Novinky

Eurovize 2021 přinese nové skladby

Letošní skladby nebudou pro účast na Eurovizi 2021 akceptovány.

Další rána pro eurovizní příznivce. Tak by se dalo nazvat další prohlášení vedení Eurovision Song Contest, které se dnes objevilo na sociálních sítích. Prostřednictvím této zprávy bylo fanouškům sděleno, že v souladu s danými pravidly soutěže budou muset reprezentanti všech zemí na Eurovizi 2021 předsavit a zazpívat novou píseň. Zmíněné pravidlo spočívá v tom, že každá eurovizní skladba musí být zveřejněna nejdříve po 1. září předcházejícího roku, což u letošních výběrů logicky neplatí. Žádnou z aktuálně vybraných písniček, včetně české Kemama od Bennyho Crista, tak na eurovizní stagi neuslyšíme.

Toto rozhodnutí se nesešlo s pochopením od většiny diváků. Po oznámení zrušení celého letošního ročníku se začaly objevovat diskuse o tom, zda by se současné skladby měly zachovat a během příští zimy tak oželet sezóna národních kol. To by znamenalo, že letošní výběrová kola by se nekonala zbytečně a již zvolení interpreti se svými písněmi by se dočkali svého momentu slávy v květnu 2021. Eurovizní výbor se však rozhodl učinit jinak. Kritika se nyní především dotýká nespravedlivého jednání vůči favorizovaným zemím. To se vztahuje především na Litvu, Island nebo Bulharsko, které měly u bookmakerů poměrně vysoké šance na výhru – pro každý z jmenovaných států první výhru v historii. Příští rok se tak podobný úspěch nemusí opakovat, výsledky by mohlo ovlivnit rovněž srovnávání nových skladeb s letošními.

Restrikce se ale netýkají samotných interpretů, kteří se soutěže mohou účastnit několikrát (vzpomeňme na zpěvačku Valentinu Monettu, která reprezentovala San Marino celkem čtyřikrát!). Řada zemí se tak již nechala slyšet, že reprezentanti pro plánovaný ročník 2020 vystoupí příští rok s jinou písní. Mezi takové případy se zatím zařadily Ázerbájdžán (Efendi), Belgie (Hooverphonic), Gruzie (Tornike Kiplani), Nizozemsko (Jeangu Macrooy), Řecko (Stefania), Španělsko (Blas Cantó), Švýcarsko (Gjon’s Tears) a Ukrajina (Go_A). Naopak smůlu má estonský zpěvák Uku Suviste, kterému se na třetí pokus podařilo konečně vyhrát v národním kole Eesti Laul. Vedení soutěže již stihlo oznámit, že o příštím reprezentantovi této pobaltské země rozhodne Eesti Laul 2021, Suviste ale od televize ERR dostal nabídku k účasti v semifinále, jestliže bude mít zájem. Situace může být podobná i v případě švédských The Mamas.

Oficiální prohlášení Eurovision Song Contest

Momentálně se čeká na další kroky vedení soutěže. Organizátoři letošního odvolaného ročníku například diskutují, zda Eurovize 2021 zůstane v rotterdamských rukou či se přesune jinam, mohlo by také dojít k uspořádání dílčí show pro uctění všech 41 promarněných skladeb. Rovněž vás budeme informovat o rozhodnutích jednotlivých zemí a jejich reprezentantech. Mezitím nám můžete do komentářů napsat, co si myslíte vy o současných událostech kolem Eurovize.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..