

Vzhledem k situaci, kterou si Eurovize letos na jaře prošla, se Evropská vysílací unie rozhodla přizpůsobit některá pravidla soutěže, která by měla napomoct k pořádání této mezinárodní akce tak, aby se mohla konat i za nepříznivých podmínek. Změna pravidel má zúčastněným vysílatelům především nabídnout nové možnosti a kreativní nápady, umožnit delegacím cestovat v menším počtu lidí a snížit technické nároky na vysílání hostitelské země.

Nejvíce patrnou změnou je zrušení zákazu doprovodných vokálů přímo v nahrávkách skladeb. Do roku 2019 totiž musely být všechny vokály zpívány live (ať už na pódiu nebo mimo něj). Používání předem nahraných doprovodných vokálů přímo v nahrávce bude zcela dobrovolné a každá delegace se může rozhodnout, jak se celkové prezentace písně zhostí. Je povolena i kombinace živých a nahraných doprovodných vokálů. Je však důležité zmínit, že hlavní zpěvák a jakákoli jeho doprovodná podpora (tzv. Lead Dubs) musí stále vystupovat na jevišti živě. Tento nový prvek by měl skladatelům a producentům umožnit prezentovat jejich dílo co nejblíže původní skladbě. Od příštího roku se tak na Eurovizi můžeme setkat s různými kombinacemi živých či přednahraných vokálů.

Nový výkonný supervizor Martin Österdahl uvádí, že při změně pravidel mysleli jejich tvůrci zejména na zachování autentičnosti a spravedlnosti. „Je mým úkolem zajistit, aby soutěž Eurovision Song Contest zůstala agilní, ale věrná svým tradicím, hodnotám a historii,“ zdůrazňuje Österdahl.

Nová pravidla již byla schválena referenční skupinou a správní radou soutěže a zároveň byla předložena jednotlivým členům EBU, kteří se chtějí zúčastnit následujícího ročníku, aby se s nimi mohli detailněji seznámit. Tato pravidla jsou platná zejména pro nadcházející Eurovizi a po jejím skončení budou přezkoumána a upravena pro další ročníky.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..